Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
5 berichten • Pagina 1 van 1
#1
23-08-2014 - 13:56:27
Door:
Ivo Martijn Vlap
Berichten:
5
Hallo,
Ik heb nu sinds 3 wk een nieuw aquarium.
het is een juwel vision 180.
Nu is mijn vraag of ik een bioloog nodig heb en waarvoor die eigenkijk is?
Ik heb goerami vissen en andere vissen erin zitten.
planten zijn verschillende van kabomba tot rode plantrn en een soort gras.
lampen zijn 1 daylight 25 watt en een paarse 15 watt.
mvg
#2
23-08-2014 - 20:16:34
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
In ieder aquaria is een filtersysteem / bioloog nodig. Deze zorgt voor de zuivering van het water of leidingwater. Als vissen poepen moet dat aquariumwater ook weer schoon worden, anders leven de vissen in hun eigen rioolwater en gaan dood.
In leidingwater zitten slechte stoffen, waar tropische zoetwatervissen niet tegen kunnen. Vissen leven niet in leidingwater, zelfs een goudvis niet. Tropische vissen kunnen slechter tegen leidingwater dan goudvissen. Goudvissen zijn sterker en overleven het lang, maar ook een goudvis zal het loodje leggen. Een goudvis kan 15 tot 28 jaar oud worden (zelfs ouder). Zonder filter leven ze 3 tot 5 jaar.
Tropische vissen leggen al direct het loodje als ze lang worden blootgesteld aan een slechte watersamenstelling. Dit zie je vaak gebeuren bij een startend aquarium waar het filter nog niet optimaal functioneert. Daarom is een aquarium indraaien belangrijk, zodat eerst het leidingwater kan worden gezuiverd door het filter.
In het bioloog hoort goede bacterie te zitten, hoe meer van die bacterie hoe beter! Die zorgen ervoor dat het water weer gereinigd wordt. Het filtersysteem is als het ware, het huis waar de bacterie in leven.
Bij de meeste aquaria zit een internfilter met standaard filtermaterialen, zoals sponzen en watten. In het begin moet je dit gebruiken, die werken prima voor de start. Later kan je kiezen voor nog betere materialen om nog optimaler het water te zuiveren.
Er zijn keramische filterpijpjes. Die dienen als mechanisch voorfilter van de biologische filtermassa. De structuur van de holle Ceralit buisjes zorgt voor een goede doorstroming, het voorkomt verstopping in filterhuis.
De buisjes zitten meestal op de plaats waar het water als eerste binnenkomt, dat kan bij het ene filter bovenin zijn, bij ander onderop. De keramische filterpijpjes zorgen voor een grote hechtoppervlak voor de belangrijke bacterie beestjes. Hoe meer van die bacterie beestjes, hoe sneller ze het water kunnen zuiveren en glashelder maken.
Naast het bioloog moet ook eens in de zoveel tijd het water voor een deel worden ververst. Een standaard regel die de meeste aquarianen hanteren is, elke week 10% van de aquariuminhoud met vers water voorzien. Doe je dit niet, dan gaat het water stinken en toch verslechteren, ondanks het filtersysteem.
Wees altijd voorzichtig met het schoonmaken van je aquariumbak of bij het water verversen. Teveel schoonmaken of teveel water verversen kan de bacterie cultuur in je filterhuis ernstig verstoren.
#3
23-08-2014 - 20:54:10
Door:
Ivo Martijn Vlap
Berichten:
5
Met andere woorden is een bioloog dus het zelfde als een filter systeem.
heb zelf een interne filter.
Hoe zit het eigenlijk dan met het schoonmaken van de sponsen? Want als ik deze ga schoonmaken dan neem ik ook alle bacteriën eruit.
en wat is het advies, voor het schoonmaken.
1 x in de hoeveel tijd?
Heb er ook turbobacto voor de opstart in gedaan.
#4
23-08-2014 - 23:05:07
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Sponzen moet je niet schoonmaken. Het nadeel van sponzen is, dat het snel dichtslib. Om een goede doorstroming te blijven houden moet je de sponzen lichtjes uitknijpen en de buitenkant voorzichtig wat schoonvegen. Zodat alle bacterie erin blijft. Daarna meteen weer terug plaatsen in filterhuis. En nooit meerdere sponzen tegelijkertijd doen!
Dat turbobacto is inderdaad goed spul voor de opstart. Als je nog wat overhebt, dan kan je het nogsteeds gebruiken. Daarna is die waterverbeteraar niet meer nodig, omdat je filter dan instaat is het zelf te doen.
Nu je aquarium 3 weken oud is, hoef je nog niet veel te doen. Laat de eerste weken nog de bacterie opbouwen. Wees matig met vissen voeren. Daarna kan je om de week 10% water verversen.
Koop teststripjes, waarmee je de waterwaardes eenvoudig kan meten. Op de teststrip zie je de belangrijkste waterwaardes. Vooral in begin kan je die vaak gebruiken. Die geven aan of je water goed blijft. Mocht één van de waterwaardes niet optimaal zijn, dan kan je die aansturen, meestal gewoon door het water te verversen. Het ligt eraan welke waterwaarde het is. No2 is een belangrijke waterwaarde, die je heel goed in de gaten moet blijven houden.
#5
24-08-2014 - 12:38:27
Door:
Ivo Martijn Vlap
Berichten:
5
Bedankt voor de info.
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel