visaquarium.nl - Alles voor de vis aquarium liefhebbers

Het nut van slakken in aquarium

Het nut van slakken in aquarium

Slakken in aquarium worden al snel als slakkenprobleem aangezien. Slakken zijn ook nuttig en kunnen je helpen de aquariumtank schoon te houden.

De meeste slakken komen zonder dat de aquariaan er iets heeft voor moeten doen in zijn aquarium terecht. Meestal door slakkeneitjes aan nieuwe planten of via levendvoer.

Zolang het aantal binnen de perken blijft is het geen probleem en kunnen ze zeer nuttig werk verrichten.

Slakken in aquarium worden snel aangezien als probleem. Er zijn liefhebbers die snel in paniek raken bij het zien van een tiental slakken. Slakken in aquarium kunnen toch zeer nuttig zijn. Het zijn opruimers die afval, afgestorven plantendelen en algen opruimen. Aan aquariumslakken kan je ook goed zien of de waterkwaliteit inöorde is. Een aquariumslak is beweeglijk als de waterkwaliteit goed is.

De populatie van slakken moet je wel klein zien te houden. Overbevolking van hen moet worden voorkomen, want anders raakt hun voedsel op en beginnen ze aan planten te zitten. Wanneer er teveel slakken komen kan je deze het best biologisch bestrijden, door bijvoorbeeld een slakkenval of met de hand verwijderen. Vermijd chemische middelen zoveel mogelijk, het verdelgd niet alleen slakken! Met chemische middelen verstoor je ook het natuurlijke / biologisch evenwicht in de aquariumtank. Aquariumplanten kunnen daar slecht tegen. Er zal stilstand in plantengroei ontstaan. Planten hebben maanden nodig om te herstellen. Slakken die door chemische middelen doodgaan, zullen het water belasten.

Het is beter om met de hand of slakkenval ze te verwijderen. Er zijn ook slaketende vissen, maar die zijn af te raden omdat de meeste niet goed samen gaan bij andere vissoorten. De Anatome Helena is een slakkeneter. Deze slaketende slak kan ingezet worden om de slakkenpopulatie klein te houden. Anatome Helena kan de slakken populatie vrij snel terugdringen. De slakkeneter lust puntslakken en torenslakken. Wat ook goed helpt is om ze tijdens waterververen te verwijderen. Alvorens de aquariumverlichting aan gaat moet je dan het waterverversen. Veel slakken zitten aan de ruit als het donker is. Tijdens waterverversen kan je de aquariumslakken aan de ruit met slang aanzuigen. Hiermee zal je doeltreffend de populatie van de slakken verminderen.

Nano aquarium met kleine vissen

Nano aquarium met kleine vissen

Steeds meer mensen kiezen voor een klein aquarium. Een nano aquarium neemt weinig ruimte in beslag en kost een stuk minder dan een groot aquarium.

Een nano aquarium, waar al het klein groot in kan zijn. Het is een klein bakje, niet duur in aanschaf en onderhoud. Zijn kleinere broertjes van de klassieke aquaria. De kant-en-klare aquaria kunnen zowel koud- als warmwatervissen herbergen.

Het zijn eigenlijk geen geschikte bakjes voor beginners omdat de waterwaardes er vrij instabiel in zijn. Hoe groter het volume van een aquarium, hoe stabieler de biotoop blijft. Maar aan de prijs ligt de drempel om te starten met een klein aquarium lager dan bij een groot aquarium.

Het inrichten van zo'n kleine bak is een hele uitdaging. Vooral in een nano aquarium moet de paar liter inhoud optimaal worden gebruikt. Ondanks de beperkte ruimte zien de tropische onderwater landschappen er vaak schitterend uit. Er zijn enorm veel plantensoorten die in een nano aquarium passen. Bij de aanschaf van planten moet gekeken worden naar hoe hoog ze worden en hoeveel licht ze nodig hebben. Sommige planten vinden het niet erg als de bladeren vlak onder het wateroppervlakte groeien, andere aquariumplanten vinden dit juist minder prettig. In een klein aquarium zit vaak niet voldoende licht om planten te kunnen houden die veel licht nodig hebben. Planten die veel gebruikt worden zijn: Anubias nana, Chladoflora, Cryptocoryne wendtii, Eleocharis acicularis, Heteranthera zosterifolia, Pogostemon Helferi. Vooral mos soorten worden veel gebruikt en gecombineerd met planten en aquariumdecoratie.

Het uitzoeken van kleine vissen voor nano aquarium wordt eenvoudiger, de keuze daarin is een stuk minder. Wel is het vaak lastig om de kleine vissen te verkrijgen. In aquariumwinkels worden veelal grotere vissen verkocht. Gelukkig zijn sommige aquariumwinkels wel bereid om kleine visjes apart te bestellen, alleen moet je dan wel weten welke kleine vissen er geschikt zijn. Niet alle kleine vissen zijn geschikt voor een nano bakje, sommige visjes hebben voldoende zwemruimte nodig om zich goed te voelen. Ga niet uit van de verkoper, lees voor de aanschaf van nano visjes jezelf goed in over het dier.

Kleine vissen voor nano aquarium

 • Boraras brigittae - 3cm
 • Boraras maculatus - 3cm
 • Boraras merah - 2cm
 • Boraras spec "South Thailand" - 1.5cm
 • Dario dario - 3cm
 • Danionella species - 1cm
 • Gobiopterus species cf. panayensis - 1.5cm
 • Heterandria formosa - 3.5cm
 • Oryzias minutillus - 2cm
 • Paedocypris progenetica - 7.9mm
 • Pandaka pygmaea - 1,5cm
 • Rasbora galaxy - 2.5cm

Meer informatie over de kleinste vissen voor in nano aquarium.

Naast de kleine vissen zijn er ook nog ongewervelde dieren die in een nano aquarium kunnen. Vrijwel iedere dwerggarnaal en slak kan in een nano aquarium. Sommige zijn goed samen te combineren met kleine vissen. De ongewervelde dieren zijn vaak erg actief en hebben leuk gedrag.

CO2 bemesting apparaat plantenaquarium

CO2 bemesting apparaat plantenaquarium

CO2 bemesting apparaat voor plantenaquarium. Planten nemen overdag CO2 op en stoten zuurstof uit. CO2 houdt het water een beetje zuur, wat voor de vissen en planten ideaal is.

Aquariumplanten hebben om te kunnen groeien en in leven te blijven kooldioxide CO2 nodig. Zonder CO2 in het water is geen plantenleven mogelijk. Het grote voordeel is dat vissen dit produceren. Het nadeel is dat in aquarium dit vaak te weinig is.

Een stevig beplant aquarium kan bijna niet zonder CO2 bemesting. CO2 staat voor koolstofdioxide ook bekend als koolzuur. Het is een gas die planten overdag nodig hebben om in te ademen. In de nacht schakelen alle planten over op zuurstof, dan ademt de plant zuurstof in en stoot het CO2 uit. De gas is makkelijk in water oplosbaar.

Het tekort aan CO2 kan je aansturen met een CO2-bemesting apparaat. Teveel aan CO2 in aquarium is giftig, de vissen kunnen moeilijker ademen of zelfs stikken. Gelukkig kan CO2 worden gemeten en het bemesting apparaat kan op de behoefte van de planten worden ingesteld. Als basis heb je nodig een gasfles, manometer, bellenteller, magneetventiel en diffuser. Een diffuser zorgt ervoor dat de belletjes klein blijven, zodat het water de CO2 makkelijker kan opnemen. Het systeem is nog uit te breiden met een pH-controller. Met de pH controller kan de gewenste pH waarde worden ingesteld. De toevoer zal stoppen als de pH-waarde is bereikt. Als alle aquariumplanten de hoeveelheid aan CO2 hebben verbruikt dan stijgt de pH-waarde iets en zal de toevoer door de controller automatisch worden geopend. Zo blijft de pH-waarde stabiel. Een volledig systeem voor een beplant aquarium is aan te bevelen, maar er hangt natuurlijk wel een ander prijskaartje aan.

Wetenschappers hebben aangetoond dat voldoende CO2 niet alleen belangrijk is voor planten, ook voor de gezondheid van de vis.

Drijfplanten zijn nuttig

Drijfplanten zijn nuttig

Drijfplanten zijn nuttig, ze helpen tegen veel nitraat en algengroei tegengaan. De overtollige drijfplanten kan je makkelijk met schepnetje verwijderen.

Waterplanten ogen niet enkel mooi, ze bieden ook heel wat praktische voordelen. Drijfplanten hebben een eigen plaats in aquarium. Deze planten drijven los op het water. Ze worden niet geplant, maar gewoon op het water gelegd. Ze vormen wortels om voedsel uit het water te halen en niet om zich te hechten. Bijna iedere aquarist heeft wel eens drijfplanten gehad. Drijfplanten kunnen voordelen hebben, maar voor veel aquaristen zijn drijfplanten iets wat je moet bestrijden. De kroossoorten uit de geslachten Lemna en Spirodela kunnen zich snel vermeerderen en vormen vaak een plaag. Heb je deze eenmaal in je aquarium, dan kom je er haast niet meer vanaf. Regelmatig het kroos verwijderen met een netje houdt het nog wel binnen de perken. Buiten die kroossoorten zijn er drijfplanten die geschikter voor aquariumgebruik zijn.

Met drijfplanten kan je mooi de achterwand die bovenin ophoud bedekken. Ze kunnen naast het decoratieve aspect helpen om het licht te dempen. Drijfplanten bieden schuilmogelijkheden voor bepaalde vissen. Voor jongbroed een perfecte schuilplaats, zodat ze meer overlevingskans hebben. Veel vissen zijn ook herbivoor aangelegd en verorberen regelmatig de jonge scheuten van het plantenbestand. Ze kunnen helpen tegen veel nitraat en algengroei tegengaan.

Er zijn drijfplanten die mooie bloemen hebben en ver boven het wateroppervlakte kunnen uitsteken. Deze kunnen alleen in een open bak, met dekruit ben je wat meer beperkt in keuze. Drijfgroen kunnen slecht tegen de druppels die van de dekruit afvallen. De dekruit kan dan het beste schuin worden geplaatst, zodat de druppels minder op de drijvers terecht komen. Dit kan je doen door een stukje kurk tussen de rand van de dekruit en aquarium te plaatsen.

Bij drijvers is aangeraden om tweederde van wateroppervlak vrij te houden, zodat het niet helemaal dicht is begroeid. Schep met een netje de overtollige drijfplanten weg. Ze zijn nuttig, en beslist de moeite waard om te proberen. Je kan drijfplanten zelfs combineren.

Gevlekte ijsvis met doorzichtig bloed

Gevlekte ijsvis met doorzichtig bloed

In het aquarium van Tokio is een uniek beestje te zien, opgevist uit de dieptes van de Antarctische Oceaan: een vis met volledig doorzichtig bloed.

‘Die vis is het enige bekende gewervelde dier waarvan het bloed doorzichtig is. Zijn bloed bevat geen hemoglobine meer, wat gewoonlijk zorgt voor de rode kleur en zuurstof vervoert', legt Satoshi Tada uit, een werknemer van het aquarium.

Het aquarium van de Japanse hoofdstad bevestigde dat het als enige een specimen heeft van deze ‘ijsvis' zonder schubben. Het beestje werd meegebracht door vissers, zo staat aangekondigd op een paneel. Eigenlijk zijn het er twee. ‘Gelukkig hebben we een mannetje en een vrouwtje en in januari hebben ze kuit geschoten', verduidelijkt Tada.

Volgens onderzoekers kan deze vis, die ze gevonden hebben op 1.000 meter diepte, leven zonder hemoglobine dankzij zijn groot hart en gebruikt zijn bloedplasma om zuurstof door zijn lichaam te sturen. Het ziet er ook naar uit dat de ‘ijsvis' zuurstof absorbeert via zijn huid.

Een mysterie blijft er wel hangen. ‘Waarom heeft deze vis zijn hemoglobine verloren? Om dat punt op te helderen moeten er nog studies en onderzoeken gebeuren', zegt Tada.

Bron: De standaard

Thrive Water Lab watertest apparaat

Thrive Water Lab watertest apparaat

Thrive Water Lab is een apparaat die 20 verschillende watertesten kan uitvoeren. Het testapparaat komt voorlopig bij Amerikaanse aquariumspeciaalzaken te staan. De testen zijn voor zoet- en zoutwater.

Thrive Aquatics heeft een volautomatische watertester ontwikkeld. In de nazomer zal het apparaat in de Amerikaanse aquariumwinkels staan. De Thrive Water Lab komt uitsluitend bij aquariumzaken te staan.

De watertester heeft als doel ervoor te zorgen dat mensen zonder geknoei zelf hun aquariumwater kunnen testen bij het bezoeken van de aquariumwinkel. De watertester kan 20 verschillende testen uitvoeren voor zoet- en zoutwater.

Na het watertesten print de Thrive Water Lab de resultaten uit en geeft daarbij indien nodig advies om waterkwaliteit te verbeteren. De resultaten worden opgeslagen in een database. Met een eigen account aangemaakt op de Thrive Aquastic website kunnen alle voorgaande tests bekeken en vergeleken worden. Amerikaanse ondernemers hebben aangegeven dat ze graag het Thrive Water Lab apparaat in hun winkel willen hebben.

Als de volautomatische watertester een succes wordt dan bestaat de kans dat de tester ook in Europese aquariumzaken terecht komen.

Waterwaardes zijn belangrijk voor het biologisch op te bouwen evenwicht. De juiste waterwaardes zijn nodig om een gezond aquarium te krijgen en te houden. Voorlopig moeten aquarianen de kwaliteit van aquariumwater nog zelf blijven controleren. Waterwaarden worden getest met teststrips voor de snelle bepaling en druppel test voor de nauwkeurige metingen.

Zaterdag 13 April 2013 om 16:08

Hoeveel en hoevaak vissen voeren

Hoeveel en hoevaak vissen voeren

Er is nogal wat verschil in hoeveel er gevoerd word. De één voert zijn vissen om de dag. De ander voert de vissen iedere dag. Sommige doen telkens een klein beetje voer over de hele dag verspreiden, de ander doet het in één handeling.

De hoeveelheid voer dat je per keer geeft is persoonsgebonden en afhankelijk van de hoeveelheid aquariumvissen en de grote. Over het algemeen word er sneller teveel gevoerd dan te weinig. Wat ook blijkt is dat waterwaardes meer gaan schommelen bij teveel voeren. Indien je slakken hebt zal de slakkenpopulatie alleen maar groter worden. Matig voeren en afwisselend is dus belangrijk.

Bij veel vissenvoeren produceren ze meer uitwerpselen en blijft er resten in de aquariumtank achter. De zoetwatervissen worden lui. Ze doen weinig moeite om zelf naar voedsel te zoeken, zoals algen. Ze houden minder je aquariumtank schoon. Iedereen moet leren wat de beste voeder methode is. Hierbij moet rekening gehouden worden dat bij teveel voeren je de tank meer moet schoonhouden en de conditie van de siervissen verminderd. Het water word aangetast en indien er slakken zijn zal de populatie daarvan stijgen.

Kijk naar je vissen, houd ze goed in de gaten. Voer de siervissen matig. Als je te weinig heb gevoerd, dan merk je dat aan ze, geef dan volgende keer iets meer dan normaal. Hoeveel en hoevaak je de vissen moet voeren leer je dus vanzelf door ze goed te observeren.

Voldoende afwisseling in visvoer is belangrijk. Afwisselend voeren om de benodige voedingsstoffen te geven. Iedere dag droogvoer, daar raken ze aan gewend en nemen dan moeilijker ander voedsel aan. Alleen door een goede afwisseling blijven de vissen in topcontitie en mooi op kleur. Er is genoeg verkrijgbaar, waardoor afwisseling geen probleem kan zijn. Granulaat, vlokken, gedroogde artemia, watervlooien, rode muggenlarven, spirulina tabletten, raamplak tabletten. Buiten droogvoer is er diepvriesvoer, levend voer en voor veel vissoorten zijn er verschillende groentes om te geven.

Artemia en verlichting

Artemia en verlichting

Artemia uitbroeden met licht aan werkt volgens onderzoekers beter dan in het duister.

Artemia word als levend voer gebruikt voor aquariumvissen. Het heeft een hoge voedingswaarde voor vissen en is goed voor de kleurontwikkeling. Het is uitstekend voer voor jonge vissen. Het stimuleert de groei en kleurontwikkeling.

Artemia is een dierlijk plankton wat kan opgekweekt worden tot het laten uitkomen van de eitjes of doorkweken na het uitkomen van eitjes. Bij het doorkweken worden het pekelkreeftjes. Artemia salina kan zowel voor zoet als zoutwater aquarium als voedsel voor de vissen dienen. In zoetwater aquaria zullen de kreeftjes niet lang in leven blijven door de verandering van zoutgehalte.

Van oorsprong komen de pekelkreefjes voor in zoutmeren in de woestijn, strandpoelen en lagoons langs de zee. De salinekreeftjes leven alleen in zoutwater. Bij het opkweken van voerkreefjes moet zeezout of keukenzout zonder jodium worden gebruikt. Het opkweken is kinderspel, maar het kan nog beter door het te belichten.

Artemia kweken werkt volgens onderzoekers het beste met verlichting aan. Onderzoekers broedden de Artemia urmiana uit en fokten de nauplieën op tot volwassenen stadium. Dit deden ze met vier verschillende belichtingssterktes. De nauplieën die niet werden belicht behaalde 26% het volwassen statium. Bij een volledige belichting van 5.000 lx werd een verbluffend resultaat bereikt van maarliefst 76% wat het volwassen stadium bereikte. De nakomenlingen en levensduur bij de volwassen dieren waren bij volledige belichting vele malen hoger.

Het zelf kweken is vrij eenvoudig en zo heb je altijd levendvoer in huis voor de tropischevissen. Professionele kwekers en aquarium liefhebbers die hun artemia opkweken in het duister kunnen dit beter uitbroedden met het licht aan.

Pekelkreeft eitjes uitbroeden
Een mooi filmpje waarin je onder de microscoop kan meekijken hoe ze uitkomen.

Indien er nieuws ontbreekt, klik dan op toevoegen
Zodat wij het nieuws aan de database kunnen toevoegen.
...


Steun ons op social media