Wat betekend de vakterm Legrooster eigenlijk?

Wat is de betekenis / definitie van de term Legrooster precies?

Legrooster

Een legrooster wordt gebruikt bij vissenkweken, ook wel afzetrooster genoemd. Het is een rooster wat ingezet wordt bij vrijleggers. Vrijleggers zijn vissen die hun eitjes gewoon laten vallen en er verder geen zorg voor dragen, zoals karperachtigen en karperzalmen. De eitjes worden door vissen als lekkernij aangezien en opgegeten. De kans is groot dat het legsel zelfs door de ouders worden opgepeuzeld. Om te voorkomen dat de eitjes worden opgegeten kan je gebruik maken van een eier legrooster.

Werking van legrooster
In een vrij eenvoudig ingericht aquarium, speciaal bedoeld om vissen te kweken, word het legrooster op bodem geplaatst. Het eier legrooster is zoals een echt rooster, met sleuven of kleine gaatjes erin, zoals bij een zeef. Als de kweek begint en de eitjes worden afgezet zinkt het legsel naar de bodem. De eitjes vallen door de gaatjes van het legrooster. De gaatjes zijn klein, maar groot genoeg om het eierlegsel doorheen te laten vallen. Vaak ligt het legrooster schuin, zodat de eitjes niet op het rooster blijven liggen maar in de gaatjes kunnen rollen. De eitjes zijn dan afgeschermt, de vissen kunnen er niet meer bij. Dankzij het eierrooster hoef je de vissen niet blijvend in de gaten houden.

Eier legrooster zelf maken met behulp van knikkers
Je kan hetzelfde resultaat ook verkrijgen met knikkers. De volledige bodem bedek je dan met de ronde knikkers. De knikkers mogen niet meer kunnen rollen, ze moeten goed vastleggen. Aan de zijkant kan je het opvullen met wat ander materiaal, zodat alles stevig ligt. Tussen de knikkers zitten kleine ruimtes waar de eitjes net als bij het eier afzetrooster doorheen kunnen vallen. De vissen mogen niet in de open ruimtes kunnen. De knikkers beschermen dan de visseneitjes die op de bodem terecht komen.Steun ons op social media