Kersenbuik cichlide / Pelvicachromis pulcher

Kersenbuik cichlide - Aquarium vissen

Latijnse naam: Pelvicachromis pulcher
Nederlandse naam: Kersenbuik cichlide
Familie: Cichlidae Sub familie: Pseudocrenilabrinae

Informatie aquarium vissen:

Een kersenbuik cichilde is geschikt voor in de meeste gezelschapsbakken. Dit soort is geschikt voor beginners, ze stellen weinig eisen aan waterwaardes. De bodem het liefst van zand net zoals alle bodembewoners. De zandbodem is nodig omdat ze dicht tegen de bodem aanleven en daar restvoedsel in kunnen vinden. Ze houden er niet van dat andere vissen te dicht in hun buurt kunnen komen. Als vissen te dichtbij komen dan jagen ze deze weg. Voldoende ruimte is daarom nodig, houd daarbij ook rekening met overige bodembewoners.

Ze genieten het meest van dichte beplanting en gedempt licht. Maak veel schuilplaatsen van halve kokosnoten, bloempotjes en kleine grotjes van opgestapelde stenen want ze vinden het heerlijk om bij en in een schuilplek te leven. De stroming van het water mag lichtstromend zijn. Het vrouwtje wordt zo'n 7 cm lang, het mannetje is iets groter. Mannetjes worden 3 cm groter dan kersenbuik vrouwtjes. Ze hebben prachtige kleuren. Het mannetje kan je herkennen aan zijn roodgekleurde buik en sterk verlengde vinnen. De borstvinnen hebben doorgaans blauwe streepjes. Het vrouwtje heeft minder uiteenlopende vinnen. Haar buikje is iets anders van kleur, ze heeft namelijk een rode/paarse buik en is vaak iets ronder. De rugvin is geler van kleur en kleiner dan bij een mannetje.

Kersenbuikjes zijn vredelievende vissen, behalve in de paartijd! Net als alle cichliden soorten word ook de kersenbuik aggressief in de periode dat ze jongen hebben.

Het zijn alleseters met voorkeur muggenlarven en watervlooien. Ze eten ook slakken, maar zullen daar niet volop jagen zoals echte slakkeneters de clownbotia en kogelvis. Wanneer je last hebt van een slakkenplaag dan helpt het niet om de kersenbuikjes daarvoor in te zetten. Bij een ware slakkenplaag kan je beter een slakkenval inzetten en de aquariumvissen matig voeren. Bij overtollig voeren vermenigvuldigen slakken sneller. Kersenbuikjes kan je inzetten om de slakkenpopulatie in de hand te houden, niet voor het bestrijden zelf. Echte slakkeneters hebben veel nadelen die je bij een kersenbuikcichilde / Pelvicachromis pulcher niet hebt.

Kweek verslag Kersenbuik cichlide vissen:

Het kweken van deze vis gaat vaak al vanzelf. Het vrouwtje laat wanneer ze er klaar voor is haar flank zien aan het mannetje en maakt trillende bewegingen. De ouders graven een hol waarin 100 eitjes worden gelegd, ook daarom is een zandbodem belangrijk. Na de legging zal het mannetje het territorium gaan verdedigen. Het territorium waarin hij de eitjes verdedigd is rond de 60 cm doorsnee, niets mag in de buurt van de eitjes dan komen. Door de grote territorium afzet blijft er weinig ruimte voor andere vissen over.

Wanneer de eitjes zijn uitgekomen blijft het vrouwtje bij de jongen in de kuil. Ongeveer na 3 daagjes hebben de jongen oogjes. Op dat moment gaan de ouders een ander hol in de bodem graven, iets verderop. Iedere nacht zal het kersenbuik koppeltje de jongen verplaatsen van het ene kuiltje naar het andere kuiltje, dit doen ze zo'n 10 dagen lang. De jongen zijn dan groot genoeg om zelf opzoek te gaan naar voedsel. Je kan de jonge kersenbuik visjes dan een klein beetje fijnvoer geven.


Herkomst Afrika

Tribus Chromidotilapiini

Genus Pelvicachromis

Water Zoetwater

Verspreiding Nigeria, Kameroen

Plaatsing Koppel

Temperament Mild agressief

Temperament onderling Mild agressief

Voer soort Omnivoor

Voer Alleseter, voorkeur voor muggenlarven en watervlooien.

Waterlaag Midden, bodem

Stroming Matig

Kweek Holenbroeder

Aquarium lengte 90cm

Lengte min 7cm

Lengte max 10cm

Temperatuur min 23ºC

Temperatuur max 27ºC


  • pH min: 5
  • pH max: 7
  • GH min: 8
  • GH max: 15
  • KH min: -
  • KH max: -


Steun ons op social media