Limnophila heterophylla / Scrophulariaceae

Limnophila heterophylla - Aquarium planten

Latijnse naam: Limnophila heterophylla Familie: Scrophulariaceae Herkomst: Aziƫ

Aquarium plant Limnophila heterophylla omschrijving:

Limnophila heterophylla is een zeer gewaardeerde plant bij aquariumhouders. Groeit goed in zachte of iets hard en zuur water en snel bij voldoende licht. Door de snelle groei is het een uitstekende plant voor in aquarium.

Het is een moerasplant, vroeger bekend als Ambulia. De snelgroeiende plant groeit langs oevers en in moerassen. In de herkomstgebieden vormen ze als onkruid in rijstvelden. In aquaria zijn ze ideaal, een makkelijke aquariumplant die waterkwaliteit bevorderd.

Het is een stengelplant met rechtopstaande stegels die ruim 50cm hoog kunnen worden. De aquariumplant moet in bosjes worden geplant, met de stelen enigszins gescheiden om te profiteren van het licht.

Aan de stengel groeien veerbladeren in acht tot veertien kransen. Binnen korte tijd zullen de toppen het wateroppervlakte bereiken. In gunstige omstandigheid kan deze snelgroeier soms wel 5cm per dag groeien! De kleur van de toppen zullen met voldoende licht roodachtig kleuren. Het is een teken dat de plant het goed doet. De veerbladeren zijn mooi licht groen van kleur. Bij weinig licht zal de Limnophila minder geveerde en kortere blaadjes maken. Als de plant bruin aan onderste bladeren begint te worden dan komt dit vermoedelijk door lichtgebrek. Een gebrek aan ijzer zorgt ervoor dat hun bladeren geel gaan kleuren.

In aquariumwinkel zal een Ambulia bosje met loodje gebundeld worden meegegeven. Haal het loodje eraf, want dit is giftig voor vissen! De plant moet goed in de bodem worden vastgezet. Bij een grove korrel van grind of los zand kan de plant in begin losraken. Dit komt omdat de wortels pas goed beginnen te groeien als de plant zijn lengte heeft bereikt. Met een stuk steen of sierhout kan je de plant verankeren, om het tijdelijk stevig op zijn plek te houden.

De plant gebruikt zijn wortels om voeding uit de bodem te halen. Je kan soms een klei bolletje in de bodem steken. Er zullen ook slierten tussen de plant bladeren ingroeien, dit zijn wortels waarmee voedsel uit het water wordt gehaald.

Plaatsing in aquarium:
Door zijn lengte en omvang is Limnophila heterophylla geschikt voor in het middelste en achterste gedeelte van het zoetwateraquarium. De Ambulia mag niet teveel in de stroming staan.

Het vermeerderen kan door kopstekken of zaden. Wanneer de snelgroeiende plant zijn lengte heeft bereikt ontstaan onderop bij de wortels zijtakken. Kleine scheuten vanuit zijn basis zijn perfect voor stekken. Het verwijderen van de top kan eveneens effectief zijn. De plant kan wel verzwakken bij het snoeien van de toppen. Je kunt de top telkens terug steken in bodem, zodat de stengelplant gewoon een stengel blijft. Als je de Ambulia zijn gang laat gaan, dan zal die zich vertakken en mooi sterk doorgroeien, zich verbreden en een schitterend mooie aquariumplant worden. Regelmatig inkorten en opnieuw inplanten is de moeite waard.

Een succesvolle plantengroei vereist een evenwicht van licht, voedingsstoffen, sporenelementen en kooldioxide (CO2). Limnophila heterophylla is een geschikte aquariumplant voor beginners.

Latijnse naam Limnophila heterophylla

Familie Scrophulariaceae

Herkomst Aziƫ

Plaats Achterin

Waterplant Ja

Bladkleur Groen

Soort Stengel

Moeilijkheid Erg makkelijk

Groeisnelheid Snel

Belichting Veel

Solitair Nee

Hoogte max 50cm

Temperatuur min 22ºC

Temperatuur max 28ºC


  • pH min: -
  • pH max: -
  • GH min: -
  • GH max: -
  • KH min: -
  • KH max: -


Steun ons op social media