Neontetra / Paracheirodon innesi

Neontetra - Aquarium vissen

Latijnse naam: Paracheirodon innesi
Nederlandse naam: Neontetra
Familie: Characidae Sub familie: Incertae sedis

Informatie aquarium vissen:

De neontetra lijkt op de kardinaaltetra, maar heeft een zilverkleurigebuik inplaats van een rodebuik. Ze zijn zeer geschikt voor een gezelschapsaquarium, ze kunnen alleen niet gehouden worden met te grote vissen erbij. De neon tetra wordt gevonden in de zwartwater meren in de bovenloop van de Amazone (Peru, Brazilië). Ze kunnen 10 jaar oud worden in gezonde toestand.

Het voedsel moet klein zijn, door het kleine bekje moet er rekening gehouden worden om klein voedsel te voeren. Neontetra's zijn taaier en eenvoudig tevreden te stellen, hierdoor zijn ze uitstekend geschikt voor een startend aquariaan.

Neontetra's leven in groepsverband en moeten daardoor met minimaal 10 stuks in een groep gehouden worden. Hoe meer exemplaren, hoe beter de vissen zich als school zal gedragen. Bij een te klein gehouden groep voelen ze zich niet veilig en zullen ze zichzelf gaan verstoppen. Je kan ze met andere tetrasoorten als één school vormen.

Het best worden ze gehouden in een aquarium van minimaal 50 cm, omdat de vissen echte zwemmers zijn. Dichte randbeplanting met genoeg ruimte om vrij te kunnen blijven rond te zwemmen. Er moet een goede doorstroming in het water aanwezig zijn. Net als alle andere vissen is regelmatig waterverversen noodzakelijk aangezien ze zeer gesteld zijn op zuiver water. De ideale temperatuur is 24 graden.

Ze zijn familie van de karperzalmen en de tetragonopterinae. Mannetjes en vrouwtjes zijn erg moeilijk te onderscheiden. Het verschil zit namelijk in de buikgrootte van het vrouwtje, waarbij vaak bij het vrouwtje ook een kronkel in de streep zit.

Kweek verslag Neontetra vissen:

De kweek is niet eenvoudig, de diertjes stellen speciale eisen aan het water. Het water moet zuur (6 pH) en zacht (4 GH) zijn met een temperatuur van 24°C.

Ze zetten zo'n 120 eieren af tussen de fijnbladerende planten. De ouders eten na de afzet zelf hun eieren op en moeten daardoor na het afzetten worden verwijderd.

Het aquarium moet verduisterd blijven. Na 24 uur komen de eerste jongen uit en na 5 dagen zwemmen ze vrij.

Het jongbroed kan de eerste dagen alleen groot gebracht worden met pas uitgekomen Artemia-naupli.


Herkomst Zuid amerika

Genus Paracheirodon

Water Zoetwater

Verspreiding Brazilië

Plaatsing School

Voer soort Omnivoor

Voer Alleseter mits het klein is

Waterlaag Boven, midden

Stroming Matig

Kweek Eierleggend

Aquarium lengte 50cm

Lengte min 4cm

Lengte max 5cm

Temperatuur min 21ºC

Temperatuur max 27ºC


  • pH min: 6
  • pH max: 6
  • GH min: 5
  • GH max: 8
  • KH min: -
  • KH max: -


Steun ons op social media