Nitrietvergiftiging
Nitrietvergiftiging lijkt uiterlijk op zuurstofgebrek.
De ademhaling van de vis gaat sneller dit is aan de heftige kieuwbewegingen te zien. De vis hangt dicht onder het wateroppervlak. Opvallend is dat de vis met nitrietvergiftiging zich veel tegen blaadjes en voorwerpen aanschuurt alsof hij jeuk heeft en er niet vanaf komt.
De vis kan vrij bleek of grauwe kleuren hebben, de kieuwen kunnen rood van kleur zijn. De vinnen hangen er zwakjes bij. Het lijkt alsof de vis uitgeput begint te raken. De vis stikt inwendig omdat de nitriet het zuurstoftransport in het bloed blokkeert. Al deze symptonen wijzen op Giftigheid van Nitriet - NO2.
Nitrietvergiftiging kan komen door:
- Teveel voeren
- Verstoorde bacteriehuishouding
- Teveel vissen in het aquarium
- Het filter heeft teweinig capaciteit
Bij gevoelige vissoorten kan dit komen door zuurstofrijk en snelstromend water, verminder dan de stroomsnelheid.
Om snel in kritieke toestand je nitrietgehalte te veranderen moet je 40% van het waterverversen. Maak tijdens de waterverversing gelijk de bodem schoon. Voer je vissen een tijd niet. Voeg tijdelijk geen middelen aan het water toe, ook geen middeltjes voor je planten. Gebruik tijdelijk geen zuurstof toevoeging en bruissteentjes. Na het waterverversen en de bodem te hebben schoongeheveld wacht je eerst tot de vis zich helemaal heeft hersteld. Laat vooral de vis verder met rust tijdens zijn herstelperiode, hij heeft al zijn kracht nodig om snel te kunnen herstellen. Na volledig herstel kan je weer langzaam beginnen met matig voeren.
Zoals hierboven is vermeld kan de nitrietvergiftiging door verschillende oorzaken komen. Probeer na te gaan wat de oorzaak is geweest om een tweede vergiftiging te voorkomen.
Vervang nooit de filtermassa's tijdens het waterverversen.
Filters mogen niet allemaal tegelijk worden vervangen, hierdoor verstoor je ook de nitriet afbrekende bacteriƫn van het filtersysteem.