Voederautomaat automatisch aquarium vissen voeren

Voederautomaat

Automatisch aquarium vissen voeren met behulp van voederautomaat.

Er zijn verschillende visvoer apparaten waarmee elektrisch op ingestelde tijden de tropische vissen gevoerd kan worden. Een automatische visvoerdispenser is een handig hulpmiddel voor als je met vakantie gaat of lang van huis bent.

Het voederen is op meerdere voertijden instelbaar via een ingebouwde klok. Met behulp van voederintervallen en uitgekiende porties in afgescheiden voerbakjes verkrijgen de vissen regelmatig over de gehele dag verspreid gedoseerd hun eten. Extra maaltijden tussendoor kunnen met één druk op knop worden gegeven. De meeste voederautomaten werken met nieuwe of her oplaadbare batterijen die een maand soms langer meegaan, afhankelijk van hoe zuinig het voederapparaat is. De spatwaterdichte bakjes zijn gevuld met verschillende soorten droogvoer die klaar staan voor consumptie. De wat eenvoudigere apparaatjes hebben maar één container waar het voer in kan. Er zijn ook apparaten die als lopend band werken, waarop het voer verspreid over de band moet worden gelegd.

Voerderautomaat aansluiten op aquarium
Niet ieder aquarium heeft een uitsparing waarin een voederautomaat past. Bij grotere visbakken zit er in het deksel vaak wel een speciale opening. Bij aanschaf moet je kijken of je de voerapparaat ergens op kan bevestigen. Zit er geen uitsparing in, dan kan je zelf een gat met de juiste afmeting in de afdekkap boren.

Beluchting systeem
Zorg bij een bakjes systeem dat er een actieve ventilatie op zit. De bakjes zijn niet volledig waterdicht afgesloten! Met beluchting, door luchtpomp aansluiting of ingebouwde ventilatie wordt vlokvoer en ander droog voer met lucht drooggehouden.

Verwarmen om vocht te verdampen
Er zijn voederautomaten die verwarmen om indringend vocht te verdampen. Bij langdurig opwarmen kan vitamines en belangrijke voedingselementen uit het voer vergaan. Hetzelfde gebeurt met voerpotjes die op warme plek boven lichtbalk van het aquarium worden bewaard. Bewaar droog voer op kamertemperatuur om voerkwaliteit te behouden.

Inzetbaarheid voerautomaat
Het automaatje is ideaal voor als je op vakantie gaat of bij jonge vis in opgroei. Jonge vissen groeien sneller en gezonder op wanneer ze dagelijks meerdere kleine maaltijden krijgen. Buiten artemia kan er gedoseerd bijgevoerd worden met diverse soorten droog voer. In natuur vindt de vis zijn voedsel verspreid over de dag. Dankzij het gebruik van een voederapparaat kan je dit nabootsen.

Hoeveelheid visvoer
De hoeveelheid wat moet geven worden hangt af van soort vissen en hoeveel er in aquarium zitten. Het ene soort voer gaat vaak makkelijker door de opening dan ander. Het is proefondervindelijk om de juiste hoeveelheid visvoer te voeren. Het voer dient binnen 5 minuten weg te zijn. Als er resten achterblijven, dan moet je de volgende keer minder geven.

Sommige roterende systemen zijn minder geschikt voor vlokkenvoer, tenzij je de grote vlokken eerst fijner maakt. Wanneer het water veel warmer is dan buiten temperatuur dan ontstaat er condens, dit kan nadelig zijn. Het voer wordt plakkerig en vochtig. Gebruik in plaats van vlokvoer dan korrels. Korrels zijn tevens voedzamer en vervuilen minder snel het water. Test de waterwaardes in begin ook wat vaker en stel de hoeveelheid voer daarop af. Om vissen mooi en gezond te houden is goede voeding en voldoende voerafwisseling belangrijk. Gelukkig is er een ruime keus aan visvoer, waardoor het afwisselen makkelijk is te realiseren.

Vissen handmatig voeren
Handmatig de vissen voeren blijft natuurlijk ook leuk om te doen. Tijdens voertijd kan je de siervissen goed observeren. Het is een moment waarop je het aantal makkelijk kunt tellen en eventueel een zieke vis kunt herkennen. Een gezonde vis komt snel op voer af, zieke vis gedraagt zich anders en is terughoudend.

Laat weten welk apparaat je hebt, geef aan wat de voor- en nadelen zijn. Wat zijn jouw ervaringen met welk merk voederautomaat? Schrijf hieronder het merk en jouw ervaring.Steun ons op social media