visaquarium.nl - Alles voor de vis aquarium liefhebbers

CO2 bemesting apparaat plantenaquarium

CO2 bemesting apparaat plantenaquarium

CO2 bemesting apparaat voor plantenaquarium. Planten nemen overdag CO2 op en stoten zuurstof uit. CO2 houdt het water een beetje zuur, wat voor de vissen en planten ideaal is.

Aquariumplanten hebben om te kunnen groeien en in leven te blijven kooldioxide CO2 nodig. Zonder CO2 in het water is geen plantenleven mogelijk. Het grote voordeel is dat vissen dit produceren. Het nadeel is dat in aquarium dit vaak te weinig is.

Een stevig beplant aquarium kan bijna niet zonder CO2 bemesting. CO2 staat voor koolstofdioxide ook bekend als koolzuur. Het is een gas die planten overdag nodig hebben om in te ademen. In de nacht schakelen alle planten over op zuurstof, dan ademt de plant zuurstof in en stoot het CO2 uit. De gas is makkelijk in water oplosbaar.

Het tekort aan CO2 kan je aansturen met een CO2-bemesting apparaat. Teveel aan CO2 in aquarium is giftig, de vissen kunnen moeilijker ademen of zelfs stikken. Gelukkig kan CO2 worden gemeten en het bemesting apparaat kan op de behoefte van de planten worden ingesteld. Als basis heb je nodig een gasfles, manometer, bellenteller, magneetventiel en diffuser. Een diffuser zorgt ervoor dat de belletjes klein blijven, zodat het water de CO2 makkelijker kan opnemen. Het systeem is nog uit te breiden met een pH-controller. Met de pH controller kan de gewenste pH waarde worden ingesteld. De toevoer zal stoppen als de pH-waarde is bereikt. Als alle aquariumplanten de hoeveelheid aan CO2 hebben verbruikt dan stijgt de pH-waarde iets en zal de toevoer door de controller automatisch worden geopend. Zo blijft de pH-waarde stabiel. Een volledig systeem voor een beplant aquarium is aan te bevelen, maar er hangt natuurlijk wel een ander prijskaartje aan.

Wetenschappers hebben aangetoond dat voldoende CO2 niet alleen belangrijk is voor planten, ook voor de gezondheid van de vis.


Steun ons op social media