Eivlekmethode
Bij een aantal muilbroedende cichliden, voornamelijk uit het Malawimeer worden de eieren bevrucht met behulp van de eivlekmethode. Muilbroedende cichliden nemen hun eieren in de bek om het legsel te beschermen tegen eierrovers. De eieren worden op een steen afgezet. Na de afzet hapt ze de onbevruchte eitjes allemaal in haar bek. Om de eieren te kunnen bevruchten heeft het mannetje een manier gevonden, de eivlekmethode.
Het cichlidenmannetje heeft op zijn aarsvin een aantal witte stipjes, dit zijn eivlekken die gebruikt wordt bij de eivlekmethode. De vlekken hebben veel weg van de echte eitjes. Het cichlidenvrouwtje ziet op de aarsvin de nep eitjes en denkt dat ze er nog een paar vergeten is, ze hapt ernaar om de enkele in haar bek erbij op te nemen. Het mannetje stoot vervolgens zijn homvocht in haar bek af om de onbevruchte cichlideneieren te kunnen bevruchten.
Na het uitkomen verblijf de jongbroed een week in de bek van de moeder, daarna verlaten alle jonge cichliden de beschermde omgeving en zijn ze op zichzelf aangewezen.