visaquarium.nl - Alles voor de vis aquarium liefhebbers

Sinterklaasvissen

Sinterklaasvissen

Wist je dat er een vis bestaat die de sinterklaasvis genoemd wordt?

Het is niet zijn officiƫle naam, die luidt namelijk Brama brama. Sinterklaasvissen spoelen in november of december soms aan in Nederland. Aan die timing danken ze hun bijnaam.

De braam is een roofvis en komt onder andere voor in de Atlantische Oceaan op een diepte tot 1000 meter. De vis voedt zich met kleine vissen, pijlinktvissen en krabbenlarven. In het voorjaar trekken ze naar het noorden tot voorbij Schotland. In het najaar zwemmen ze naar het zuiden. Afhankelijk van stromingen en westerstormen komt een deel van deze bramen in de fuik van de Noordzee terecht, die eigenlijk te ondiep voor hen is. Bij vroeg invallende kou koelt het ondiepe water van de zuidelijke Noordzee snel af. Bramen kunnen niet tegen temperaturen onder de tien graden Celsius. Door onderkoeling worden zij vaak nog levend op het strand geworpen.

Nabij 26 november 2008 spoelden er meer dan 50 vissen aan op onze kust waarvan 36 strandingen op Texel, in 1976 waren het er zelfs 107! Er vindt wel vaker een invasie van bramen plaats op de Nederlandse kust. Dit gebeurt altijd in het najaar, vaak tussen 15 november en 15 december.


Steun ons op social media