visaquarium.nl - Alles voor de vis aquarium liefhebbers

Honinggoerami labyrintvissen

Honinggoerami labyrintvissen

De Honinggoerami behoort tot de echte family van de Goerami, de labyrintvissen. Labyrintvissen zijn een speciale groep siervissen. Ze hebben een labyrintorgaan waarmee ze in staat zijn zuurstof uit de lucht op te nemen. Het is de kleinste in zijn soort, met een lengte van ongeveer 5 centimeter.

De Honinggoerami is een geschikte aquariumvis voor beginners. Vanwege hun geringe formaat zijn ze redelijk populair bij de tropisch zoetwater aquarium houders. De Honinggoerami wordt ook wel Prachtgoerami genoemd. Zijn Latijnse naam is Colisa Chuna of Trichogaster Sota. Komt van oorspronkelijk uit het oosten, India en Bangladesh. In dicht begroeide omgeving met langzaam stromend of stilstaand water. Het is een vreedzaam maar wat schuwe labyrintvis. Ze zijn bijzonder gevoelig voor infectie Oödinium. Die ziekte wordt overgebracht door parasieten. Oödinium ofwel Peperstip is vergelijkbaar met witte stip, alleen de parasieten zijn veel kleiner en goudkleurig. Net als bij witte stip kan deze ziekte dodelijk zijn als het niet op tijd wordt behandeld. De behandeling is dezelfde als voor witte stip. Er zijn diverse medicijnen op de markt tegen witte stip.

Het aquarium moet minstens 60 centimeter lang zijn. In aquarium kan je de Honinggoerami het beste paarsgewijs samenhouden. Het mooiste is om meer dan één paartje te houden. Ze zijn niet agressief tegenover andere aquarium vissen. Bij een gezelschapsaquarium alleen met andere rustige en vreedzame vissen plaatsen.

Ze stellen weinig eisen aan de watersamenstelling. De pH bij voorkeur onder de 10. De watertemperatuur ligt tussen 22 en 28°C. Ze houden zich in alle waterlagen op, voornamelijk boven en middelste waterlaag. Het is belangrijk dat er dichte beplanting met voldoende schuilmogelijkheden in aanwezig zijn. Drijfplantjes mogen daarbij beslist niet ontbreken!

Het aquarium moet aan bovenkant afgesloten worden met dekruit. Dit is nodig om de temperatuur van het oppervlaktewater hetzelfde te houden als de luchttemperatuur boven het waterpeil. Het oppervlaktewater moet zo weinig mogelijk in beweging zijn, geen sterke uitstroom van filterpomp naar oppervlaktewater richten.

Droogvoer, ingevroren voer, levend voer, ze hebben geen voorkeur aan visvoer.
Het zijn alleseters, als het maar klein is, anders past het niet in hun bek. Zorg voor voldoende afwisseling in visvoer.

Aquarium UV lampen zweefalgen bestrijden

Aquarium UV lampen zweefalgen bestrijden

Aquarium UV lampen voor helder water. Het water behandelen met UV lampen is symptoombestrijding en kan zweefalgen of witte watertroebeling bestrijden.

UV-lampen kunnen ingezet worden om troebel water ontstaan door een overmaat aan zweefalgen helder te maken. UV lampen verwijdert grondig en snel groene alg (zweef alg) en witte bacteriën troebelheid van het water door middel van de kiemdodende werking van UV-C licht. Het kan zelfs ingezet worden om eencellige parasieten te doden. Niet alleen zorgt een behandeling van UV voor het helder worden van het vijver- of aquariumwater, ook wordt het schadelijk hoge bacterieaantal teruggebracht naar een meer normale waarde. Hierdoor kan mits juist toegepast een veel lagere besmettingsgraad bereiken met betrekking tot infectieziekten.

Een dergelijke UV-installatie met voldoende capaciteit wordt veel ingezet op aquariumstellingen welke door de vakhandel worden benut. Er dient zich echter te realiseren dat UV-licht ook invloed uitoefent op de in het water toegepaste medicamenten. Deze invloed kan zich zo sterk doen gelden dat medicamenten compleet onwerkzaam worden. Bij een behandeling met medicamenten (vooral antibiotica) dient de UV-installatie te worden uitgeschakeld.

Amazone kikkerbeet drijfplant

Amazone kikkerbeet drijfplant

Limnobium laevigatum is een sterke drijfplant, groot met lange wortels. Labyrintvissen maken graag gebruik van de bladeren, maar ook jonge broed kunnen zich goed te schuilen.

Amazone kikkerbeet drijfplant (frogbit)- Limnobium laevigatum. Eén van de grotere drijfplanten met dikke wasachtige bladeren die veel wegheeft van een vetplant blad. De bladeren zijn hartvormig en midden groen van kleur. De bladeren zijn van binnen sponsachtig met veel lucht, wat zorgt voor een goed drijfvermogen. Een stevige drijfplant dus, met lange wortels. In een hoog aquarium kunnen ze sierlijk de bovenste waterlaag bedekken. De lange wortels zijn decoratief, de ongewenst te lang wortels kunnen zonder schade worden ingekort.

De plant vermeerderd zich iets minder snel dan de wat kleinere drijfplantjes. De vermeerdering vind plaats door een stengel die aan de zijkant uitgroeit met daar aankomend een klein nieuw drijfplantje. Eén drijfplant kan op die manier een reeks van nieuwe planten vormen. Met sterk licht worden het grote exemplaren, bij normaal licht blijven ze klein. Het oppervlak kan dichtgroeien, haal regelmatig wat drijvers eruit om wat open plekken te behouden.

Snelgroeiende planten maar vooral ook drijfplanten helpen om de hoeveelheid nitraat te verminderen. Drijfplanten nemen enorm veel voedingsstoffen als nitraten en fosfaten op. Ze zorgen dat de waterkwaliteit goed en niet te voedingsrijk blijft.

De Amazone kikkerbeet drijfplant biedt een mooie schuilplek voor het jonge broed. Labyrintvissen maken graag gebruik van de bladeren om eronder te schuilen.

Nieuwe filterkool eerst uitspoelen

Nieuwe filterkool eerst uitspoelen

Filterkool is het beste wat er is om schadelijke stoffen uit aquariumwater te filteren. Bij gebruik kan je het best de nieuwe filterkool eerst even uitspoelen in lauw/warm water.

Het verschil tussen koolstof en filtersponzen is dat sponzen alleen de deeltjes vuil wat zichtbaar is verwijdert. In de filterspons kweekt bacteriecultuur die het tankwater ten goede komt. Filterkool is het beste wat er is om schadelijke stoffen uit aquariumwater te filteren. Actieve kool absorbeer de schadelijke stoffen. Stoffen als ammoniak, fosfaat, organische afval, kleurstoffen, maar ook restanten van geneesmiddelen worden geabsorbeerd en opgeslagen in dit filtermateriaal. Het wordt daardoor ook wel chemische filtermedia genoemd en het meest gebruikt om medicijnresten uit het water te filteren. Gebruik van actieve kool filteren heeft in gezonde bak verder geen nut. Kool zijn zwarte brokken steenkool die uit kolenmijnen komen. Actief kool is een bewerkte koolsoort.

Nieuwe koolstof (vooral hoog actieve koolsoorten) kan gemakkelijk grote hoeveelheden koolzuur en zuurstof binden als deze soorten ongewassen in het filter worden geplaatst. Dit kan zeer schadelijke gevolgen hebben voor de tropische vissen of aquariumplanten. Het kan zuurstofgebrek, plotselinge hoge pH-waarden en andere sterke veranderingen binnen de watersamenstelling veroorzaken. Extra beluchting met behulp van bijvoorbeeld een luchtpomp met zuurstofsteentje is aan te bevelen. Bij gebruik kan je het best de nieuwe filterkool eerst even uitspoelen in lauw/warm water. Dus de koolstof nooit ongereinigd in het filter plaatsen. Chemische filtermedia worden meestal in het laatste filtergedeelte geplaatst. Koolvullingen niet langer dan een week of vier in het filter laten.

Onderhoud van tropisch zoetwater aquarium

Onderhoud van tropisch zoetwater aquarium

Het voordeel van aquarium, je kan zien hoe de vissen leven. Het nadeel is dat je het schoon moet maken. Een aquarium onderhouden, hoe doe je dat. Een mooi tropisch aquarium schoonhouden lijkt veel werk, maar valt in praktijk best mee. Je kan het aquariumschoonmaken in een stappenplan onderverdelen.

Op een mooi aquarium raak je niet gauw uitgekeken, er is altijd wat te beleven. Een stabiel aquarium moet onderhouden worden. Het aquarium moet op zijn tijd schoongemaakt worden. Een tropisch zoetwater aquarium met alg aan ruit of vuil op bodem maakt geen frisse indruk. Om de schoonheid in stand te houden moet er regelmatig water ververst worden. De ruiten schoonmaken, bodem schoon hevelen. Het belangrijkste is om nooit teveel in één keer schoon te maken. Een aquarium schoonmaken doe je in stappen zodat de benodigde bacteriële behuizing voldoende in stand blijft. Doe je dit niet, dan verstoor je het biologisch evenwicht. Het onderhouden kunnen we in tijdsperiode opdelen.

 • Dagelijks aquarium onderhoud
  Een klein klusje van vissenvoeren en observeren van vissen. Plantenvoeding geven en Co2 toevoegen. Het filtersysteem en verwarming controleren.

 • Wekelijks aquarium onderhoud
  Belangrijk is een consequent wekelijks aquariumonderhoud. De aquariumruit schoonmaken en mooi oppoetsen. De aquariumplanten snoeien en lelijke blaadjes eruit halen. Aquarium waterwaardes testen. Een deel van bodem stofzuigen. Het water een klein gedeelte verversen.

 • Maandelijks aquarium onderhoud
  Het filtermateriaal verschonen. Een deel uitspoelen of eventueel vervangen voor nieuwe filterwatten en sponzen. TL balken, de verlichtingsarmatuur en reflectoren schoonmaken.

 • Jaarlijks aquarium onderhoud
  TL buis verlichting jaarlijks vervangen. Als je de tl-lampen niet op tijd vervangt, ontstaan er algen en verslecht de waterkwaliteit. Bij led verlichting kan het vervangen enkele jaren worden uitgesteld. De kracht van led lampen vermindert niet zo snel als die van tl-lampen.

Het onderhouden van aquarium
Het lijkt een flinke schoonmaakklus, maar in schema gebracht valt het te overzien. Per dag kost het hooguit 5 minuutjes van de tijd. Wekelijkse onderhoudsbeurt kost zo'n 1 tot 2 uurtjes. Maandelijks ben je daar een uurtje extra aan bezig.

Onderhoudsboekje / aquarium logboek
Het handigste is om een klein logboekje bij te houden. In het onderhoudsboekje vermeldt je wat er is behandeld en welke waterwaardes er zijn gemeten. Dit lijkt overdreven, maar helpt als er problemen in je aquariumbak ontstaan. Je kan eenvoudiger de oorzaak van het probleem achterhalen. Bijvoorbeeld wanneer de waterwaardes begonnen te veranderen, wat misschien ontstaan is door de te grondige filterschoonmaak. De plantengroei verminderd, er komen algen. Misschien veroorzaakt door teveel of andere plantenvoeding.

Heb je vragen over je aquarium of tropische vissen?
Ga naar Aquarianen waar je zelf een vraag kan stellen en antwoorden van aquarianen kan terug lezen. Maak er gebruik van, daar is het voor bedoelt. Op iedere pagina is ook onderop ruimte voor discussies.

Hexamita gatenziekte gaatjes door parasieten bestrijden

Hexamita gatenziekte gaatjes door parasieten bestrijden

Bij gatenziekte (Hexamita) krijgt de vis kleine gaatjes in zijn huid. Het begint vaak bij de kop, ogen en neus. De gaatjes kunnen ook in de buurt van de zijlijnorgaan zitten, dit heet zoetwaterkop- en zijlijnerosie.

De gaatjes zijn klein, maar worden groter en vormen kraters. De gaten zorgen dat bacteriën en schimmels hun kans krijgen om veel schade aan te richten. De ziekte lijkt in beginstadium onschuldig, het is besmettelijk en zonder behandeling is het dodelijk.

De aandoening komt veel voor bij cichliden, de discus en maanvis. Gatenziekte gaat vaak samen met flagelaten. Gatenziekte wordt veel aangetroffen bij vissen die geïnfecteerd zijn met parasieten Hexamita en Spironucleus elegans. De parasiet vermeerdert zich door celdeling. Wanneer de parasiet binnen twee uur geen gastheer vindt, gaat hij dood. Het bestrijden ervan gaat helaas niet eenvoudig. De parasiet nestelt zich in de ingewanden waar voedingstoffen worden onthouden. De vis zijn afweermechanisme worden verzwakt. Dit zal de toestand van de vis sterk verergeren.

Als de parasiet zich verspreid kunnen ook andere organen zoals lever, galblaas, nieren en bloedbanen worden aangetast. De ontlasting van de vis wordt slijmerig en wit van kleur. De vis verliest zijn eetlust, vermagert sterk en zonder zich af.

Als de gatenziekte vroegtijdig wordt geconstateerd, is het nog wel te genezen. Indien de vis teveel bacteriën en flagelaten in zich meedraagt helpt behandeling niet meer. Wanneer je er vroeg bij bent en de ziekte bestrijd, kunnen in bepaalde omstandigheden de gaatjes volledig verdwijnen. Het kan wel maanden gaan duren voordat herstel zichtbaar wordt.

Met alleen medicijnen toedienen lukt dit niet. Gatenziekte kan veroorzaakt worden door:

 • Verkeerde watersamenstelling
 • Vies aquarium (slechte hygiënische omstandigheden)
 • Voedselarm dieet, weinig vitaminen en micro-elementen
 • Veel stress en overbevolking of temperatuurschommelingen

Verbeter de waterwaardes. Veel waterverversing, maak de aquariumbodem schoon en controleer of de werking van het filtersysteem nog goed functioneert. Temperatuur verhogen, indien mogelijk (afhankelijk van soort vissen). Verhoog een week de temperatuur naar 30 graden indien de ziekte wordt veroorzaakt door aanwezigheid van parasieten. Verminder eventuele stress en behandel de vis dan met medicijnen, bijvoorbeeld Flagalex (Colombo).

Metronidazol geeft een goed resultaat als het in aquariumwater of in voedsel gemengd wordt. Zorg tevens dat overige getroffen vissen extra vitaminen, mineralen en sporenelementen krijgen.

Osmosewater voor aquarium

Osmosewater voor aquarium

Osmosewater is water in zijn zuiverste vorm. Osmosewater wordt gemaakt door kraanwater te filteren. Het kraanwater wordt ontdaan van verontreinigingen en het afvalwater afgevoerd.

Het speciale filter verwijderd kalk, mineralen, zouten, metalen, bacterieën, lood, chloor en andere bestanddelen. Het is een hyperfiltratie methode die gemaakt is van semipermeable membramen. Omgekeerde osmose is feitelijk een scheidingsproces waar je zacht zuiver water aan overhoudt. Een pomp perst met grote druk het vloeistof door het membraam heen. Het vuil en schadelijke stoffen blijven achter, zodat er alleen zuiverwater overblijft. De omgekeerde osmosetechniek zorgt voor zeer schoon drinkwater dat zo'n 98% zuiver is van verontreiniging. Fosfaat, nitraat en kiezelzuur wordt er ook uitgefilterd. Dit zijn stoffen die normaal in leidingwater voorkomen en algenproblemen kunnen veroorzaken. Veel aquariumvissen en waterplanten komen van nature uit biotopen met zacht water. Wanneer leidingwater niet aan de aquaristieke eisen voldoet kan een ommekeer osmose-installatie ingezet worden. Door gebruik van osmosewater voorkomt men dat bij waterverversing steeds weer nitraat, fosfaat en kiezelzuur aan het aquariumwater wordt toegevoegd. Het aquariumwater kan ermee zacht gemaakt worden, wat geschikt is voor zachtwater minnende vissen en planten.

Het osmosewater kan je gebruiken om aquariumwater te verbeteren. Voor de vaatwasser. Het heeft een goede schoonmaak eigenschap. Doordat het water schoon is trekt het vuil makkelijk aan. Ramen, vloeren kan je er streeploos mee schoonmaken. Bovendien zijn de ramen na reiniging vuilafstotend en is de reiniging milieubewuster. Als drinkwater is het ongeschikt, zitten te weinig mineralen in.

Wanneer je zacht water nodig hebt voor je vissen en aquariumplanten, dan kan je het osmosewater mengen met aquariumwater of leidingwater. De viswinkel verkoopt het osmosewater. Met een klein aquarium is het nog wel aan te sjouwen. Mocht je af willen van het waterslepen, dan kan je een eigen zuiveringsapparaat aanschaffen. Met een kleine installatie voor thuis kan je zelf osmosewater maken. Het apparaat kan onder de gootsteen en naast de normale waterkraan als extra drinkkraantje worden gemonteerd. De kwaliteit van osmosemembranen verschilt per fabrikant. Het membraam is het duurste onderdeel van een osmose filtersysteem.

Indien er nieuws ontbreekt, klik dan op toevoegen
Zodat wij het nieuws aan de database kunnen toevoegen.
...


Steun ons op social media