Discusvis / Symphysodon discusvis

Discusvis - Aquarium vissen

Latijnse naam: Symphysodon discusvis
Nederlandse naam: Discusvis
Familie: Cichlidae

Informatie aquarium vissen:

De Symphysodon discusvis is een tropischevis die in zoetwateraquaria kunnen worden gehouden. Van oorsprong komen ze uit het Amazonegebied, Zuid-Amerika (Brazilië, Colombia en Peru).

Ze zijn meestal niet in de eigenlijke stroom of in de hoofdrivieren te vinden, maar eerder in kleinere zijstromen en meren. Het prettigst voelen ze zich tussen dode takken of wortels die van bomen in het water groeien. Discusvissen staan bekend als moeilijk te houden aquariumvis, maar dat is geheel onterecht. Inmiddels zijn er ontelbare super aantrekkelijke kweek variëteiten te verkrijgen met geweldige kleurvariaties of effen kleuren, maar ook met vlekpatronen en stippelpatronen.

De Symphysodon discusvis heeft zijn naam te danken aan zijn vorm. Rechtop lijkt 't een discus schijf met 12 tot 15 cm diameter. De totale vislengte behaald zo'n 20 cm. De lengte en groei wordt bepaald door voeding, ruimte en veel water verversen. In het zoologisch systeem behoren ze tot de orde Baarsachtigen (Perciformes). Deze soortrijke familie cichilden is opgedeeld in verschillende geslachten, waar Cichlide van geslacht Symphysodon uitsluitend de discus bevat.

Discusvissen kunnen onderscheiden worden in drie soorten.

 • Symphysodon discus - Heckel discus
 • Symphysodon aequifasciatus - Gewone discus, bruine, groene of blauwe discus
 • Symphysodon tarzoo - Tarzoo discus

Er is veel nakweek met aantrekkelijk mooie kleuren. Een klein overzicht van symphysodon nakweekdiscussen, die geboren zijn in gevangenschap:

 • Angel Blue Diamond Discus
 • Blue en Red Turquoise Discus
 • Ghost en White Diamond Discus
 • Golden Discus
 • Golden Ribbon Tijger
 • Leopard varianten
 • Marlboro varianten
 • Panda varianten
 • Pigion Blood varianten
 • Red Melon Discus
 • Snake Skin varianten
 • Spotted en Ring Spotted Discus

Weet je zelf een nakweek discussoort die niet hierboven is vermeldt dan horen wij dit graag.

De discusvis is een scholenvis die je minimaal 5 exemplaren samen moet houden. In aquarium met minimaal 50 liter water per vis. Ze houden van extreem zacht water met lage geleidbaarheid. Een pH waarde tussen 5 en 6,5 pH. De nakweek uit Nederland is harder water gewend. Meeste handelaren houden de vissen op leidingwater. De goede verkoper zal de vissen houden in water wat hun natuurlijke omgeving benadert.

Aquarium en plaats
Het aquarium moet minimaal 60cm hoog zijn. De bak moet vrij hoog staan, ongeveer 70 cm vanaf de grond. De plek moet rustig zijn, vooral in paartijd kunnen discussen schrikachtig zijn.

Discusvissen aquarium inrichten
De temperatuur is vooral bij jonge discussen belangrijk. Discusvissen zijn erg warmtebehoeftig, watertemperatuur moet dan ook minimaal 27 graden zijn. Bij een watertemperatuur van 28 graden zal de symphysodon discusvis zijn kleur verliezen. Temperatuur boven 30 graden, word zijn levensduur verkort! De aquariumbodem vereist fijn materiaal zonder scherpe hoeken of randen. Een te grove bodem is niet geschikt omdat de discus in de bodem blaast op zoek naar voedsel. Rotsen en bodemzand moet kalkvrij zijn, omdat kalk het water verhard. Discussen zijn van nature rustige vissen. Snelle zwemmers om zich heen, daar worden ze nogal nerveus van. Beschutting zijn ze erg op gesteld. Stukken kienhout, stevige planten en rotsformaties kunnen de beschutting geven.

Verlichting
Alle soorten verlichting voldoet, zolang er voldoende beschutting aanwezig is tegen fel licht. Een fel zonnetje, daar houden ze niet van. Je kan schaduwplekken maken door planten en vooral drijfplanten aan wateroppervlak.

Discusvoer
Goede voeding is erg belangrijk. Discussen eten bijna alle visvoer, of het nu gedroogd, gevriesdroogd, vers of bevroren voer is. Gezonde discussen zijn niet kieskeurig in voedsel, ze hebben altijd trek. De hele dag door kunnen ze eten. Discusvissen zijn grote eters die meerdere keren per dag gevoerd moeten worden. Aan te bevelen is om volwassen exemplaren 3 keer per dag te voeren. Het voer moet binnen enkele minuten op zijn, dit om watervervuiling tegen te gaan. Ze hebben een hekel aan vies of troebelwater. Levend voer moet vers ingevroren worden om ongewenste parasieten te doden. Parasiet eitjes kunnen dit echter wel overleven. Tijdens de discusvissen voeren merk je dat er een pikorde is. Dominantste vissen eisen als eerste, voor het overige moet daarna gestreden worden.

Er is een ruim assortiment aan voer wat ze lusten. Omnivoren voer je op een verscheidenheid van plantaardig en dierlijk voer. Omnivoren eten vaak een mix van koralen, schaaldieren, ongewervelden en planten. Discusgranulaat, garnalen, krill, knoflook, muggenlarven, spirelina, artemia, regenwormen, watervlooien. Met mate enchytreeën, kleine witte wormen en micro-aaltjes en runderhart.

Vaak word een recept met runder of kalkoenen hart gevoerd, dit zou de groei van de discus bevorderen. Bij volwassen exemplaren moet met runderhart zuiniger worden omgegaan, om de lever van de discus niet te vervetten. Gebruik fijngemalen runderhart als er weinig tot geen levend voer is.

Laat de discus vooral niet aan een bepaald voer wennen. De meeste problemen met discusvissen ontstaan wanneer er verkeerd gevoerd word. Darmflagelaten zijn permanent aanwezig. Wanneer de weerstand terugloopt zullen deze darmflagelaten de overhand krijgen met alle gevolgen van dien. Zorg dat er goed afwisselend gevoerd wordt, zodat er voldoende vitamines en voedingsstoffen worden opgenomen. Alleen dan blijft de discusvis gezond en sterk.

Kweek verslag Discusvis vissen:

Het kweken van Symphysodon discusvissen is voor ervaren aquariaan.

Discusvissen zijn gevoelig voor allerlei soorten stress. Een rustige standplaats, kwaliteitsvoer en een uitstekende waterkwaliteit zijn essentiële factoren om de vissen tot kweek aan te zetten. Er is een groot verschil tussen het kweken met wildvang en nakweek. Het kweken van nakweek is makkelijker omdat de waterwaarden wat minder extreem hoeven te zijn.

Een koppel kan het best op natuurlijke wijze zijn ontstaan. In een groep schoolvissen is er zelfs kans dat er zich helemaal geen paartje vormt. Voor kweekdoeleinden wordt veelal gekozen voor een kaal aquarium om het onderhoud makkelijk te maken. Zo'n kweekbak heeft meestal genoeg aan een sponsfilter.

Wanneer het gelukt is en er zijn jonge, dan nemen de ouders de kroos een lange tijd onder hun hoede. De eerste weken zwemmen de jongen dicht bij hun ouders. De jongen leven van de huidafscheiding van de slijmlaag van hun ouders. Daarna gaan de jonge discusvisjes zelf opzoek naar voedsel.


Herkomst Zuid amerika

Genus Symphysodon

Water Zoetwater

Verspreiding Amazone

Plaatsing School

Temperament Mild agressief

Temperament onderling Mild agressief

Voer soort Omnivoor

Voer Levend voer (sommige nemen ook droogvoer aan)

Waterlaag Midden

Stroming Matig

Kweek Substraatlegger

Lengte max 20cm

Temperatuur min 27ºC

Temperatuur max 30ºC


 • pH min: 5
 • pH max: 6.5
 • GH min: -
 • GH max: 4
 • KH min: -
 • KH max: -


Steun ons op social media