De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Zand als aquariumbodem schoonmaken

2 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
JonnyD

Berichten:
0

Geregistreerd:

Ik heb mijn aquariumbodem veranderd in een zand. Dankzij het zand heeft mijn aquarium meteen een andere uitstraling. Het ziet er meer natuurgetrouw uit dan grindsteentjes. Ik gebruikte de gravel cleaner om het onderste grind eens in de zoveel tijd schoon te houden. Het valt op dat bij de nieuwe aquariumbodem de poepresten en restafval langer op bovenste laag blijft liggen. Nu kan ik makkelijk het vuil met een slangetje wegzuigen tijdens het water verversen. Maar is het dan nog noodzakelijk om vaak de onderste zandlaag schoon te maken. Hoe doen jullie dit eigenlijk? Maken jullie de zandbodem vaak schoon?


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Het ligt eraan om hoeveel zand het gaat. Ik gebruik gewoon ook de tuinslang om de zandbodem een deel op te zuigen naar de emmer. In de emmer zit dan een klein laagje, niet zwaar om te tillen. Het water gooi ik weg en maak dan het beetje zand in de emmer goed schoon.

Na het schoonspoelen giet ik al het overige water eruit. Vervolgens schep ik met een theekopje het zand uit de emmer en doe dit voorzichtig aan de achterkant van mijn aquarium terug de bak in. Ik hou daarbij het kopje recht, zodat het zand niet heel veel door de bak dwarrelt.

Ik doe maar een klein deel schoonmaken. Het schone zand achterin zal langzaam weer terug naar voren komen, door de vissen en stroming van het water. Een andere keer doe ik het weer, maar dan bij een ander deel van de bak.

Je hoeft het niet constant schoon te maken. Maar het is wel verstandig om eens in de zoveel tijd wat zand op die manier schoonspoelen. Doordat je het met de tuinslang uit je bak zuigt, komen er vrijwel geen parasieten vrij. Want daar moet je wel goed rekening mee houden. De parasieten die in de emmer terecht zijn gekomen gaan vanzelf wel dood door het hete en koude water wat ik gebruik bij het schoonspoelen van het zand.

Vooral bij zand wat langer ligt, kan het vervuild raken. Dan kan dit de waterwaardes aantasten.

Steun ons op social media