Menu visaquarium
Latijnse naam:
Petitella georgiae
Nederlandse naam:
Roodkopzalm
Familie:
Characidae
Petitella Georgiae is een klein levendige scholenvis afkomstig uit Peru en Brazilië. De vis behoort tot de familie karperzalmen. Nederlandse naam Roodkopzalm, te danken aan de kenmerkelijk rood gekleurde kop. Over de naamgeving is verwarring. In handel worden ze zowel Roodkopzalm als Roodneuszalm genoemd. Zijn basiskleur is bruingrijs tot zilverkleurig met een rode kop. De vislengte wordt maximaal vijf centimeter lang. De staart is zwart/wit met meestal drie zwarte en vier witte banen. Het is geen beginnersvis, ze zijn niet zo eenvoudig te houden omdat ze nogal gevoelig zijn voor waterverversing zonder goed voorbereidingsmiddel.
In natuur komen ze in schemerig zoet water in Amazonegebied voor. Daar houden ze zich op in wit water, water met veel mineralen en lage hardheid.
Het is een zeer vreedzame tropische vis, het beste in wat grotere school te houden. Het zijn scholenvissen die in groep leven. In een kleine groep voelen ze zich niet snel op gemak. Te houden met minimaal 7 stuks, liefst meer zodat ze hun natuurlijke scholengedrag kunnen uitvoeren. Het is een mooie scholenvis voor in gezelschapsaquaria bij niet al te grote rustige soortgenoten.
Wanneer ze zich niet prettig voelen verliezen de vissen hun mooie felle kleuren. De kleur kan ook veranderen als aquariumwater veel Nitriet of ammonium bevat, dan krijgen de vissen een bleke kop. Ook bij stress verliest de kop zijn felrode kleur. Te hoog nitriet gehalte komt veel voor in een nieuw ingericht aquarium. De Roodkopzalm is gevoelig voor afvalstoffen. De vissen stellen hoge eisen aan de watersamenstelling. Ze zijn gevoelig voor vervuild water. Regelmatig water verversen is noodzakelijk en komt hun gezondheid ten goede. De waterwaardes moeten daarbij gecontroleerd worden. Probeer matig te voeren en bodem regelmatig af te hevelen. Petitella Georgiae zwemmen in de middelste waterlagen met gewenste temperatuur tussen de 24 en 26 graden.
Er zijn vergelijkbare roodkop vissen soorten. Het verschil zit hem onder meer in de staart.
In aquariumwinkel is het vaak moeilijk te zien om welk soort het gaat. De omstandigheden zijn daar vaak niet optimaal en vervagen de kleuren. Let vooral op de kenmerken die hierboven staan vermeldt om het soort zelf te herkennen en te bepalen.
Petitella Georgiae zijn actieve zwemmers en hebben daarom veel zwemruimte nodig. Een langgerekte aquarium van tenminste 100 cm is nodig met lichte stroming en gedempte verlichting. De lengte van aquarium is belangrijk om als school heen en weer te kunnen zwemmen. Met drijfplantjes kan je de verlichting eenvoudig dempen. De bak kan ingericht worden met donkere bodem en schaduwrijke plaatsen. Een donkere bodem doen de kleuren beter tot hun recht komen. Een open zwemruimte met daar omheen dichte beplanting en kienhout als schuilmogelijkheden. De planten helpen ook om de waterkwaliteit op peil te houden. De schuilplaatsen zorgen ervoor dat de scholenvis zich veilig voelen.
Roodkopzalmen zijn omnivoren
Tijdens voeren is het een groot spektakel om te aanschouwen, vooral bij een grote groep scholenvissen. Wanneer er gevoerd wordt komt de hele groep in actie. Ze zwemmen dan allemaal naar de voer plek toe, een pracht gezicht.
Als voer moet klein levend of vriesvoer gegeven worden, zoals bijvoorbeeld Artemia, watervlooien en kleine muggenlarven. Daarnaast kan er gevoerd worden met droogvoer, dit wordt door de zalmen ook geaccepteerd. Bewaar het potje niet boven op de lichtkap, want dan wordt het te warm en gaan vitaminen verloren.
Zorg voor een afwisselend voerpatroon om de vis gezond te houden. Levend voer en diepvriesvoer belasten het water minder dan droogvoer.
Bij levend voer altijd het water eerst scheiden van de voerdiertjes doormiddel van een zeefje. Laat diepvriesvoer altijd eerst goed ontdooien en zeef dit eerst onder de kraan goed schoon om overtollige belasting en vuil uit het voer te verwijderen.
Roodkopzalmen kunnen in gevangenschap drie tot vijf jaar oud worden.
De kweek van Roodkopzalmen is hetzelfde als Roodneuszalmen. Het kweken is uiterst moeilijk. Roodkopzalmen zijn vrij leggers maar worden onvruchtbaar als ze langdurig in te calciumrijk water hebben gezwommen.
Ontsmet de bak eerst goed voordat je hem in gebruik neemt. De eieren kunnen namelijk snel schimmelen. Plaats de kweekbak op een schemerige plek met zwakke of afwezige verlichting om afzet te stimuleren. De kweekbak moet met veel fijn bladerige planten zijn ingericht omdat de zalmen daar hun eitjes op afzetten. De plantjes dienen ook als schuilplek voor de jonge vissen. Het water moet zeer zacht zijn. Zorg eerst voor optimaal zacht water in de kweekbak van GH 1-3 met pH 6 waarbij filteren over turf is aan te bevelen.
Plaats daarna van aquarium de hele school over naar kweekbak. Om de kweek te versnellen kan de temperatuur worden opgevoerd. Daarmee bootst je de omstandigheden van de natuur tijdens paartijd na. De temperatuur kan je langzaam 2 graden op voeren dan dat ze normaal gewend zijn. De vissen zullen paren en de eitjes tussen de fijn bladerige planten afzetten en bevruchten. Na het afzetten moeten de ouders worden verwijderd daar ze anders de eieren weer zullen opeten.
De jongen komen na ongeveer twee dagen uit. Pasgeboren roodkopzalmen zijn heel klein, deze kun je kleine voerdiertjes geven. Zodra ze vrij zwemmen kan er gevoerd worden met het allerfijnste infusoriën. De opgekweekt kan gedaan worden met pantoffeldiertjes, microwormpjes en zeer fijn stofvoer. Er moet gericht gevoerd worden en eventuele voerresten moeten direct verwijderd worden om watervervuiling te voorkomen.
Herkomst Zuid amerika
Genus Petitella
Water Zoetwater
Verspreiding Brazilië
Plaatsing School
Temperament Zeer vredelievend
Temperament onderling Zeer vredelievend
Voer soort Omnivoor
Voer Droogvoer en klein levend voer
Waterlaag Midden, bodem
Stroming Matig
Kweek Vrijlegger
Aquarium lengte 100cm
Lengte max 5cm
Temperatuur min 24ºC
Temperatuur max 26ºC
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel