Menu visaquarium
visaquarium.nl - Alles voor de vis aquarium liefhebbers
Filtersysteem doorstroming verminderd
De uitstroomkracht en doorstroming van het filtersysteem verminderd en raken verstopt door ophoping en vervuiling van de filterwatten en sponzen.
De filterwatten vangen fijne vuildeeltjes op en kan verstopt raken waardoor de kracht van de uitstroom verminderd. Om de doorstoming van het filter-systeem goed te houden moet je het vuil uit de sponzen van het filter spoelen of de watten en sponzen vervangen voor nieuwe.
Je mag NOOIT alle sponzen en filterwatten in één keer verschonen of vernieuwen, het bacteriecultuur raakt hierdoor ernstig verstoort. Je kan de filtermaterialen uitspoelen in een bakje met aquariumwater. Knijp het lichtjes uit zodat de belangrijke bacteriën in de filtersponzen blijven gehuisvest. Zorg ervoor dat de bacteriële huisvesting niet teveel wordt verstoort. De goede bacteriën heb je nodig voor het biologisch evenwicht in je tropisch aquarium. Vooral startende aquarianen hebben nogal eens de neiging het te schoon te houden, dit is niet gunstig voor het waterkwaliteit en voor de tropische vissen.
Uit onderzoek is wetenschappelijk aangetoond dat naarmate de huisvesting klein en saai is tropischevissen zich agressiever gedragen.
De agressiviteit neemt af als er voldoende schuilmogelijkheden in het aquarium zijn. De meeste vissen vinden het fijn om zich soms uit het zicht, maar ook aan het licht te kunnen onttrekken. Een schuilplek kan bestaan uit dichte beplanting, sierhout, decoratie stenen en ander decoratiemateriaal. Schuilplekken bevorderd niet alleen de welzijn van tropischevissen, een natuurlijke omgeving leidt ook tot natuurlijker gedrag. Zorg dat de vissen zich thuis voelen en voldoende ruimte overhouden om te zwemmen! Ook de grote van het aquaria vermindert de aggressie aanzienlijk. Natuurlijke decoratiematerialen zoals hout en steen kunnen de waterkwaliteit beïnvloeden. Het is daarom raadzaam hier voorzichtig mee om te gaan! Je kan dit het beste bij een aquariumwinkel kopen.
Bij agressieve vissen zijn de nieuwkomers vaak het slachtoffer. Door decoratie in het aquarium te verplaatsen kunnen de agressieve vissen afgeleid worden. Ze houden zich dan meer bezig om nieuwe territoriums te zoeken en laten de nieuwe vissen hierdoor met rust.
Hoeveel voedsel aan vissen geven? Over het algemeen voeren we vaak eerder teveel dan te weinig aan de vissen.
De hoeveelheid voedsel geven hangt af van de vissoort en voedselsoort dat je geeft. In de natuur verkrijgen vissen over de hele dag door kleine hoeveelheden voedsel binnen. Met een aquarium kan je dit nabootsen door twee tot drie keer per dag een kleine portie te voeren. Het voer moet dan binnen tien seconden op zijn.
Er zijn veel verschillende soorten voer. Zorg voor een evenwichtig gevariëerd diëet. Goede voeding houdt de tropischevissen gezond. Vlokkenvoer mag niet zinken. Granulaat of diepvriesvoer mag de bodem niet raken. Laat diepvriesvoer eerst goed ontdooien. In diepvriesvoer zit veel vuil wat waterwaardes kan verslechteren. Diepvriesvoer moet na ontdooiing goed worden uitgespoeld. Dit kan door de ontdooide massa in een theezeefje te doen en deze onder de kraan met stromend water te spoelen.
Bodembewoners moeten bijgevoerd worden. Bodembewoners zoals bodempoetsers, algeneters en modderkruipers geef je twee tot drie keer per week tabletten of wafels. Zo voorkom je dat ze lui worden, ze moeten immers blijven poetsen en opruimen.
Tropische vissen lusten ook groentes. Geef ze soms een stukje komkommer of broccoli. Wel de groente eerst even blancheren zodat het zacht is.
De voordelen van een dekruit.
Tropischevissen kunnen ziekraken als ze gedeeltelijk bovenwater komen waar de lucht aanzienlijk kouder is dan de temperatuur van het water. Het temperatuurverschil kan worden teruggedrongen door een dekruit aan de bovenkant van het aquarium te plaatsen. Bij veel aquaria is de glazen ruit vervangen door een kunststof deksel.
De dekruit zorgt dat vissen minder snel ziekraken. Het verminder de kans op uitspringende vissen. Het aquariumwater langer de temperatuur kan vasthouden. Minder waterverdamping.
Door de afsluiting kan er wel condens aan de binnenkant van de dekruit vormen. Drijfplantjes kunnen hier slecht tegen. Als de condenswater druppels op de blaadjes van een drijfplant terechtkomen kan dit fataal voor het plantje zijn.
Wil je met de dekruit toch drijfplantjes hebben dan kan je het beste de dekplaat schuinhouden. Dit kan je doen door een stukje kurk tussen de bovenrand en dekplaat te schuiven. De condensdruppels verzamelen zich dan op één plek. De drijfplantjes zullen dan weinig last van het watercondens hebben.
Een aquarium heeft een bodembedekking nodig.
Er zijn meerdere soorten bodembedekking in de handel. Vissen die voornamelijk op de bodem leven hebben behoefte aan voor hun geschikte bodembedekking. Bij een groffe of scherpe bodembedekking kunnen ze zich zelf verwonden. Op de verpakking staat meestal of het geschikt is voor bodembewoners zoals meervallen.
Met een donkere bodembedekker komen de kleuren van de tropischevissen mooier tot zijn recht. Het licht weerkaatst minder dan met een licht gekleurde bodem.
Fijn tot grof zand ziet er het meest natuurlijkst uit maar kan helaas dicht slibben. Het is beter om de bodem van een bodembedekker te voorzien die gevariëerd is van korrelgrootte. Hiermee maak je een luchtiger geheel en voorkomt je dat de bodem gaat dicht slibben. Het verschil in korrelgrootte zorgt ervoor dat het geheel zuurstofrijk blijft. Het is trouwens bewezen dat deze bodemsoort de algengroei remt.
Voordat je de bodembedekking in het aquarium doet moet je deze eerst even afspoelen in verband met bacteriën en ziektes. Het beste kan je de bodem iets schuin van achteren naar voren laten aflopen.
Lekkende suikerverbinding verraadt dat soortgenoot gewond is. Uit paniek vluchten ze snel van het gevaar vandaan.
Uit een test bij zebravissen is gebleken dat deze vissen in paniek raken wanneer één van de vissen een huid beschadiging heeft opgelopen. Uit de vissenhuid komt een angststof vrij, Schreckstoff. Als deze zoetstof door de andere vissen geroken worden raken ze in paniek. Ze proberen dan zo snel mogelijk uit de buurt van de beschadigde vis te komen. Dat is nuttig, want zo kunnen ze het mogelijke gevaar ontlopen.
De wetenschappers uit Singapore en Zwitserland hebben het raadsel opgelost. Ze druppelden in het aquarium met zebravisjes een extract met chondroïtine waarop de visjes direct reageerden. Chondroïtine is een stof die voorkomt in bindweefsel, kraakbeen en huid. Het bestaat uit een lange ketens van suikermoleculen. Niet alleen onder soortgenoten reageren de zebravisjes paniekerig, ook als ze de stof uit de huid bij andere vissoorten ruiken zwemmen ze snel zo ver mogelijk bij de stof vandaan.
Een goede voedingsbodem is bij een beplant aquarium vrijwel onmisbaar.
Wanneer er een ongeschikte bodem word aangebracht is de kans groot dat in korte tijd de bodem vervangen moet worden. De levensduur van de planten inrichting wordt mede door de voedingsbodem bepaalt.
De gemiddelde tijdsduur van een voedingsbodem is 5 jaar. De levensduur van een aquariumbodem kan worden verbeterd door ophoping van afvalstoffen en schadelijke stoffen in de bodem te beperken. Een goede doorstroming van water in de bodem is daarbij van belang.
Een bodemverwarming is een goed hulpmiddel om een lichte doorstroming in de bodem te maken. De opstijgende warmte verdrijft langzaam de afvalstoffen uit de bodem en geeft ruimte voor nieuwe voedingstoffen die via het water in de bodem terecht komen. Door de lichte stroming wordt het gisting proces, het rotten van bodem vertraagd.
Bij een staafverwarming blijft de bodem altijd kouder dan het water. In winterperiode kan in een slecht verwarmde ruimte de plantengroei terugvallen. Dit komt door het temperatuurverschil van de ruimte en watertemperatuur. Door de bodem van het aquarium te isoleren met isolatiemateriaal kan de bodemwarmte langer worden vastgehouden.
Op de ruit zal ongetwijfeld algen gaan komen. Deze algsoort is voedsel voor de vissen en slakken.
Algen op raam zijn echter ongewenst, het belemmerd het aanzicht en geeft een vieze groene laag op de ruit. Je kan er weinig aan doen, raamalgen hoort er gewoon bij!
Wanneer je de groene algen te lang aan de ruit laat hechten dan krijg je ze er moeilijk vanaf. Zorg daarom dat je ze niet te lang aan de ruit laat vasthechten. Als je er vroeg genoeg bij bent dan haal je de dunne laag algen er zo weer vanaf.
Je kan die alg eraf krijgen door een algenmagneet of algenkrabber. De algenmagneet is heel handig om de algen te verwijderen, wees altijd wel voorzichtig met zulk gereedschap. Als er een steentje tussen zit kan je de ruit beschadigen. Een kras op je raam zit er zo, je krijgt ze er niet makkelijk meer uit. Als er een kras zit zou je het beschadigde deel van de ruit lichtjes kunnen polijsten, maar beter is voorkomen! Door regelmatig de algaanslag van de ruit te verwijderen blijft de doorkijk mooi glashelder.
Indien er nieuws ontbreekt, klik dan op toevoegen
Zodat wij het nieuws aan de database kunnen toevoegen.
...
Pagina waardering
Aquarianen
Evert Coenen:
Goedendag, mijn zoon heeft guppys en sinds gisteren doet er 1 wel erg raar, het is net of ze geen oriëntatie meer …
Gup tolt en tuimelt
Hans Hoenders:
Hallo allemaal, ik ben nieuw hier. Ben ongeveer 40 jaar geleden begonnen met deze hobby met een bak van 60x40x40. Daarna …
In de aanbieding
Frank schreuder:
Hallo. Ik heb laatst een paar waaierhandgarnalen gekocht en die zijn natuurlijk een enorme aanwinst in de bak. Nu de …
Witte watachtige laag op waaierhandgarnalen
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel