visaquarium.nl - Alles voor de vis aquarium liefhebbers

Schuttervissen schieten water

Schuttervissen schieten water

Schuttervissen leven in mangrovemoerassen, landen zoals Filipijnen en India.

De schuttervis (Toxotes Jacultrix) heeft een bijzondere eigenschap, hij schiet zijn prooi dood met waterstraal. Hij jaagt op insecten die buiten het water leven, op overhangende takken en bladeren. De schuttervis is een levend waterpistool! Een scherpschutter die het water gebruikt om op grote afstand gecamoufleerd zijn prooi met één precisie schot neer te halen! De vis heeft een gleuf bovenin zijn bek. De schuttervis duwt zijn tong tegen de gleuf zodat er een buis ontstaat. Door zijn kieuwen krachtig dicht te klappen perst hij gericht het water door de buis.

Een schuttervis kan zo zijn prooi boven het water beschieten van maarliefst een afstand van twee meter! Hij gebruikt daarbij de dynamische eigenschappen van water. Hij laat de straal bovenwater veranderen in één grote waterdruppel die van snelheid toeneemt. Onderzoekers hebben dit op vertraagde filmbeelden ontdekt. Door de verandering van straal naar druppel kan de snelheid 6 keer toenemen. De grote waterdruppel heeft dan zoveel energie dat hij daarmee met precisie zijn prooi op grote afstand hard kan raken. De prooi verliest zijn evenwicht en valt in het water waar de hongerige jager ligt te wachten. De schuttervis jaagt daarmee op vliegen, spinnen en kleine insecten.

Schuttervissen zien heel scherp. Ze kunnen hun ogen in alle richtingen bewegen, behalve naar beneden. Net als echte scherpschutters bepalen schuttervissen voordat ze toeslaan het doelwit tot op de millimeter nauwkeurig. De vis jaagt ook onderwater. In een tropisch zoetwater aquarium zijn het vreedzame vissen, behalve tegenover kleine medebewoners. Het zijn scholenvissen die aan oppervlaktewater leven. Schuttervissen zijn brakwatervissen, het is noodzakelijk om zeezout aan het water toe te voegen. Ongeveer per 10 liter water, 2-3 theelepels zeezout.


Steun ons op social media