Kikkers zijn nu ook in aquariums te houden, de dwergklauwkikker komt van oorsprong uit Afrika

Dwergklauwkikker op bodem van aquarium Uit west-afrika is de dwergklauwkikker (Hymenochirus boettgeri) komen doen overspringen. De kikker die daar van oorsprong vandaan komt is nu ook goed te houden in een aquarium.

Het zijn gemakkelijk te houden diertjes en zijn vrij actief waardoor ze geliefd zijn bij de tropische aquariumliefhebbers. Het gezichtsvermogen van de kikkers is slecht. Ze zijn het meest 's avonds actief. De dwergklauwkikkers behoren tot de tongloze kikkers, de pipidae. Ze lijken erg veel op de klauwkikker maar de dwergkikker is veel kleiner. Houdt er rekening mee dat ze ook kunnen vervellen.

Zorg dat ze half boven water kunnen komen, door een groot blad waarop ze kunnen klimmen. Ze vinden het namelijk prettig om af en toe half op het droge te kunnen komen. Zorg ervoor dat ze niet te dik worden anders kunnen ze moeite gaan krijgen om het wateroppervlak te bereiken voor zuurstofinname. Om dezelfde reden mag het water niet dieper zijn dan 30 centimeter.

De kikkers kunnen goed springen en kruipen. Zorg er voor dat alle gaten goed zijn afgeplakt met tape of stukjes spons zodat ze niet uit het aquarium kunnen ontsnappen, want helemaal op het droge zullen de kikkers het niet overleven.

Als je zelf overweegt om ook zo'n kikkers aan te schaffen, zorg dan dat je met de dwergklauwkikker thuiskomt en niet met de klauwkikker (Deze wordt veel groter en valt je vissen lastig). De klauwkikker wordt soms onder de verkeerde naam (dwergklauw) verkocht. De dwerg herken je aan zwemvliezen tussen voor en achterpoten. De gewone klauwkikker heeft dit enkel tussen de achterpoten.

Ze houden zich vaak schuil tussen de beplanting en het liefst op donkere plekken. Als ze eten krijgen dan komen ze snel tevoorschijn. Met hun zwemvlies pootjes kunnen ze zich vlug door het water voortbewegen. Ze verdedigen hun eten goed door de vissen te laten schrikken. Als je voorzichtig doet dan eten de kikkers zelfs uit je handen. Ze eten watervlooien, muggenlarven en tubifex. Wanneer ze de kans krijgen peuzelen ze ook hele kleine visjes op.

http://www.youtube.com/embed/1muuY7eY8Ro?rel=0

Voorafgaand aan het leggen van 100 tot 200 bruine eitjes aan de oppervlakte vindt er een paringsdans plaats. Dit kan ongeveer een uur duren. De kikkers moeten hierna worden verwijderd anders zullen ze de eieren opeten. Je kunt de paring een beetje stimuleren door vers water en het samenbrengen van kikkers die normaal niet in hetzelfde aquarium zitten. De eieren komen na 2 tot 3 dagen uit. De kleine larven zwemmen eerst aan de oppervlakte rond. Je kunt begrijpen dat de meeste vissen dit zien als een heerlijk tussendoortje.

Als je de dwergklauwkikker wil kweken kun je dit dus beter doen in een aparte bak, zonder, of met kleine vissen. De larven zijn namelijk al wel zo'n 4 mm groot. Ze eten de eerste tijd eencellige diertjes.

Het vrouwtje word iets groter dan het mannetje, namelijk maximaal 4 cm. Het mannetje wordt maximaal 3,5 cm. Het mannetje heeft een duidelijk zichtbare klier achter de voorpoten. De kikkertjes zijn na ongeveer 1 tot 1,5 jaar geslachtsrijp.

Springende kikker

Zorg dat je geen overbevolking hebt in het aquarium. Reken ongeveer 5 liter water per dwergklauwkikker. Ze zijn erg gevoelig voor chloor. Laat dus het water eerst minimaal een dag staan voordat je het in het aquarium doet of gebruik aquasafe. Doe heel voorzichtig met chemische middeltjes tegen bijvoorbeeld algen. Hier kunnen ze slecht tegen. Het is dus beter om ze dan tijdelijk in een andere bak te doen.

Laatste tip:
Vang ze liever niet met een netje.
De klauwtjes komen hier gauw in vast te zitten!
Gebruik liever bijvoorbeeld een glazen potje.Steun ons op social media