Calciumgehalte
Calcium is nodig voor de groei van plant en dier. Het calciumgehalte (ook wel kalkgehalte) is een zeer belangrijke factor in de opbouw van waterchemie. Op de eerste plaats omdat calcium een deel van de GH-waarde vormt omdat het een mineraal nodig voor de groei van planten in aquaria en vijvers.
In zeewateraquaria is het Calcium bovendien een belangrijke factor voor de skeletopbouw van de lagere dieren. In zeewater kan men het verbruikte Calcium het beste regelmatig aanvullen. Vaak is dit is een poeder om met leidingwater kalkwater te maken in een afgesloten jerrycan. Als het poeder is bezonken en grotendeels is opgelost gebruikt men de ontstane oplossing voor het bijvullen van het verdampte water. In vijvers kan gebruik gemaakt worden van dergelijke afgeleide producten. Deze middelen zorgen voor een verhoging van het calcium- en Magnesiumgehalte waardoor tekorten in de mineraalbalans worden opgeheven.
Calium in zoetwateraquaria bij licht gebrek:
Nieuwe bladeren zijn kleiner en verdraaid, er wordt minder bladweefsel aangemaakt, terwijl de nerven van de bladeren behouden blijven. Hierdoor krijgen de bladeren een gewelfd uiterlijk.
Calium in zoetwateraquaria bij middelmatig gebrek:
Sterk gekromde en gedraaide bladeren en een zwakke groei. Nieuw gegroeide bladeren met witte strepen of randen. Wortels zijn vervormd en verdraaid, waarbij wortelpunten kunnen afsterven.
Calium in zoetwateraquaria bij zwaar gebrek:
Nieuwe groei bijna geheel wit, bladeren klein en vervormd. Groei- en wortelpunten sterven af.
Zoetwatervissen hebben verschillende voorkeuren voor waterchemie, het water moet afgestemd worden op de vis die je wilt bewaren.
Een hoog calciumgehalte zijn universeel gezien gunstig in zoutwateraquaria, maar hoge niveaus van calcium in een zoetwater kan goed of slecht zijn.
Belang van calcium voor vissen:
Aanmaak geraamte, spierwerking, cellen, bloedstolling, hart.
Belang van magnesium:
Centrale atoom van bladgroen (onmisbaar voor planten).