Jonge guppies

Guppies aquarium De aquariumhobby begon allemaal met een paar jonge guppies. Drie jonge guppies die alles veranderden.

Ik had een mooi klein aquarium bakje in de winkel zien staan. Niet dat ik er naar zocht ofzo, maar deze was mooier dan de rest. Iets later in de winkel liep ik langs een bak vol met guppies. Geweldig om te zien, wat een mooie kleuren hebben ze. Er zaten ook sierguppies in die bijna dezelfde kleurenpatroon hadden. De siervisjes zwommen allemaal doorelkaar, wat een drukke diertjes. Ik hield mijn hand voor het glas en zag hoe ze allemaal als gekken op me afkwamen. Dit had mijn neefje moeten zien, dacht ik. Mijn ogen vielen op een stikkertje wat bovenaan het raam van het aquarium zat vastgeplakt. 'Niet tikken tegen het raam, guppies zwaaien toch niet terug', stond erop vermeld. Iets boven de stikker stond de prijs per guppy, niet duur voor zulke leuke beestjes. Ik vroeg mij af of het moeilijk is om zulke dieren te verzorgen en wat ze precies eten. De verkoopster vertelde mij, "Ze zijn dol op rodemuggenlarfjes, kleine wormpjes". "Hier krijgen ze vaak droogvoer, dat lusten ze ook graag". Ik bleef nog even staan voor het raam en besloot de winkel uit te gaan.

Aquariumwinkel Een paar dagen later was mijn neefje op bezoek. Ik nam hem mee naar de winkel waar ik de sierguppies had gezien. Met de auto is het een klein kwartiertje rijden. Bij de winkel aangekomen liep ik gelijk naar de vissenafdeling en liet de guppies aan mijn neefje zien. Ik wees op het raam en liet zien hoe de guppen allemaal naar mijn vinger toe zwemmen. "Leuk hé", zei ik. Mijn neefje had geen tijd om te antwoorden, hij had het opeens veel te druk met de vissen. "Je mag niet op het raam tikken, kijk maar op de stikker", zei ik. Na een tijdje de visjes te hebben geobserveerd keken wij de zaak verder rond. De winkel heeft enorm veel visspullen en allemaal verschillende vissoorten.

Op de aquariumafdeling kon ik wel uren rondhangen. "De tijd gaat hard, we moeten weer gaan", zei ik tegen mijn neefje. Mijn neefje knikte en we liepen naar de uitgang. Onderweg stopte hij en vroeg mij of ik zelf visjes wilde hebben. Ik lachte.. zijn gedachte waren nogsteeds bij de visjes. "Ja tuurlijk!", antwoorde ik. Waarop mijn neefje zei: "Waarom neem je ze dan niet". Dat was een goede vraag waar ik eigenlijk geen snel antwoord op had.

Dat was het moment waarop alles een ander wending kreeg. Over twee weken is mijn neefje jarig, maar wat ga ik hem geven? Speelgoed kijkt hij niet naar om en spelletjes voor de computer vindt ik geen goed idee. Toen ik zo oud was als hem speelde ik buiten op straat en verkende ik de wereld. Bovendien heeft hij ook al genoeg computerspelletjes, die stapel wordt alsmaar groter. Nu ik weet dat hij die visjes leuk vindt is het misschien een leuk idee om hem dit kado te geven. We liepen terug naar de aquariumafdeling. Ik keek naar het bakje die ik had zien staan, dat mooie kleine bakje. Dat zal voor hem een heel mooi cadeau worden, dacht ik. Ik besloot hem zelf te laten kiezen wat hij er nogmeer bij wilde. Hij koos voor een paar aquariumplantjes en een stukje sierhout, maar ook een leuk egyptisch decoratie steentje met gravure erop die je achterin het aquarium bij de achterwand kon neerzetten. Hij mocht van mij drie jonge guppies erbij uitkiezen. Hij koos drie totaal anders gekleurde guppies. Toen we naar de kassa liepen straalde zijn ogen van vreugde.

Superfish - Aqua30 Buiten bij de auto met alle aquariumspullen aangekomen vroeg ik hem of hij zijn guppies wilde vasthouden. Hij nam de plastiekzak op schoot en we reden voorzichtig op huis aan. In de auto bleeft hij onafgebroken praten over zijn sierguppies. "Krijgen ze ook een naam", vroeg ik. Samen bedachten we drie leuke namen die bij de visjes passen. De gup met de rode kleur krijgt de naam 'Fire'. De fel gele guppy heet 'Sun'. Een goede naam voor de blauwe gup was moeilijker dan gedacht. Uiteindelijk kreeg hij de naam 'Thunder'. De namen waren allemaal bestaande namen uit een computerspelletje, ik had het kunnen weten...

Thuis aangekomen moet alle aquariumbenodigdheden inclusief de visjes naar boven worden gebracht. Op mijn slaapkamer, die tevens als hobbykamer wordt gebruikt komt het tropisch aquarium tijdelijk te staan. Daar zal het aquarium tijdelijk worden ingericht totdat hij jarig is, dan verhuizen we de boel. Nooit overnagedacht dat een vol ingericht aquarium veel zwaarder weegt. Maargoed, tijd voor het inrichten. Bodem erin, plantjes op zijn plaats, siersteentje erin. Alles op zijn plek en hup de visjes erin. Daar gaan 'Fire', 'Sun' en 'Thunder'. Prachtig om te zien allemaal, kijk ze eens lekker zwemmen!

Twee weken staat het aquarium bij mij, in die tussentijd is er al veel gebeurt. Een guppy is bevallen en er zijn enorm veel jonge guppies uitgekomen. Het gebeurde 's avonds toen ik voor de computer zat te werken. Naast de computermonitor staat op het bureau het aquarium. Ik kan ze zo mooi observeren en soms wat voeren. Net toen ik naar het zwangere guppy keek zag ik wat naar beneden vallen. Het viel op de bodem en bleef daar liggen. Guppy's zijn levendbarend, dan kan het nooit een jong guppy zijn. Een pas geboren gup zou gelijk gaan zwemmen. Ik verzette de stoel naar voren om beter in het aquarium te kijken, opzoek naar wat er dan op de aquariumbodem is gevallen. Daar ligt het, wat zou het zijn? vreemd.. Ik ging weer door op de computer maar de aandacht bleeft bij wat er viel. Toch nog maar eens kijken wat het is. Dit keer zie ik iets bewegen, zou het dan toch een jong guppy zijn? Ik maakte wat meer licht zodat ik goed in het aquarium kon kijken. Het was klein en rond, op dat moment sprong het open en zag ik een kleine gup wegzwemmen. Dus toch een jonkie! Het jonkie zwom richting de plantjes en daarna was ik hem uit het oog verloren. Nu heeft mijn neefje vier visjes! prachtig!

De volgende dag ging ik tijdens het vissenvoeren opzoek naar het pasgeboren guppy. Hij is zo klein, moeilijk te vinden. Waar zit hij nou toch? ik zoek al zo lang.. Ik heb bijna de hele bak doorzocht en zie hem nergens. Zou hij opgegeten zijn? dat hoop ik niet! Een paar uur later zag ik het jonge guppy weer terug! Daar is hij! Geen wonder dat ik hem niet zag! Hij zwemt helemaal bovenin het aquarium langs de zijkant van de achterwand. Ik probeerde hem wat te voeren. Ik maalde wat droogvoer in mijn handpalm fijn en gaf dit aan het guppy. Ik zag hem wat voer eten en zwom weg. Onopgemerkt ging hij richting de aquariumplantjes om zich daar te verschuilen. Maar wat is dit nu? Ik zie allemaal jonge guppies! Ongelofelijk, hoe langer ik in het aquarium kijk hoe meer jonge visjes ik zie.

Een guppy wordt ook wel miljoenenvisje genoemd, omdat ze enorm snel voortplanten. Het vrouwtje krijgt per keer tien tot zeventig jongen. Grotere vrouwtjes krijgen vaak meer jongen dan kleine vrouwtjes. Wanneer een guppy zwanger is zal ze vier tot zes weken daarna bevallen. Het guppy was dus al zwanger toen wij het kochten. In het begin heb ik nog geprobeerd te tellen hoeveel jonge guppies erbij waren gekomen, maar daar ben ik snel mee gestopt. Een leuke nieuwe verrassing voor mijn neefje! Hij zal het vast moeilijk krijgen om ze allemaal van een naam te voorzien.

Aquarium Een dag voor zijn verjaardag hebben we het hele aquarium verhuisd. Die staat nu op zijn slaapkamer, maar het was wel een hele klus. Later blijkt pas hoe fout we bezig waren. Nooit geweten dat een aquarium moet inrijpen en dat de visjes pas twee weken erna in mogen. Gelukkig hebben de guppies het overleeft en kan mijn neefje ervan genieten. Soms help ik hem bij het schoonmaken van zijn bakje. Thuis is het wel een gemis, eerst zo'n mooi aquarium met leuke siervisjes in je slaapkamer en nu een lege plek.

Niet lang daarna ben ik voor mijzelf opzoek gegaan naar een nieuw aquarium. Het is een Juwel Trigon 190 liter geworden die mooi in de hoek van de kamer staat. Sindsdien is het aquariumvirus overgeslagen en leer ik steeds nieuwe dingen bij. Het is een prachtige hobby die je bij andere hobbies kan houden. Hoe meer je komt te weten over aquaria, hoe makkelijker het wordt om deze schitterende aquariumdieren gezond en in topconditie te houden. Het onderhouden stelt niets voor als je goed de waterwaardes en temperatuur in de gaten houdt. Je verdiepen in deze onderwaterwereld is daarbij wel belangrijk.

Vooral het tropisch aquaria trekt mij het meest aan. Ik heb heel wat vissoorten in mijn bak gehad, maar het wereldberoemde guppy staat voor mij nogsteeds op nummer één. Dit komt niet alleen omdat ik daar ooit ben mee begonnen, ook omdat een guppy een niet veeleisend visje is en er hele mooie variänten van zijn.

De guppies die in de winkels tekoop worden aangeboden zijn vaak minder mooi dan bij top kwekers. Bij kwekers is de ras echte gup vaak op zijn allermooist. Prachtig van kleur, mooie staartvormen, sterk en engergiek, zoals ze horen te zijn! Ik raad iedereen aan om zich eerst goed te laten informeren en te verdiepen in het aquariumhouden. Maak niet dezelfde fout als mij. Kijk wat voor soort aquarium je wil. Er zijn veel verschillende soorten aquaria. Gaat na of je een geschikte plek in huis is waar het aquarium kan staan. Zoek uit wat voor vissen je precies wil hebben. Laat je aquarium eerst goed inrijpen en haal pas dan je vissen op. Kijk goed bij aankoop of ze gezond zijn. Mocht je groepsvissen willen, neem ze dan in het juiste aantal. Vaak worden ze los verkocht maar horen ze in groepen gehouden te worden. Niet iedere vissoort kan bijelkaar, sommige zijn agressief tegenover andere soorten. Zorg dat de waterlagen niet overbezet raken, kies bewust voor elke waterlaag. Neem vooral de tijd om er iets moois van te maken.

Mocht je meer aquariuminformatie zoeken, dan kan je altijd op deze website daarnaar zoeken of desnoods het navragen aan aquarianen op het daarvoor bestemde discussieplein.

Informatie over het guppies: GuppySteun ons op social media