visaquarium.nl - Alles voor de vis aquarium liefhebbers

Aquariumslakken zijn opruimers

Aquariumslakken zijn opruimers

Slakken eten voornamelijk dode plantenresten en voedselresten. Hierdoor zijn het nuttige aquarium dieren die zeker meerwaarde in tropische aquaria biedt.

Niet alleen de algengroei wordt door slakken verkleind. Doordat slakken ware opruimers zijn is ook de kans op verslechtering van waterwaardes een stuk minder!

Het nadeel van aquariumslakken is dat ze ook aan je planten kunnen zitten. Appelslakken en poelslakken doen dit vaak.

Door overvoeren heb je kans dat slakken zich massaal gaan voortplanten. Een slakkenval is dan wenselijk. Slakkenvallen zijn in betere aquariumspeciaalzaken verkrijgbaar. Je kan ook bij teveel aan slakken een blaadje sla of stuk komkommer gebruiken. Wanneer het licht uit is leg je het voer in het aquarium. Na een uur kan je eenvoudig de slakken die op het voer zijn afgekomen verwijderen. Herhaal dit een paar keer om de slakken populatie te verkleinen. Zorg hierna dat er minder gevoerd wordt om de slakken populatie in je tropische aquarium meer in toom te houden.

Slakken bestijden met chemische middelen is niet aan te raden.

Hoeveel voeren

Hoeveel voeren

Hoeveel voedsel aan vissen geven? Over het algemeen voeren we vaak eerder teveel dan te weinig aan de vissen.

De hoeveelheid voedsel geven hangt af van de vissoort en voedselsoort dat je geeft. In de natuur verkrijgen vissen over de hele dag door kleine hoeveelheden voedsel binnen. Met een aquarium kan je dit nabootsen door twee tot drie keer per dag een kleine portie te voeren. Het voer moet dan binnen tien seconden op zijn.

Er zijn veel verschillende soorten voer. Zorg voor een evenwichtig gevariëerd diëet. Goede voeding houdt de tropischevissen gezond. Vlokkenvoer mag niet zinken. Granulaat of diepvriesvoer mag de bodem niet raken. Laat diepvriesvoer eerst goed ontdooien. In diepvriesvoer zit veel vuil wat waterwaardes kan verslechteren. Diepvriesvoer moet na ontdooiing goed worden uitgespoeld. Dit kan door de ontdooide massa in een theezeefje te doen en deze onder de kraan met stromend water te spoelen.

Bodembewoners moeten bijgevoerd worden. Bodembewoners zoals bodempoetsers, algeneters en modderkruipers geef je twee tot drie keer per week tabletten of wafels. Zo voorkom je dat ze lui worden, ze moeten immers blijven poetsen en opruimen.

Tropische vissen lusten ook groentes. Geef ze soms een stukje komkommer of broccoli. Wel de groente eerst even blancheren zodat het zacht is.

Voordelen van dekruit

Voordelen van dekruit

De voordelen van een dekruit.

Tropischevissen kunnen ziekraken als ze gedeeltelijk bovenwater komen waar de lucht aanzienlijk kouder is dan de temperatuur van het water. Het temperatuurverschil kan worden teruggedrongen door een dekruit aan de bovenkant van het aquarium te plaatsen. Bij veel aquaria is de glazen ruit vervangen door een kunststof deksel.

De dekruit zorgt dat vissen minder snel ziekraken. Het verminder de kans op uitspringende vissen. Het aquariumwater langer de temperatuur kan vasthouden. Minder waterverdamping.

Door de afsluiting kan er wel condens aan de binnenkant van de dekruit vormen. Drijfplantjes kunnen hier slecht tegen. Als de condenswater druppels op de blaadjes van een drijfplant terechtkomen kan dit fataal voor het plantje zijn.

Wil je met de dekruit toch drijfplantjes hebben dan kan je het beste de dekplaat schuinhouden. Dit kan je doen door een stukje kurk tussen de bovenrand en dekplaat te schuiven. De condensdruppels verzamelen zich dan op één plek. De drijfplantjes zullen dan weinig last van het watercondens hebben.

Bodembedekker

Bodembedekker

Een aquarium heeft een bodembedekking nodig.

Er zijn meerdere soorten bodembedekking in de handel. Vissen die voornamelijk op de bodem leven hebben behoefte aan voor hun geschikte bodembedekking. Bij een groffe of scherpe bodembedekking kunnen ze zich zelf verwonden. Op de verpakking staat meestal of het geschikt is voor bodembewoners zoals meervallen.

Met een donkere bodembedekker komen de kleuren van de tropischevissen mooier tot zijn recht. Het licht weerkaatst minder dan met een licht gekleurde bodem.

Fijn tot grof zand ziet er het meest natuurlijkst uit maar kan helaas dicht slibben. Het is beter om de bodem van een bodembedekker te voorzien die gevariëerd is van korrelgrootte. Hiermee maak je een luchtiger geheel en voorkomt je dat de bodem gaat dicht slibben. Het verschil in korrelgrootte zorgt ervoor dat het geheel zuurstofrijk blijft. Het is trouwens bewezen dat deze bodemsoort de algengroei remt.

Voordat je de bodembedekking in het aquarium doet moet je deze eerst even afspoelen in verband met bacteriën en ziektes. Het beste kan je de bodem iets schuin van achteren naar voren laten aflopen.

Vissen ruiken gevaar

Vissen ruiken gevaar

Lekkende suikerverbinding verraadt dat soortgenoot gewond is. Uit paniek vluchten ze snel van het gevaar vandaan.

Uit een test bij zebravissen is gebleken dat deze vissen in paniek raken wanneer één van de vissen een huid beschadiging heeft opgelopen. Uit de vissenhuid komt een angststof vrij, Schreckstoff. Als deze zoetstof door de andere vissen geroken worden raken ze in paniek. Ze proberen dan zo snel mogelijk uit de buurt van de beschadigde vis te komen. Dat is nuttig, want zo kunnen ze het mogelijke gevaar ontlopen.

De wetenschappers uit Singapore en Zwitserland hebben het raadsel opgelost. Ze druppelden in het aquarium met zebravisjes een extract met chondroïtine waarop de visjes direct reageerden. Chondroïtine is een stof die voorkomt in bindweefsel, kraakbeen en huid. Het bestaat uit een lange ketens van suikermoleculen. Niet alleen onder soortgenoten reageren de zebravisjes paniekerig, ook als ze de stof uit de huid bij andere vissoorten ruiken zwemmen ze snel zo ver mogelijk bij de stof vandaan.

Tijdsduur aquariumbodem

Tijdsduur aquariumbodem

Een goede voedingsbodem is bij een beplant aquarium vrijwel onmisbaar.

Wanneer er een ongeschikte bodem word aangebracht is de kans groot dat in korte tijd de bodem vervangen moet worden. De levensduur van de planten inrichting wordt mede door de voedingsbodem bepaalt.

De gemiddelde tijdsduur van een voedingsbodem is 5 jaar. De levensduur van een aquariumbodem kan worden verbeterd door ophoping van afvalstoffen en schadelijke stoffen in de bodem te beperken. Een goede doorstroming van water in de bodem is daarbij van belang.

Een bodemverwarming is een goed hulpmiddel om een lichte doorstroming in de bodem te maken. De opstijgende warmte verdrijft langzaam de afvalstoffen uit de bodem en geeft ruimte voor nieuwe voedingstoffen die via het water in de bodem terecht komen. Door de lichte stroming wordt het gisting proces, het rotten van bodem vertraagd.

Bij een staafverwarming blijft de bodem altijd kouder dan het water. In winterperiode kan in een slecht verwarmde ruimte de plantengroei terugvallen. Dit komt door het temperatuurverschil van de ruimte en watertemperatuur. Door de bodem van het aquarium te isoleren met isolatiemateriaal kan de bodemwarmte langer worden vastgehouden.

Algen op raam

Algen op raam

Op de ruit zal ongetwijfeld algen gaan komen. Deze algsoort is voedsel voor de vissen en slakken.

Algen op raam zijn echter ongewenst, het belemmerd het aanzicht en geeft een vieze groene laag op de ruit. Je kan er weinig aan doen, raamalgen hoort er gewoon bij!

Wanneer je de groene algen te lang aan de ruit laat hechten dan krijg je ze er moeilijk vanaf. Zorg daarom dat je ze niet te lang aan de ruit laat vasthechten. Als je er vroeg genoeg bij bent dan haal je de dunne laag algen er zo weer vanaf.

Je kan die alg eraf krijgen door een algenmagneet of algenkrabber. De algenmagneet is heel handig om de algen te verwijderen, wees altijd wel voorzichtig met zulk gereedschap. Als er een steentje tussen zit kan je de ruit beschadigen. Een kras op je raam zit er zo, je krijgt ze er niet makkelijk meer uit. Als er een kras zit zou je het beschadigde deel van de ruit lichtjes kunnen polijsten, maar beter is voorkomen! Door regelmatig de algaanslag van de ruit te verwijderen blijft de doorkijk mooi glashelder.

Filtersysteem doorstroming verminderd

Filtersysteem doorstroming verminderd

De uitstroomkracht en doorstroming van het filtersysteem verminderd en raken verstopt door ophoping en vervuiling van de filterwatten en sponzen.

De filterwatten vangen fijne vuildeeltjes op en kan verstopt raken waardoor de kracht van de uitstroom verminderd. Om de doorstoming van het filter-systeem goed te houden moet je het vuil uit de sponzen van het filter spoelen of de watten en sponzen vervangen voor nieuwe.

Je mag NOOIT alle sponzen en filterwatten in één keer verschonen of vernieuwen, het bacteriecultuur raakt hierdoor ernstig verstoort. Je kan de filtermaterialen uitspoelen in een bakje met aquariumwater. Knijp het lichtjes uit zodat de belangrijke bacteriën in de filtersponzen blijven gehuisvest. Zorg ervoor dat de bacteriële huisvesting niet teveel wordt verstoort. De goede bacteriën heb je nodig voor het biologisch evenwicht in je tropisch aquarium. Vooral startende aquarianen hebben nogal eens de neiging het te schoon te houden, dit is niet gunstig voor het waterkwaliteit en voor de tropische vissen.

Indien er nieuws ontbreekt, klik dan op toevoegen
Zodat wij het nieuws aan de database kunnen toevoegen.
...


Steun ons op social media