visaquarium.nl - Alles voor de vis aquarium liefhebbers

Nieuwe filterkool eerst uitspoelen

Nieuwe filterkool eerst uitspoelen

Filterkool is het beste wat er is om schadelijke stoffen uit aquariumwater te filteren. Bij gebruik kan je het best de nieuwe filterkool eerst even uitspoelen in lauw/warm water.

Het verschil tussen koolstof en filtersponzen is dat sponzen alleen de deeltjes vuil wat zichtbaar is verwijdert. In de filterspons kweekt bacteriecultuur die het tankwater ten goede komt. Filterkool is het beste wat er is om schadelijke stoffen uit aquariumwater te filteren. Actieve kool absorbeer de schadelijke stoffen. Stoffen als ammoniak, fosfaat, organische afval, kleurstoffen, maar ook restanten van geneesmiddelen worden geabsorbeerd en opgeslagen in dit filtermateriaal. Het wordt daardoor ook wel chemische filtermedia genoemd en het meest gebruikt om medicijnresten uit het water te filteren. Gebruik van actieve kool filteren heeft in gezonde bak verder geen nut. Kool zijn zwarte brokken steenkool die uit kolenmijnen komen. Actief kool is een bewerkte koolsoort.

Nieuwe koolstof (vooral hoog actieve koolsoorten) kan gemakkelijk grote hoeveelheden koolzuur en zuurstof binden als deze soorten ongewassen in het filter worden geplaatst. Dit kan zeer schadelijke gevolgen hebben voor de tropische vissen of aquariumplanten. Het kan zuurstofgebrek, plotselinge hoge pH-waarden en andere sterke veranderingen binnen de watersamenstelling veroorzaken. Extra beluchting met behulp van bijvoorbeeld een luchtpomp met zuurstofsteentje is aan te bevelen. Bij gebruik kan je het best de nieuwe filterkool eerst even uitspoelen in lauw/warm water. Dus de koolstof nooit ongereinigd in het filter plaatsen. Chemische filtermedia worden meestal in het laatste filtergedeelte geplaatst. Koolvullingen niet langer dan een week of vier in het filter laten.


Steun ons op social media