Aquarium verwarming

Aquarium verwarmingselement Een verwarmingselement mag bij een tropisch aquarium niet ontbreken.
Alle tropischevissen hebben warmwater nodig om te kunnen overleven. Het aquariumwater opwarmen en op temperatuur houden kan op verschillende manieren. Het belangrijkste bij het aquarium verwarmen is dat de temperatuur constant blijft. Teveel schommeling in de temperatuur zorgt ervoor dat de tropischevissen stress krijgen. Koop nooit onnodig krachtige verwarmings- elementen met teveel wattages. Ook een defecte thermostaat mag nooit warmer worden dan 30°C. Om de warmteafgifte goed te verspreiden plaats je de verwarming vertikaal. De onderkant van de verwarming mag niet onder de bodem terecht komen. Eénmalig stel je de gewenste temperatuur in en het apparaat doet zijn werk. De ingebouwde regelaar zorgt ervoor dat wanneer de boventemperatuur bereikt is het element automatisch wordt uitgeschakeld en word weer vanzelf ingeschakeld als het water te koud wordt.

Thermometer om watertemperatuur af te lezen Om te controleren of de temperatuur juist is heb je een thermometer nodig. Bevestig deze aan de binnenkant van de ruit. Een verwarmingselement kan kapot gaan. Je doet er goed aan om zelf de watertemperatuur te controleren met behulp van je thermometer. Bij het verversen van het aquariumwater moet je het altijd eerst uitschakelen. Wanneer je dit niet doet dan zal het te warm worden en zal die kapot gaan door de verhitting tenzij hier een beveiliging voor is ingebouwd.

Je kan er ook voor kiezen om twee verwarmingen in je aquarium te houden. Wanneer er één stuk gaat zal de andere element het werk overnemen. Het voordeel van twee verwarmingselementen is dat je het stroomverbruik kan terugdringen. Dit hangt af van welk type apparaat je gebruikt. Door de tweede verwarming ver van de eerste af te plaatsen zal het een stuk eenvoudiger voor de elementen worden om het water te verwarmen, vooral bij de wat grotere aquariums. Het schommeling effect van de temperatuur zal hierdoor ook minder worden. Wanneer er een vis ziek is en je moet die in quarantaine houden dan kan je ook de tweede element gebruiken om tijdelijk je quarantainebak te verwarmen. Een tweede verwarming is ook handig om een speciaal ingerichte kweekbak op de juiste temperatuur te houden.

Twee verwarmingen lijkt overbodig, het heeft voordelen.

Mocht een thermostaat niet meer juist werken.
Als hij daalt in graden en het water kouder wordt. Dan zit er maar één ding op, zorg dat je snel weer een nieuwe hebt. Bij een groot aquarium zal de graden langzaam dalen. Om te zorgen dat in de bak de warmte langer blijft hangen kan je het tijdelijk isoleren door de boel af te dekken. Indien je een dekruit aan de bovenkant hebt. Laat dan de deksel er zolang mogelijk op, zonder het telkens te openen. In de ruimte waar het aquarium staat kan je ook het warm zien te houden. Sluit ramen en zet de verwarming in de kamer aan of in een hogere stand. In de natuur komt het voor dat bij een koude regenbui het water dramatisch daalt. Vissen kunnen wel wat verdragen, zolang het maar niet te lang duurt. Regel snel een werkende thermostaat, meer kan je niet doen.Steun ons op social media