Bloedvlektetra / Hyphessobrycon erythrostigma

Bloedvlektetra - Aquarium vissen

Latijnse naam: Hyphessobrycon erythrostigma
Nederlandse naam: Bloedvlektetra
Bloedvlekzalm
Bloedendhart tetra
Familie: Characidae

Informatie aquarium vissen:

De Hyphessobrycon erythrostigma of bloedvlektetra komt uit Zuid-Amerika (Colombia) en behoort tot de familie Characidae. Aan de donker rode vlek nabij het hart van de vis heeft hij zijn Nederlandse naam te danken.

Het is een vreedzame scholenvis. Een uitgesproken gezelligheidsvis die op zijn mooist te zien is in een flinke school. Ze worden in een groot aquarium circa 8 centimeter lang.

De bloed vlek tetra worden soms verward met de Hyphessobrycon socolofi.

Het tetra lichaam van de bloedvlektetra is vrij hoog en sterk zijdelings samengedrukt, de grondkleur is lichtgeel en de rug grijsgroen / bruinachtig met als boventoon een zachtrode kleur. Ze hebben onder een zilverglanzend gedeelte. De rugvin is sterk ontwikkeld met zwarte vlek aan uiteinde.

Geslachtonderscheid
Het verschil tussen mannen en vrouwen is het best te zien aan de rugvin. De rugvin bij de man is sterk verlengd en loopt soms door tot achter de staartvin. De vrouwen hebben dikkere buikpartij en blijven iets kleiner. Bij de jonge bloedvlektetra dieren is het geslachtsonderscheid moeilijk te zien.

Aquarium inrichting
Het best te plaatsen bij andere rustige vissen in een aquarium van minimaal 80 centimeter. De aquariumbak moet langs de zij- en achterkant dicht beplant worden met in midden een vrije zwemruimte. Een enkele zal zich uit de school verwijderen om te schuilen in de randbeplanting en even later opduiken in hun prachtigste kleuren. Met een donkere bodem weerkaatst het licht minder en kleuren de aquariumvissen zich het mooist. De donkere bodem zorgt tevens ervoor dat de vissen zich hier ook prettiger bij voelen. De kleuren doen extra naar voren komen door een lagere pH te geven, dit kan je doen door te filteren over turf. De watertemperatuur ligt tussen de 24 en 27 graden.

Het is een scholenvis die ook paarsgewijs in aquarium kan worden gehouden, maar liefst een schooltje van minimaal 6 tot 9 tetra exemplaren. In kleinere schooltjes voelen ze zich minder op hun gemak en kwijnen soms weg of worden agressief naar andere bewoners.

Voedsel voor bloedvlektetra's
Het voedsel is diverse. De bloedvlektetra zijn omnivoor (alleseter), maar dol op levend voer in elke vorm. Het voedsel bestaat uit alle soorten muggenlarven, watervlooitjes, vliegjes en andere gevleugelde oppervlakte insecten. Het levend voer kan worden afgewisseld met verschillend diepvries voer en langzaam zinkend droogvoer, maar ook wat op het wateroppervlakte kan blijven drijven.

Zorg voor een goed afwisselend voedselpakket om ze gezond te houden. Een gevarieerd voedselpatroon en doorvoede dieren zijn minder vatbaar voor ziektes.

Kweek verslag Bloedvlektetra vissen:

Deze scholenvisjes zijn moeilijk te kweken. In gevangenschap is het niet vaak gelukt. De kweek condities moeten daarom perfect zijn. Een geschikt kweekstel en een optimale watersamenstelling met zeer zacht water van 1-3 dH

Zet een enkel mannetje apart in kweekbak met fijn bladerige planten en Java mos. Aan wateroppervlak breng je wat drijfplantjes aan.

Voer het mannetje met veel verschillende soorten levend voer. Plaats na enkele dagen pas het vrouwtje in de kweekbak. De eitjes zullen tussen de planten worden gestrooid. De ouder kunnen het best daarna uit het speciaal ingerichte aquarium worden verwijderd, anders bestaat de kans dat het paartje de eitjes opeten.

Na 2 รก 3 dagen komen de eieren uit waarna de jongen na een paar dagen daarop vrij zullen rondzwemmen. De jongen Bloedendhart tetra's kunnen worden gevoerd met fijn stofvoer en artemia.


Herkomst Zuid amerika

Water Zoetwater

Verspreiding Columbia, Peru

Plaatsing School

Temperament Vredelievend

Temperament onderling Vredelievend

Voer soort Omnivoor

Voer Klein levend voer zoals insectenlarven. Diepvries- en vlokvoer. Voedertabletten met aanvullen groenvoer.

Waterlaag Midden

Stroming Matig

Kweek Vrijlegger

Lengte min 7cm

Lengte max 8cm

Temperatuur min 24ºC

Temperatuur max 27ºC


  • pH min: 6
  • pH max: 6
  • GH min: 4
  • GH max: 10
  • KH min: -
  • KH max: -


Steun ons op social media