Wat betekend de vakterm Zoutbad eigenlijk?

Wat is de betekenis / definitie van de term Zoutbad precies?

Zoutbad

Een bak water met jodiumvrij zout daaraan toegevoegd. Hiermee kan je bepaalde ziekten bij de vis bestrijden, de concentratie van het zout is hierbij erg belangrijk. Niet iedere vis kan tegen een zoutbad en niet iedere ziekte kan hiermee verholpen worden.

Een voorbeeld wat bestreden kan worden:

  • Huidbeschadiging
  • Uitwendig zichtbare huidinfecties

Bij een zoutbad gaat het erom de vis uit het aquarium te halen en apart in een bakje te behandelen. Na het zoutbad kan de vis dan ook weer gewoon terug in het normale aquarium. Door de zoutbad behandeling gaat de oude slijmlaag eraf en komt er een nieuwe slijmlaag terug in de plaats.

Zouten die geen jodium bevatten:

  • Zeezout
  • Steenzout
  • Landbouwzout

Zeezout is makkelijk verkrijgbaar, dit kan je kopen bij de drogist.

Maak een zoutoplossing van 20 gr. per liter water. Dit kun je doen in een schone emmer of een klein aquarium. Zorg dat het zout goed is opgelost. Zorg dat het water van het bad een gelijke temperatuur heeft als die van je aquarium en belucht de emmer of bak goed met een bruissteentje. Het badje mag niet langer dan 15-20 min duren. Behandeling met meerdere baden op een dag tijd verkorten met minstens 5 min. Het kan zijn dat het korter moet (Let op de ademhaling van de vis, niet minder dan 20 keer per min). Het kan zijn dat hij donker kleurt en gaat liggen maar dat is van de schrik en zal na de behandeling spoedig herstellen als hij terug in de bak is. Je kan indien nodig de vis vaker een zoutbadje geven maar ieder bad dient opnieuw gemaakt te worden. Na de behandeling gelijk de vis terugplaatsen in het aquarium.

Gebruik nooit gewoon zout, maar jodiumvrij zout!Steun ons op social media