Ballon molly / Poecilia latipinna balloon

Ballon molly - Aquarium vissen

Latijnse naam: Poecilia latipinna balloon
Nederlandse naam: Ballon molly
Ballonvis
Familie: Poeciliidae

Informatie aquarium vissen:

De Ballon molly komt niet in het wild voor. Het is een kweekvariant van de bekende Black molly (Poecilia Sphenops).

Het is een vreedzame actieve vis die gehouden kan worden in zoetwater aquaria met warmwater van rond de 26 graden. Hoewel de ballonvis ook in kouder water kan gaat de voorkeur uit naar warmwater.

Deze vis heeft zijn naam te danken aan zijn bolle lichaam. Ze zijn er in veel verschillende kleuren en patronen. Vanwege hun bolle vorm zwemmen ze wat waggelend rond. Ze hebben eigenschappen als hun soort genoten, zoals de black molly en de zwaarddrager.

De Black molly en de Ballon molly zijn beide enigszins gevoelig voor schimmel witte stip. Af en toe wat jodiumvrij zout toevoegen is verstandig.

De pH waarde van het water is optimaal tussen 7 en 8.

Verder een gemakkelijke goede beginnersvis die niet veeleisend is en geschikt is voor gezelschapsaquarium. Het tropische aquarium van 80 cm of groter kan ingericht worden met snelgroeiende planten en drijfplanten zodat ze zich kunnen verschuilen.

Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje. Het mannetje is te herkennen aan zijn geslachtsorgaan, het gonopodium. Welke op de plek van de anaalvin zit. Bij het mannetje is deze puntiger dan bij het vrouwtje. Soms hebben de mannetjes ook een grotere rugvin. Mannetjes worden niet groter dan 5 cm.

Ze houden zich het meest op in midden en bovenste waterzone. Het zijn alleseters, met een grote voorkeur voor algen. Een uitstekende algenvernietiger. Het voedsel voor de Ballon molly bestaat uit algen, diepvriesvoer, granulaat en levend voer wat afwisselend kan worden gegeven.

Kweek verslag Ballon molly vissen:

Ballon molly's kweken bijna vanzelf wel. Daar hoef je eigenlijk niets speciaals voor te doen. Het is een levendbarende vis, hetgeen wil zeggen dat de jongen direct op de wereld worden gezet. Uiteraard is het belang om een of meerdere vrouwelijke exemplaren met één mannelijk exemplaar te hebben. Wil je een bepaalde variëteit kweken, dan mag je natuurlijk alleen exemplaren hiervan hebben.

Als het vrouwtje jongen gaat werpen zal ze zich meestal eerst proberen te afzonderen van de rest en zich dus tussen planten proberen te verschuilen. Zorg dat er voldoende beplanting aanwezig is, zodat de Ballon molly jonkies zich na geboorte goed kunnen verstoppen. Na de werp zwemmen de jonkies direct zelfstandig rond en gaan op zoek naar voedsel.


Herkomst Zuid amerika

Water Zoetwater

Plaatsing Harem

Temperament Vredelievend

Temperament onderling Vredelievend

Voer soort Omnivoor

Voer Alleseter, ook algen

Waterlaag Boven, midden

Stroming Matig

Kweek Levendbarend

Aquarium lengte 80cm

Lengte min 5cm

Lengte max 6cm

Temperatuur min 18ºC

Temperatuur max 28ºC


  • pH min: 7
  • pH max: 8
  • GH min: 16
  • GH max: 20
  • KH min: -
  • KH max: -


Steun ons op social media