visaquarium.nl - Alles voor de vis aquarium liefhebbers

Hexamita gatenziekte gaatjes door parasieten bestrijden

Hexamita gatenziekte gaatjes door parasieten bestrijden

Bij gatenziekte (Hexamita) krijgt de vis kleine gaatjes in zijn huid. Het begint vaak bij de kop, ogen en neus. De gaatjes kunnen ook in de buurt van de zijlijnorgaan zitten, dit heet zoetwaterkop- en zijlijnerosie.

De gaatjes zijn klein, maar worden groter en vormen kraters. De gaten zorgen dat bacteriën en schimmels hun kans krijgen om veel schade aan te richten. De ziekte lijkt in beginstadium onschuldig, het is besmettelijk en zonder behandeling is het dodelijk.

De aandoening komt veel voor bij cichliden, de discus en maanvis. Gatenziekte gaat vaak samen met flagelaten. Gatenziekte wordt veel aangetroffen bij vissen die geïnfecteerd zijn met parasieten Hexamita en Spironucleus elegans. De parasiet vermeerdert zich door celdeling. Wanneer de parasiet binnen twee uur geen gastheer vindt, gaat hij dood. Het bestrijden ervan gaat helaas niet eenvoudig. De parasiet nestelt zich in de ingewanden waar voedingstoffen worden onthouden. De vis zijn afweermechanisme worden verzwakt. Dit zal de toestand van de vis sterk verergeren.

Als de parasiet zich verspreid kunnen ook andere organen zoals lever, galblaas, nieren en bloedbanen worden aangetast. De ontlasting van de vis wordt slijmerig en wit van kleur. De vis verliest zijn eetlust, vermagert sterk en zonder zich af.

Als de gatenziekte vroegtijdig wordt geconstateerd, is het nog wel te genezen. Indien de vis teveel bacteriën en flagelaten in zich meedraagt helpt behandeling niet meer. Wanneer je er vroeg bij bent en de ziekte bestrijd, kunnen in bepaalde omstandigheden de gaatjes volledig verdwijnen. Het kan wel maanden gaan duren voordat herstel zichtbaar wordt.

Met alleen medicijnen toedienen lukt dit niet. Gatenziekte kan veroorzaakt worden door:

  • Verkeerde watersamenstelling
  • Vies aquarium (slechte hygiënische omstandigheden)
  • Voedselarm dieet, weinig vitaminen en micro-elementen
  • Veel stress en overbevolking of temperatuurschommelingen

Verbeter de waterwaardes. Veel waterverversing, maak de aquariumbodem schoon en controleer of de werking van het filtersysteem nog goed functioneert. Temperatuur verhogen, indien mogelijk (afhankelijk van soort vissen). Verhoog een week de temperatuur naar 30 graden indien de ziekte wordt veroorzaakt door aanwezigheid van parasieten. Verminder eventuele stress en behandel de vis dan met medicijnen, bijvoorbeeld Flagalex (Colombo).

Metronidazol geeft een goed resultaat als het in aquariumwater of in voedsel gemengd wordt. Zorg tevens dat overige getroffen vissen extra vitaminen, mineralen en sporenelementen krijgen.


Steun ons op social media