Panda modderkruipers / Protomyzon pachychilus

Panda modderkruipers - Aquarium vissen

Latijnse naam: Protomyzon pachychilus
Nederlandse naam: Panda modderkruipers
Familie: Gastromyzontidae

Informatie aquarium vissen:

De Protomyzon pachychilus ofwel Panda modderkruipers.

Zeldzame import, deze vis is duur. Verwacht zo'n €80,- voor elke vis, denk erom dat ze moeten gehouden worden in groepen van vijf of meer vissen in aquarium.

Leeft in kleine berg beekjes, in de zij rivieren van de Xi Jiang in de Dayaoshan bergen in China.

Panda modderkruipers hebben geen groot aquarium nodig. Worden maar max 3 cm groot en kunnen met garnalen samen gehouden worden.

De inrichting van het aquarium voor de Panda modderkruipers bestaat het liefst uit wat breed bladige planten en hout waar ze lekker algen en micro-organismen van kunnen eten. Niet al te ruwe stenen zijn ook prima voor deze vissen om lekker op te poetsen.

De soort wordt, voor zover bekend, niet in gevangenschap gekweekt. Wilde vis komt uit zacht water met een neutrale pH. Het is dus belangrijk om in dit water te beginnen. Acclimatiseren naar iets harder water moet kunnen maar meer dan 200ppm/ pH 7.5 is niet aan te raden.

De soort komt voor in snel stromende riviertjes en heeft dus behoefte aan zeer zuurstofrijk water. Dit kun je verzorgen door de filter uitstroom goed boven het water oppervlak te monteren.

Zorg ook voor stroming in aquarium, bijvoorbeeld door een extra (stromings)pomp te monteren. Een pomp die 10 a 15 keer de bak inhoud per uur kan rondpompen is een goed idee.

Zoals alle soorten afkomstig uit stromende rivieren kan ook deze heel slecht tegen ammonia of nitriet en dient nitraat onder de 10ppm te blijven. Het aquarium moet dus erg goed ingedraaid zijn.

Temperatuur zijn ze niet heel veeleisend. Kamertemperatuur is prima met eventueel een verwarming op de laagste waarde ingesteld.

De vis is vrijwel uitsluitend vegetarisch. Voer dus zeer regelmatig vers groenvoer en 1 a 2 keer per week een algenwafel.

Naast bladgroenten en courgette kun je ook in een apart bakje op een zonnige vensterbank proberen om kiezels met algen te laten begroeien.

Kweek verslag Panda modderkruipers vissen:

Onbekend


Herkomst Azië

Water Zoetwater

Plaatsing School

Temperament Vredelievend

Voer soort Omnivoor

Voer Alleseter, voorkeur algen

Waterlaag Bodem

Lengte max 3cm

Temperatuur min 18ºC

Temperatuur max 24ºC


  • pH min: 6.5
  • pH max: 7.5
  • GH min: -
  • GH max: -
  • KH min: -
  • KH max: -


Steun ons op social media