Platy zwanger

Platy paring Een zwangere platy
Een platy zijn net zoals de gup levendbarenden. Een platy brengt zijn jongen levend ter wereld. In de moederlichaam komen de eitjes uit. Vaak komen de eitjes echter na de afzet pas uit wanneer ze het water raken. De eitjes vallen soms helemaal naar de bodem en blijven daar een enkele seconden liggen. Als je goed kijkt zie je dat pas dan uit het piepkleine eitje een jonge platy tevoorschijn komen. Eigenlijk moeten we dan niet over levendbarend spreken. Een betere benaming zou zijn eierlevendbarend. Wanneer het jonkie uit het eitje is ontsnapt is het al goed ontwikkeld om direct weg te kunnen zwemmen. Een schitterend gezicht hoe ze geboren worden.

De meeste levendbarenden krijgen makkelijk jongen
Een zwangere platy zal ongeveer na 4 a 6 weken bevallen. Zoals bij guppy's is de zwangerschap eenvoudig te herkennen aan de dikke buik. Bij een platy ziet de buik er vrij gespannen uit. Niet alleen aan het bolle buikje kan je zien dat ze zwanger is. Een zwangere platy heeft aan zijn achterlijf een donkere vlek zitten. Die vlek is op dat moment donker van kleur en daardoor goed te herkennen. Wanneer de platy lang drager is kan je bij sommige platies door de buikwand heen kijken (afhankelijk van de huiddikte en kleur). Tijdens de draagtijd kan je de eitjes in de buik zien zitten, het zijn zwarte puntjes. Gemiddeld krijgt een platy vrouwtje 10 a 50 jongen. Dit is afhankelijk van de leeftijd en grote van de draagmoeder. De buik kan behoorlijk opgezet zijn. Gelukkig heeft ze daar geen hinder van. Hoe langer de draagtijd is hoe meer de platy zich zal afzonderen van de groep. Wanneer ze zich afzonder kan je haar beter met rust laten. Er zullen periode komen waarin ze sneller en onregelmatig gaat ademen. Als het vrouwtje gaat bevallen kan je de buikje zien slinken. De zwarte drachtige vlek aan haar achterkant zal dan ook langzaam verdwijnen. Sommige kiezen ervoor om de pas geboren jongen op te vangen in een kweekbakje. Opzich is dit niet nodig, tenzij je ze allemaal wilt laten groot groeien. Bedenk wel dat je daar ook een jonge zwakke platie mee in leven houd. In de natuur zouden deze platy baby's geen kans op overleven hebben. Het beste kan je de natuur hierbij zijn gang laten gaan. Zorg voor een aantal planten en schuilplekken in je bak. De sterkste platy's zullen dan een grote overlevingskans hebben, de rest heeft kans opgegeten te worden door de moeder zelf en soortgenoten, zoals zwaarddragers en guppies. Dit is de meest natuurlijke manier. Als de populatie in je bak te groot word dan kan je ze bij een lokale aquariumwinkel of dierenspeciaalzaak brengen.

Platy zwanger

  • Naam: Platy of Plaatje
  • Wetenschapelijke naam: Xiphoporus maculatus
  • Familie: Levendbarende tandkarpers
  • Omgevingsgebied: Midden-Amerika, Mexico

Mannen platies
Het belangrijkste kenmerk bij levendbarenden mannetjes is dat ze over een speciaal orgaan beschikken. Het gonopodium, dat een soort verlengde vormt met de aarsvin. Daarmee bevrucht hij een vrouwtje.

Vrouwen platies
Het vrouwtje is te herkennen aan de ronder gevormde anaalvin en drachtvlek bij zwangerschap.

De kweek van deze vissen is gemakkelijk. Het kweekt in bijna iedere waterconditie. Het beste resultaat is ph7 met hardheid 15. Met dichte beplanting groeien de jongen tot volwassen exemplaren uit.

Terug naar de pagina: Platy - Xiphophorus maculatusSteun ons op social media