visaquarium.nl - Alles voor de vis aquarium liefhebbers

Grote kreeften in aquarium

Grote kreeften in aquarium

Grote kreeften zijn niet geschikt voor plantenaquarium.

Het zijn agressieve, vernielzuchtige bulldozers die de aquariumplanten niet heel houden. Stevige planten kunnen het soms wel een tijdje uithouden.

Grote kreeften houden van graven, klimmen en vooral lekker bezig zijn. Het zijn dagactieve aquariumdieren, die zich regelmatig laten zien. De grote kreeften graven veel in de bodem om daar voedsel te vinden. Ze gebruiken de aquariumbodem als schuilplaats door zich in te graven. Een bodem van zand of fijn grind is nodig om ze daar een handje bij te helpen.

In de natuur leven ze verscholen onder stenen en kleine holen, dit komt mede omdat ze niet van teveel licht houden. Drijfplantjes helpen om licht voor deze diertjes aangenamer te maken. Schuilplaatsen zijn voor een grote kreeft enorm belangrijk. In aquarium kan je dit nabootsen door stenen opelkaar te stapelen, zo ontstaat er een mooie schuilplaats. Uiteraard zijn er meer mogelijkheden om goede schuilplekken te maken, zoals bijvoorbeeld met kienhout. Als er voldoende schuilplekken zijn dan is het zelfs mogelijk om meerdere kreeften samen te houden, maar zet geen twee mannetjes kreeften bijelkaar. Mannetjes onderling kunnen elkaar absoluut niet verdragen.

Kreeften zijn opruimers, ze eten bijna alles. Kreeftenvoer, voedselresten, kleine visjes en geblancheerde groentes. Kreeften eten zelfs hun eigen schilden. Laat het schild dus liggen, want de kreeft ruimt dat zelf weer op! Als er een visje te dicht in de buurt komt, zullen ze het niet nalaten deze proberen te vangen. Er kunnen dus enkel zoetwatervissen bij gezet worden die in de bovenste of middelste waterlagen zwemmen en aan het oppervlak slapen. Een dekruit is nodig, belangrijk is om het aquarium goed af te sluiten.


Steun ons op social media