visaquarium.nl - Alles voor de vis aquarium liefhebbers

Zoetwaterroggen in aquarium

Zoetwaterroggen in aquarium

Zoetwaterroggen (Potamotrygonidae) in aquarium houden. De rog is beslist geen beginnersvis.

Roggen behoren tot de familie van de haaien. Het beendergestel van de rog bestaat uit kraakbeen. Het zijn bijzondere vissen die niet zomaar in aquarium gehouden kunnen worden. Het zoetwateraquarium moet voor de rog goed afgestemd worden.

Ze zijn gevoelig voor waterveranderingen. Een groot aquarium van minimaal 350 liter, liefst groter en filter met overcapaciteit is nodig. Het zijn platte bodemvissen die 95% van de tijd op de bodem leven. Vooral bodemoppervlak moet voldoende ruimte bieden. Roggen houden van veel stroming en zijn meesters in watervervuilen. Roggen eten veel en vervuilen daardoor het water en leefomgeving. Een krachtig filter en voldoende waterverversen is nodig om waterwaardes goed te houden. De temperatuur ligt tussen de 27 en 30 graden.

Aquarium zoetwaterroggen zijn bodembewoners die graag een zandbodem hebben. Echter grind of een kale bodem is ook mogelijk. De ogen staan naar het licht gericht, waardoor ze iets minder felle verlichting nodig hebben. De verwarmingsbuis moet afgeschermd worden, ze kunnen zich daaraan verbranden. Decoratie zoals hout en stenen moeten ronde hoeken hebben, zodat ze zich daar niet aan beschadigen. Het water moet zuurstofrijk zijn. Zoetwaterroggen slopen niet alleen de planten maar lusten ze ook. Je kan ervan uitgaan dat de aquariumplanten worden opgegegeten.

Volwassen roggen eten het liefst garnalen, mosselen, spiering. Jonge roggen worden grootgebracht met regenwormen, rode muggenlarven en tubifex.

De staart van de rog heeft een stekel. De roggenstekel is giftig maar niet levensgevaarlijk voor mensen. De roggenstekel wordt hoofdzakelijk gebruikt om zich te verdedigen. De roggensteek kan een gerafelde wond opleveren die langdurig pijnlijk kan aanvoelen. Het is onduidelijk of dit door het gif komt. Bij een roggensteek moet professionele hulp worden ingeschakeld, om er zeker van te zijn dat er geen gifresten achterblijven.

De kleinste aquariumrog is de Potamotrygon Scobina, deze roggensoort wordt ongeveer 30 centimeter (disksize) zonder zijn staart meegerekend. De scobina is de kleinste rog maar niet de makkelijkste. De makkelijkste rog is de motoro maar die krijgt wel een disksize van 70 cm.


Steun ons op social media