Wat betekend de vakterm Zwemblaasontsteking eigenlijk?

Wat is de betekenis / definitie van de term Zwemblaasontsteking precies?

Zwemblaasontsteking

De vis heeft vreemd zwemgedrag omdat een deel van de zwemblaas niet of slecht functioneert. Een vis met zwemblaasontsteking hangt op één plek of zwemt schommelend vooruit. De ontsteking aan de blaas is dodelijk, maar niet besmettelijk.

Een zwemblaas is een blaas in vis die ervoor zorgt dat de vis in evenwicht blijft. Dankzij de zwemblaas kan de vis dalen en stijgen, net zoals een duikboot. De vis stuurt hiermee zijn drijfvermogen aan.

Slechte waterwaardes kunnen de kans op blaasontsteking vergroten.

Bij gevoelige aquariumvissen die vlokkenvoer of drijvende korrels krijgen kan het ervoor zorgen dat de vis tijdens het eten lucht naar binnen slikken. De kans dat de vis uit balans raakt is dan aanwezig. De vis kan zelfs een ontsteking in de blaas krijgen. Bij gevoelige vissen kan je zinkende korrels nemen, waarbij de kans op lucht happen wegneemt.

Plotselinge temperatuurverschillen door bijvoorbeeld water verversen kan de zwemblaas ontregelen.

Een vis die ondersteboven zwemt kan dit nog wel een paar dagen uithouden. Als de situatie niet verbetert kan de zwemblaas water therapie helpen. De ontsteking zelf verhelp je daar niet mee. Geef de vis een kuurtje: Bactyfec van ColomboSteun ons op social media