Menu visaquarium
Latijnse naam:
Trichogaster trichopterus
Nederlandse naam:
Blauwe goerami
Blauwe spat
Marmer goerami
Familie:
Osphronemidae
De blauwe goerami heeft als hoofdkleur blauwgrijs met over zijn gehele lichaam blauw donkergekleurde vlekken. Zijn donker blauw gekleurde vlekkenpatroon is bij ieder van zijn soortgenoot verschillend. Hij word ook wel de Marmer goerami genoemd. Het is een prachtige vis die in meerdere kweekvormen te verkrijgen is.
Hij is afkomstig van Malakka, Siam, Birma, Zuid- Vietnam, Sumatra, Banka, Borneo, Java, Madoera en Bali. Het meest aangetroffen in sloten, kanalen, zogenaamde wadoeks en andere plaatsen.
Trichogaster trichopterus sumatranus betekent:
Deze vis is zeer geschikt voor beginnende aquariumhouders, wel moet de blauwe goerami als enkel koppel worden gehouden. Bij meerdere mannetjes zal deze goerami zijn territorium fel gaan verdedigen en elkaar achterna zitten. Je kan het beste maar één mannetje houden met daarbij één vrouwtje of meerdere vrouwtjes.
Ze zijn dan rustig en vreedzaam tegenover andere vissoorten. De prachtig gevlekte blauwe goerami kan je het beste bij rustige vissoorten houden, vissen die ook van rust houden. In een zoetwateraquarium met te drukke en opdringerige vissen hoort hij niet thuis, ook het gezelschap van sumatranen moet vermeden worden omdat deze de lange voelsprieten afknabbelen. Houdt de Blauwe Spat niet met andere goerami's, barbelen of guppen.
Een wat grotere vis heeft een groter aquarium nodig, in het geval van de Trichogaster trichopterus dient het aquarium minimaal 120cm lang te zijn. In aquarium houden de Trichogaster trichopterus zich op in de bovenste en middelste waterlaag. Vooral in debovenste waterlaag houd de goerami zich op.
Geslachtsonderscheiding van Blauwe gourami's:
Vrouwtje:
Een vrouwtjes is lichter / grijziger van kleur en zijn aan de buik iets dikker. In paartijd word haar buikje zacht geel van kleur.
Mannetje:
Het mannetje heeft een spitsere rugvin.
De Blauwe goerami behoort tot de labyrintvissen. Het zijn veruit de sterkste labyrintvissen van zijn soort. Labyrintvissen hebben een speciaal ademlabyrint waarmee ze bovenwater kunnen ademhalen, blauwe goerami's zijn instaat te overleven in stilstaand water zonder zuurstof! Zijn speciale orgaan steunen de ademhaling zodra zijn kieuwen niet voldoende functioneren. De labyrintvis hapt dan aan oppervlak naar zuurstof. De ontwikkeling van het labyrintorgaan hangt af van de zuurstofgraad in het water, hoe meer zuurstof, hoe kleiner het orgaan blijft. Bij deze labyrintvis is het belangrijk dat het aquarium aan bovenkant goed is afgesloten. Door een dekruit blijft de lucht tussen het wateroppervlak en afdekruit op de juiste temperatuur zodat de blauwe goerami niet ziek kan raken door temperatuurverschillen. De temperatuur boven het aquarium moet vrijwel gelijk zijn als het water.
Dat ze kunnen overleven zonder zuurstof in het water betekend overigens niet dat er geen water ververst hoeft te worden. Net als alle andere vissen kunnen ze niet tegen sterk vervuild water. Deze goerami voelt zich niet op zijn gemak in een open bak zonder beplanting of schuilmogelijkheden. Hij moet zich goed kunnen schuilen. Zorg voor dichte randbeplanting en aan het wateroppervlakte voor drijfplantjes. Maak wat schuilplekken en houdt de bodem donker van kleur.
Het water moet nauwlijks stromen. Ze houden van stilstaand tot licht stromend water. Wel opletten dat er voldoende zuurstof in het water aanwezig blijft voor eventueel andere aquariumvissen!
Het is een alleseter. Droogvoer eten ze graag, maar levend voer is favoriet. Het dier eet zelfs planaria, en kan dus ingezet worden bij de bestrijding ervan. Planaria is een doorzichtig wormpje die je soms kan tegenkomen op de ruit van aquarium. Planaria zijn hele kleine, platte wormpjes die zich zeer traag voortbewegen.
De blauwe spat is de bekendste vorm, maar ook de goudkleurig Gold Gourami en Drie spot zijn populair in tropisch zoetwater aquaria.
De kweek is eenvoudig als je een goed koppel hebt. Het bij elkaar zoeken van een goed koppel is de grootste uitdaging. De vrouwtjes zien er ten opzichte van de blauwe goerami mannetjes er lichter van kleur uit. De vrouwtjes hebben ook een rondere dikkere buik. Het mannetje heeft mooie donkere kleuren en een spitsere rugvin. In een gezelschapsbak zal kweek bijna niet voorkomen.
Voor een succesvolle kweek kun je het beste het blauwe goerami koppel in een apart ingerichte kweekbak plaatsen. Zorg ervoor dat het waterpeil niet te hoog is, laat het water zakken tot 15 cm. Laat het water weinig stromen, zacht water stellen ze op prijs om te paaien. Breng wat drijfplantjes aan en hoge aquariumplanten die tot aan het wateroppervlak komen. De plantjes kunnen helpen het schuimnest op zijn plek te houden.
Je kan de vissen aanzetten tot paaien door gevariëerd te voeren, waaronder muggenlarven. Breng het koppel in de juiste stemming door de watertemperatuur langzaam te laten stijgen naar 28 tot 30 graden. In paartijd zal het buikje van het vrouwtje zacht geel van kleur zijn. Er wordt een schuimnest gebouwd door het mannetje. Hij kan daar een flinke tijd aan bezig zijn.
Het nest waarin de eieren kunnen worden ondergebracht zit tussen de planten. Na afzetten van de eieren moet het vrouwtje uit de kweekbak worden verwijderd anders loopt het vrouwtje het risico gedood te worden door het mannetje. De eitjes van de goerami zijn lichter dan het water, de eitjes zullen in het schuimnestje blijven drijven. Na het uitkomen van de blauwe goerami eitjes moet ook het mannetje uit de speciaal ingerichte kweekbak verwijderd worden om de jongen te beschermen dat ze niet opgegeten worden.
De jongen kunnen worden grootgebracht met Artemia-naupl, Liquifry, Micro aaltjes, Pantoffeldiertjes, fijn stofvoer en klein levend voer.
Herkomst Azië
Genus Trichogaster
Water Zoetwater
Plaatsing Koppel
Temperament Vredelievend
Temperament onderling Agressief
Voer soort Omnivoor
Voer Levend of diepvriesvoer, vlokvoer en pellets en aanvullen met plantenkost
Waterlaag Boven, midden
Stroming Zwak
Kweek Schuimnestbouwer
Aquarium lengte 120cm
Lengte min 12cm
Lengte max 14cm
Temperatuur min 22ºC
Temperatuur max 28ºC
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel