Menu visaquarium
Latijnse naam:
Trichogaster leeri
Nederlandse naam:
Diamantgoerami
Mozaiekgoerami
Familie:
Anabantidae
Deze goerami's hebben in hun natuurlijke omgeving waar ze vandaan komen veelal te maken met bevuilde gebieden. Door hun speciaal ontwikkelde orgaan, het labyrinth kunnen ze zuurstof opnemen uit de lucht wanneer de zuurstofwaarden in het water te laag uitvallen. Het ademhalingsorgaan, labyrinth maakt deel uit van het systeem van ademhalen en zit geïntegreerd in hun kieuwsysteem.
Het mannetje ziet er schitterend uit met zijn gespikkelde huid, rode buik en wat verlengde vinnen. Het vrouwtje ziet er hetzelfde uit als het mannetje, maar zij blijft iets kleiner. Ook zijn haar vinnen minder sterk verlengd. De Trichogaster leeri eet zowel droogvoer, diepvriesvoer als levend voer.
Het is een vreedzame labyrintvis die je moet houden als koppel. Twee mannentjes bijelkaar kan problemen geven. Ze hebben een groot aquarium nodig met flinke beplanting, drijfplantjes en voldoende schuilmogelijkheden. Ze bevinden zich het meest in de bovenste waterlaag en maken daarbij gebruik van de middelste waterlaag. Houd deze labyrintvissen nooit samen bij agressieve vissen, anders trekken ze zich terug en gaan de mooie kleuren verloren. Ze worden ook vrij schuw wanneer ze bij drukke medebewoners worden gehouden, zoals bijvoorbeeld guppen. Het beste kan je de diamantgourami's houden bij rustige schoolvissen en bodembewoners.
Zoals bij vrijwel iedere labyrinthvis bouwt het mannetje van de diamantgourami een schuimnest. Het nest wordt gemaakt van luchtbelletjes en stukjes van planten. Het is aan te raden om een aparte kweekbak voor de kweek in te richten. Laat de waterspiegel in de kweekbak tot ongeveer 12 cm dalen. Breng de temperatuur naar 28°C en zorg ervoor dat er genoeg planten en vooral veel drijfplanten zijn. Drijfplantjes is een goed begin voor de nestbouwer om aan de oppervlakte daarmee verder het nestje omheen af te bouwen. Hij neemt verderop lucht in zijn bek en spuugt het uit onder de drijfplantjes. Vervolgens pakt hij stukjes plant en maakt het nest hiermee steviger.
Uiteindelijk na hard gewerkt te hebben heeft hij een enorm groot nest gemaakt. Het mannetje heeft een volle week hieraan gebouwd, ondertussen verleid hij steeds het vrouwtje. Dit doet hij door schuin te zwemmen en zijn prachtige kleuren aan haar te tonen. Na het afzetten van de eieren zorgt het mannetje dat de eitjes netjes in het nest terecht komen. Overal door het aquarium heen kunnen de eitjes dwarrelen. Hij neemt de eitjes in zijn bek en spuugt het onder het nestje weer uit. Hierna moet je het vrouwtje uit de kweekbak halen.
Het mannetje bewaakt het legsel goed en zorgt nu voor de rest van het nest tot de eieren uitkomen. Na één dag kunnen de eitjes al uitkomen, twee dagen later zullen de jongen vrij zwemmen. Haal het mannetje dan uit de bak en voer de jongen met fijn infuus en Artemia-naupliën. In ongeveer drie weken kunnen de jongen gevoerd worden met groter voedsel.
Herkomst Azië
Genus Trichopodus
Water Zoetwater
Verspreiding Sumatra, Borneo, Thailand, Maleisië
Plaatsing Koppel
Temperament Zeer vredelievend
Temperament onderling Vredelievend
Voer soort Omnivoor
Voer Alleseter
Waterlaag Boven, midden
Stroming Zwak
Kweek Schuimnestbouwer
Aquarium lengte 120cm
Lengte min 10cm
Lengte max 12cm
Temperatuur min 24ºC
Temperatuur max 28ºC
Aanbevolen pagina's
Pagina waardering
Aquarianen
Carine Boijmans:
Ik heb onlangs een nieuwe filterspons geplaatst in mijn bestaande aquarium. Heeft dit invloed op het nitraatgehalte? Of …
Nieuwe filterspons
Rein de Vries:
Hallo Kan ik van vlokvoer zo maar overstappen op pelletvoer …
Pellets
Rob:
Hallo, Mijn vraag gaat over vissen in een paartje of meerdere van de zelfde soort. De laatste tijd in verschillende …
Paartjes of toch groepjes
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel
Adblocker gedetecteerd
Wij zien dat u een Adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op onze site. Dit vinden wij jammer, want mede dankzij de advertenties is de site visaquarium.nl gratis toegankelijk.
Plaats visaquarium.nl in de Whitelist van uw Adblocker als u verder wilt gaan.