Milieuvriendelijk aquarium houden

De verlichting in aquarium Bewuster omgaan met energie
Zet je aquarium op een warme plek in de kamer, zo hoeft de thermostaat minder hard te werken. Stel de temperatuur van je aquarium één of twee graden lager in. Voor sommige vissen kan dat niet, maar bij de meeste vissoorten kan de temperatuur makkelijk een klein standje lager dan hoe het vaak is ingesteld. Aquariumplanten doen het vaak ook beter bij een lagere temperatuur. Twee kleine thermostaten zijn efficiënter dan één grote, probeer het rendement na te gaan. Stel de watercirculatie goed in zodat de warmte vanaf de thermostaat beter door het water verdeeld wordt. Dit doe je door de uitstroomrichting van de pomp anders te richten of de luchtpomp te verplaatsen.

Mileubewust omgaan Het aquarium isoleren zorgt, verminderen energieverbruik
Het lijkt een grote ingreep maar dat is het niet. Door een dun multiplex plaat te nemen en daar een isolerend materiaal zoals piepschuim, PUR-schuim of steenwol tussen te plaatsen kan je de achterkant van het aquarium dik inpakken. Zo blijft de warmte langer binnen het aquarium en houdt koud van buitenaf meer tegen. Door gebruik te maken van een achterwand valt de geïsoleerde wand nauwlijks op. Sommige achterwanden zijn gemaakt van piepschuim, dit isoleert en kan mede de energie besparen. De isolatie zorgt tevens dat geluid minder in of uit de bak kan.

Buitenpomp en slangen inpakken met isolatiemateriaal
Niet alleen het aquarium kan ingepakt worden met isolerend materiaal, een buitenpomp en slangen van en naar je pomp kan ook geisoleerd worden. Met isolatiemateriaal voor radiatorbuizen kan je de slangen voorzien van isolatie.

Analoge tijdschakelaar Verlichting en lichtopbrengst
Gemiddeld brand het licht 12 uur per dag, uiteraard kan het geen kwaad om een uurtje minder het licht aan te houden. Het zorgt voor minder algengroei en energieverbruik. Maak hierbij gebruik van een analoge tijdschakelaar, de vissen krijgen een beter dag/nacht ritme en je voorkomt ermee dat je het licht telang laat aanstaan. Je hebt er tevens geen omkijken meer naar. Door de verlichting laat op de dag aan te zetten heb je 's avonds wanneer het donker begint te worden meer licht in je kamer en meer sfeer.

De meeste aquaria hebben genoeg lichtopbrengst met één gewone daglichtlamp, grote aquaria kunnen meer dan één lamp nodig hebben.

Een rode lamp is niet altijd nodig, de kleur hangt mede af van welk soort planten in de bak zitten. Je kan bewust ervoor kiezen om planten te nemen die niet extreem veel licht nodig hebben.

Ledverlichting boven aquaria LED verlichting verbruikt minder energie
In veel aquariumwinkels kan je tegenwoordig LED lampen kopen die besparen veel elektriciteit en gaan langer mee. De aanschaf van LED lampen kan prijzig zijn, bekijk daarom eerst of de LED verlichting op langer termijn de kosten van de aankoop dekt. Door de straal met vele kleurtjes die bij ledverlichting vrijkomen ziet de lichtbundel die in het aquarium door het water schijnt er zeer natuurgetrouw uit. Het nadeel is dat het nog niet geschikt is voor vrij hoge bakken met planten. Het licht kan daar de diepte niet bereiken. De Led techniek wordt doorontwikkeld waardoor steeds meer diepte met de kleine ledjes bereikt worden.Steun ons op social media