Nitriet
Nitriet is een verbinden tussen stikstof en zuurstof (NO2). Voor een beginnend aquarium is deze stof al in een redelijk kleine hoeveel giftig. Bij een grote hoeveelheid is nitriet zelfs dodelijk voor je aquariumvissen. Zelfs bacteriën sterven hierdoor als concentraties boven 1,5 mg/l ontstaan. Wanneer er teveel vissen in één keer in een startend aquarium worden uitgezet dan kan de nitriet gehalte snel in waarden veranderen met alle gevolgen van dien. Vaak spreekt men dan over een nitrietpiek!
Bij een te hoge nitrietwaarde moet je waterverversen. Dit is de snelste manier om de nitrietwaarde te verlagen. In je filter zitten goede bacteriën die de NO2 kunnen omzet. Maak nooit je filtersponzen schoon bij een tehoge NO2 gehalte. Wat je wel kan doen is de filtersponzen in een emmer met aquariumwater uitknijpen en terugplaatsen. Zo blijven de goede bacteriën in de spons behuist. Voer de tropischevissen tijdelijk niet tot de NO2 weer gedaalt is. Doe je verder niets aan het probleem dan zal na het verversen de nitrietgehalte langzaam weer gaan stijgen.
Nitrietvergiftiging kan je bij vissen herkennen. De vergiftiging lijkt uiterlijk op zuurstofgebrek.
Er zijn testsetjes in de handel waarmee je de nitrietgehalte kan meten. Deze NO2 test set is in de betere aquariumzaken verkrijgbaar. Teststripjes zijn minder nauwkeurig.