Hoe zet je waterplanten in aquarium?

Planten in potjes met labels Zo af en toe zie je wel eens een aquarium waarin de planten een vreemde stand hebben. De planten groeien als een trechter. In de grond staan de bosjes bij elkaar en naar boven groeien ze wijd uit. De ondereinden worden geel en de blaadjes vallen af. Dat is geen mooi gezicht, maar hoe doe je dan correct de waterplanten beplanten?

Als je in de winkel planten voor het aquarium koopt, zitten veel plantjes met een loden bandje met schuimplastic in een bosje bij elkaar. De handelaar kan zo zonder problemen een bosje uit het water halen zonder dat de andere planten losraken en gaan drijven. Veel aquariumhouders vinden dit ook wel makkelijk en stoppen dat bosje met het loden bandje in de grond. Dat is nou net niet de bedoeling!

Dat loden bandje is alleen voor de handel bedoeld, omdat er op dit moment geen betere en goedkopere oplossing is. Je moet dat bandje er voorzichtig af te halen. Vaak zie je dat er al worteltjes door het schuimplastic zijn gegroeid. Meestal zijn de stengeltjes door het dichtknijpen van het lood gekneusd. Niet zelden zie je al rotte plekjes op de stengeltjes. Op die plekken zullen nooit worteltjes komen, maar ze kunnen wel in de grond doorrotten. Daar zitten je niet op te wachten. Nadat het lood verwijderd is haal je al het dode blad weg en snij je de stengel met een scherp mesje recht af onder een gezonde knoop; dat is de verdikking op de stengel waar de bladeren aangezeten hebben. Bij de meeste planten ontstaan bij de knopen wortels en zijscheuten. Na deze behandeling worden de plantjes één voor één op voldoende afstand van elkaar in de grond gepoot. Dus nooit in een bosje bij elkaar. Want als er één gaat rotten dan is de kans groot dat de andere ook gaan rotten.

Nieuwe waterplantjes De duurdere planten zitten vaak in een mandje met steenwol. De mandjes staan in de kwekerij in bakken met water, waar door middel van eb en vloed voeding-zouten aan de planten worden toegediend. Dit gaat meestal computergestuurd. Ook wordt in de kas koolzuurgas toegediend. Zo verkrijg je sterk plantmateriaal dat door de liefhebber graag gekocht wordt. Cryptocoryne, Lobelia en Echinodorus worden vaak in mandjes geleverd. Als je deze planten in het aquarium wilt zetten, zul je het mandje en het steenwol moeten verwijderen. Dit moet voorzichtig gebeuren want je ontkomt er niet aan dat wortels beschadigd worden. Ook is het moeilijk om Cryptocoryne te scheiden. In dit geval zit er niets anders op dan de hele kluit te poten.

Als de steenwol er af is kan de plant gepoot worden. In de meeste gevallen zullen de moerasplanten gemakkelijk aan het onderwater bestaan wennen. Er worden nieuwe, vaak afwijkende bladeren gevormd en de oude boven water gevormde bladeren sterven af of bealgen. Deze kun je dus beter weghalen. Grote Echinodorussoorten, evenals de tijgerlotus, kun je beter in een tamelijk grote bak, gevuld met voedzame grond plaatsen. Wel de bovenkant afdekken met schoongewassen zand. Op deze manier houd je het wortelgestel een beetje binnen de perken (voor je het weet hangt anders heel de aquariumbodem aan deze planten).

Vaak zullen de planten de eerste paar maanden verschrikkelijk hard groeien. Ze teren dan nog op de voedingsreserve die ze tijdens de opkweek opgebouwd hebben. In de meeste aquaria lijden de planten daarna gebrek. Daarom zul je ze af en toe wat voedsel moeten geven.

Als je je aan deze regels houdt zul je veel plezier beleven aan je planten.

Overgenomen uit
Aquarium 1998 (NBAT)Steun ons op social media