Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
4 berichten • Pagina 1 van 1
#1
04-06-2019 - 16:57:42
Door:
Alphons de Leeuw
Berichten:
6
Wie heeft er ervaring met de Voedingsbodem Colombo Flora Base Pro en welke grofheid wordt dan aanbevolen.
Tevens de vraag of bodemverwarming onder de voedingsbodem een must is of slechts een luxe.
Bij voorbaat mijn dank voor de reacties.
Met vriendelijke groeten,
Alphons de Leeuw
#2
05-06-2019 - 02:35:29
Door:
René de Ruiter
Berichten:
199
Ik ken dit merk Colombo Flora Base Pro niet specifiek. Maar weet wel het één en ander over voedingsbodems waarmee ik je op weg kan helpen.
Bij een aquariumbodem moet je als eerst weten dat als deze lang erin ligt, het kan gaan dichtslibben. Een dichtgeslibde bodem gaat rotten waardoor je problemen krijgt met waterkwaliteit.
Nu je dit weet, dan weet je ook al vrij snel waarop je moet letten bij de aanschaf van een bodem. De bodem moet namelijk open en luchtig zijn, zodat er water door de bodem kan gaan zonder dat het stil begint te liggen (dichtslibben).
Een goede bodem heeft een korrelige structuur. Het makkelijkste voorbeeld is zand. Als de zandkorrels dicht op elkaar zitten dan kan er geen water langs lopen. Heb je grovere zandkorrel structuur, dan kan het water tussen de korrels door blijven stromen waardoor het luchtig blijft. Daarom wordt er in aquarium filterzand aangeraden, omdat dit beter is dan normaal aquariumzand, doordat deze een mooie korrelstructuur heeft.
Bij een goede voedingsbodem die niet snel dichtslibt werkt dit hetzelfde. De voedingsbodem bestaat uit hard op elkaar geperste aarde, waardoor er een mooie grove korrelstructuur ontstaat. Hierdoor kan het water langs de voedingsbodem korrels blijven stromen en heb je minder kans op dichtslibben. Niet alle voedingsbodems hebben dit, dus daar moet je op letten!
Een voedingsbodem heeft meer voordelen, het kan de voedingsstoffen vasthouden die de plant nodig heeft aan de wortels. De pH wordt ermee verlaagd en de donkere kleur is rustgevend voor de vissen, maar ook de kleur van de planten springen er mooi uit op een donkere bodem. Voor garnalen is de open structuur ook gunstig, de kleine jonge garnalen kunnen zich tussen de bodemstructuur verstoppen zodat de pak kans dat ze opgegeten worden door mede bewoners van het aquarium kleiner is.
Nu je dit weet, kun je vast wat beter beslissen in wat je gaat nemen. Helaas ken ik het merk Colombo Flora Base Pro niet, maar het ziet er wel goed uit. Het voldoet aan de eisen wat je nodig hebt.
Zover ik kan zien en lezen, lijkt mij de Flora Base Pro voedingsbodem prima. Welke grofheid je moet kiezen is dus het liefst de grofste korrelstructuur. Maar vindt je het te grof en daardoor niet mooi, dan kies je een iets kleinere. Maar het best is dus de grofste, zodat de bodem niet snel kan dichtslibben.
Ik heb zelf een Ada Amazonia soil aquariumbodem. Die bevalt mij ook altijd prima.
Belangrijk bij korrel structuur voedingsbodems is dat je de bodem nooit moet aanstampen! Lees ook goed het advies wat bij de Colombo Flora Base Pro bodem staat vermeldt, die geven goede belangrijke adviezen.
Niet omwoelen, de voeding komt dan uit de bodem en vertroebeld het water. Gebruik geen bodemfilter, plaats de uitstroom van het filter zo dat de waterstroom het substraat niet verstoort en niet gebruiken in combinatie met vissen welke de bodem omwoelen. Flora-Base verlaagt de pH van het water en is niet geschikt voor vissen die een hoge pH-waarde nodig hebben.
Een bodemverwarming, daar weet ik wat minder van. Ik weet wel dat het een aantal voordelen zouden kunnen hebben, maar of het echt zo is, dat is nog maar de vraag. Ik denk zelf dat al die aangegeven voordelen geen zichtbaar resultaat zal geven. Ik vermoed dat je met een normale thermostaat dezelfde plantengroei resultaten zult behalen.
Ook heb ik wel is gelezen dat je bij een bodemverwarming de juiste bodem ervoor nodig hebt. Ik weet niet of zo'n verwarming bij een voedingsbodem gebruikt mag worden, geen idee. Dat zou je dan moeten uitzoeken.
Tevens bestaat er kans dat zo'n verwarming niet voldoende warmte geeft om het aquariumwater op de juiste temperatuur te houden, waardoor je alsnog een verwarmingselement erbij moet plaatsen.
#3
12-06-2019 - 23:05:04
Door:
Marco Mijdam
Berichten:
15
Beste Alphons,
Het vorige bericht geeft aardig weer voor wat betreft voedingsbodems. Ikzelf heb er slechte ervaringen mee wanneer je wat meer onderhoud aan je aquarium moet doen en planten moet gaan verpoten of gravers in je aquarium heb.
Sindsdien ga ik voor bodemverwarming i.c.m. vloeibare plantenmest.
Een bodemverwarming zorgt ervoor dat je een thermische stroming in je bodem krijgt (warm water stijgt, koud water daalt) die de voedingsstoffen uit het water de bodem intrekt. Ook afvalstoffen die op de bodem liggen worden opgenomen en door bacteriën omgezet in voedingsstoffen. Dit kan, omdat je door de thermische stroming ook zuurstof de bodem intrekt, zodat de bacteriën daar makkelijker kunnen overleven. Hierdoor krijg je veel minder snel bodemrot en kunnen je planten de voedingsstoffen makkelijker uit de bodem opnemen.
Dit krijg je met een gewone thermostaat nooit voor elkaar. Omdat je geen temperatuurverschil in de bodem creeërt, krijg je ook de stroming niet die zo gewenst is.
Mijn ervaringen zijn hier zeer goed mee. Qua kosten ben je op deze manier ook nog goedkoper uit. Een bodemverwarming koop je voor rond de 50 euro voor een meterbak, en ik verbruik voor ongeveer 30 euro aan vloeibare plantenvoeding. Het stroomverbruik van de bodemverwarming is bij mij 20 watt.
Naar mijn mening heeft een bodemverwarming veel voordelen en een voedingsbodem kan op een bepaald ogenblik vervelende nadelen krijgen. Ik zou kiezen voor de bodemverwarming i.c.m. fijn grind van 2 - 4 mm op de bodem.
Succes ermee, ik zou het leuk vinden als je nog laat weten wat het geworden is.
Groeten,
Marco.
#4
26-04-2021 - 20:33:44
Door:
Leo Bosboom
Berichten:
4
Hoi Alphons,
Zoals Rene aangaf gaat een voedingsbodem dichtslibben waardoor bodemrot ontstaat.Sinds kort ben ik geabonneerd op
Nickey die alles uitlegt over alles wat met een aquarium te maken heeft, je kan haar vinden op youtube. Het beste kan je voedingstabletten nemen en deze onder de wortels van de planten leggen.
Pagina waardering
Aquarianen
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Evert Coenen:
Goedendag, mijn zoon heeft guppys en sinds gisteren doet er 1 wel erg raar, het is net of ze geen oriëntatie meer …
Gup tolt en tuimelt
Hans Hoenders:
Hallo allemaal, ik ben nieuw hier. Ben ongeveer 40 jaar geleden begonnen met deze hobby met een bak van 60x40x40. Daarna …
In de aanbieding
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel