visaquarium.nl - Alles voor de vis aquarium liefhebbers

Artemia en verlichting

Artemia en verlichting

Artemia uitbroeden met licht aan werkt volgens onderzoekers beter dan in het duister.

Artemia word als levend voer gebruikt voor aquariumvissen. Het heeft een hoge voedingswaarde voor vissen en is goed voor de kleurontwikkeling. Het is uitstekend voer voor jonge vissen. Het stimuleert de groei en kleurontwikkeling.

Artemia is een dierlijk plankton wat kan opgekweekt worden tot het laten uitkomen van de eitjes of doorkweken na het uitkomen van eitjes. Bij het doorkweken worden het pekelkreeftjes. Artemia salina kan zowel voor zoet als zoutwater aquarium als voedsel voor de vissen dienen. In zoetwater aquaria zullen de kreeftjes niet lang in leven blijven door de verandering van zoutgehalte.

Van oorsprong komen de pekelkreefjes voor in zoutmeren in de woestijn, strandpoelen en lagoons langs de zee. De salinekreeftjes leven alleen in zoutwater. Bij het opkweken van voerkreefjes moet zeezout of keukenzout zonder jodium worden gebruikt. Het opkweken is kinderspel, maar het kan nog beter door het te belichten.

Artemia kweken werkt volgens onderzoekers het beste met verlichting aan. Onderzoekers broedden de Artemia urmiana uit en fokten de nauplie├źn op tot volwassenen stadium. Dit deden ze met vier verschillende belichtingssterktes. De nauplie├źn die niet werden belicht behaalde 26% het volwassen statium. Bij een volledige belichting van 5.000 lx werd een verbluffend resultaat bereikt van maarliefst 76% wat het volwassen stadium bereikte. De nakomenlingen en levensduur bij de volwassen dieren waren bij volledige belichting vele malen hoger.

Het zelf kweken is vrij eenvoudig en zo heb je altijd levendvoer in huis voor de tropischevissen. Professionele kwekers en aquarium liefhebbers die hun artemia opkweken in het duister kunnen dit beter uitbroedden met het licht aan.

Pekelkreeft eitjes uitbroeden
Een mooi filmpje waarin je onder de microscoop kan meekijken hoe ze uitkomen.


Steun ons op social media