Menu visaquarium
Latijnse naam:
Hemigrammus bleheri
Nederlandse naam:
Roodneuszalm
Whiskeyneuszalm
Roodneuzen
Roodneustetra
Familie:
Characidae
Sub familie:
Incertae sedis
De roodneuszalm is een zeer mooi kleurrijk scholenvisje dat goed past in een gezelschapsaquarium. Deze vis komt voor in de Midden en Benedenloop van de Amazone, vooral bij het eiland Aripiranga. Daar leven ze in grote groepen in langzaam stromend en stilstaande wateren. De roodneuszalm wordt vaak verward met de roodkopzalm en dat is ook niet verwonderlijk, ze lijken sterk op elkaar. Soms worden ze ook wel eens de whiskeyneuszalm genoemd, dit natuurlijk vanwege de roodgekleurd neus! Ze hebben een slanke lichaamsbouw, waarbij een vrouwtje iets voller is en een dikker buikje heeft. Hieraan is de geslachtsonderscheid vrij makkelijk te herkennen.
De vis werd voor het eerst ingevoerd in 1924. Omdat hij moeilijk te kweken was en duur uitviel, verdween hij weer even snel uit het aquariumlandschap als hij gekomen was. Hij dook opnieuw in ons land op in 1948 en heeft zich sindsdien wel weten te handhaven.
De vreedzame scholenvis kan je het beste in een school van minimum 10 exemplaren samenhouden. In een kleine school zullen ze zich niet snel op hun gemak voelen en niet als een gehechte groep met elkaar samen zwemmen. Deze vissen houden van veel vrije zwemruimte. Hoewel er vaak wordt gezegd dat deze vissen in een 60cm aquarium kunnen is het toch beter dat de lengte van het aquarium minstens 80 cm bedraagt. Aangezien ze 5-6 cm worden en graag in een schooltje gehouden worden is 80 cm een betere lengte.
De bak moet een goede achter- en randbeplanting hebben, want de visjes houden ervan om af en toe even tussen de planten te verdwijnen. Er moet een goede filter in het aquarium zitten omdat deze vissen sterk afhankelijk zijn van de waterwaarden. De Roodneuzen zijn erg gevoelig voor afvalstoffen in het water, probeer dit te beperken door matig te voeren en de bodem regelmatig af te hevelen. Zacht en licht zurig water heeft de voorkeur, te bereiken door bijvoorbeeld te filteren over turf of het gebruik van Zwartwater extract. Maar ook in harder en/of meer alkalisch water zullen deze vissen het prima doen. Bij slechte waterkwaliteit zal de rode kleur verdwijnt en de zwarte banden op de staartvin vaal worden. Als ze een felrode neus hebben, is de kwaliteit en chemische samenstelling van het water prima.
Aangezien ze graag levend voer hebben zijn ze niet echt geschikt om ze samen te houden met garnalen, de jongen van de garnalen zullen zeker op hun menu staan. Hoewel hun voorkeur uitgaat naar klein levend voedsel lusten ze ook droogvoer en tubifex.
Doordat de roodneuszampjes nogal stressgevoelig zijn moet je bij het overplaatsen hier voorzichtig mee omgaan. Laat bij overplaatsing de vis langzaam aan het water wennen door de drupplelmethode toe te passen.
Het is vrij lastig om de roodneuszalm te kweken, ze paren in scholenverband. Hierdoor moet de hele school in een aparte kweekbak overgeplaatst worden. Zorg dat het water optimaal is voordat je de hele groep overplaatst. Het water moet zeer zacht zijn: GH1-3 en PH6. Hierbij moet je filteren over turf. Zet de bak op een schemerige plek en plaats in de kweekbak fijnbladerige planten, hier zullen ze de eireren in afzetten. De kweektemperatuur ligt 2 graden boven de ideale temperatuur, schroef de temperatuur dus langzaam 2 graden hoger.
Zoals bij de meeste vissen kan je het beste de hele school na de afzetting uit de kweekbak verwijderen anders eten ze hun eigen eieren op. Na ongeveer 2 dagen komen de eieren uit en kunnen ze verder worden opgekweekt met fijn stofvoer. Na een week kunnen de jongen met artemia gevoerd worden.
Als er teveel gevoerd wordt, kan er watervervuiling optreden. Hiervoor zijn de jongen erg gevoelig.
Herkomst Zuid amerika
Genus Hemigrammus
Water Zoetwater
Verspreiding Colombia, Braziliƫ
Plaatsing School
Temperament Zeer vredelievend
Temperament onderling Zeer vredelievend
Voer soort Omnivoor
Voer Klein levend voer en droogvoer
Waterlaag Midden, bodem
Stroming Matig
Kweek Vrijlegger
Aquarium lengte 60cm
Lengte min 5cm
Lengte max 6cm
Temperatuur min 24ºC
Temperatuur max 26ºC
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel