De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Visbestand in 200L

3 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Michaell Janssen

Berichten:
8

Geregistreerd:

Hoi
Ik heb een mooie bak van 1.20x40x50, en nou wil ik er graag twee soorten vissen in gaan houden. Voor de bodem wil ik een schooltje corridoras ( 12st ). En dan zou ik graag 6 maanvissen willen nemen.
Verder geen bijvissen.
Graag wat meningen


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Maanvissen is één van mijn favoriete vissen, omdat ze meer karakter, een eigen persoonlijkheid hebben dan de meeste vissen.

Ik heb zelf mijn maanvissen in een 190 liter hoek-aquarium. In totaal 4 stuks op dit moment, het aantal is bij mij precies goed. Voorheen had ik er meer, maar had vaak last van ruzie in de bak. Sinds dit aantal, is er geen ruzie meer, het gaat super.

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat de inrichting ook ruimte in beslag neemt. Ik heb er planten in staan, en een stuk decoratie hout. Ook heb ik een intern filter, wat allemaal een deel van de ruimte in beslag neemt. Mijn aquarium is dus 190 liter, maar met alles erop en eraan is de literinhoud en ruimte een heel stuk minder.

Ik zou zorgen dat je allemaal van dezelfde soort maanvissen neemt, die kunnen beter met elkaar omgaan. Ook vind ik het persoonlijk mooier, meer rustgevend straalt het uit.

Misschien heb je iets aan deze informatie, om te vergelijken met jouw aquarium.

Voor je Corydora's hoef je helemaal geen rekening mee te houden. Die houden zich het meest op de aquariumbodem, waardoor de maanvissen er geen last van hebben. 12 stuks is een mooi aantal, je kan er later zelfs nog wat bij plaatsen.

Wat wel belangrijk is, om bij Corydora's een zandbodem te nemen inplaats van grind. Ook geen grind nemen wat afgerond en geschikt is voor Corydora's en andere bodemvissen. Wat toch slijten anders de sprieten. De buikjes van de bodemvissen kunnen er ook door beschadigen. Een zandbodem werkt het best, daar wroeten ze trouwens ook erg graag in.

Neem ook geen andere bodemvissen er later bij, alleen de Corydora's houden, want anders krijg je weer ruzie op de bodem en verstoppen je bodemvissen zich veel, wat ook weer zonde is, want ze zijn zo leuk om te zien als ze in een groepje over de bodem wroeten, opzoek naar voedsel.

Je kan ook nog oppervlakte vissen nemen, indien je later nog andere vissen erbij wilt houden. Ik heb bijlzalmen, in totaal 15 stuks. Die zijn ook wel erg leuk als bijvissen. Daar hebben je maanvissen ook weer geen last van. Bijlzalmen houden zich alleen op in de bovenste waterlaag. Alleen als ze bang zijn wil het nog wel eens gebeuren dat ze even naar beneden zwemmen. Maar dat is geen ramp, want de maanvissen doen ze niets. Vrij snel daarna zullen de bijlzalmen weer naar boven en weer vlak onder de ateroppervlakte zwemmen.

Ook kunnen er nog kleine algeneters bij. Alleen dan wel de allerkleinste nemen. Otocinclus Affinis (Dwerg-algeneter). Want die zitten meer en deels aan de aquariumruit of op de achterwand. Heel soms op de planten, maar die laten ze altijd heel.

Corydora's met maanvissen, is een prima combinatie.

#3

Door:
Michaell Janssen

Berichten:
8

Geregistreerd:

Qua inrichting heb ik mooie lange stukken kienhout, wat (maas)keien, 1 of 2 echinodorus bleheri zwaardplant en wat vallisneria gigantea. Wel ben ik van plan hele fijne kiezel 1-2mm als bodembedekker te gebruiken. Ik gebruik dit al jaren in mijn gezelschapsbak waar ik al die tijd corrydoras in heb. Altijd goed gegaan.
Ik zat meer met de aantal liters van mijn bak, de ene site zegt dat ik meer liters en dus een grotere bak nodig heb en andere site zeggen weer dat het wel gaat.
De ik zie door de bomen het bos niet meer. Vandaar dat ik om meningen vroeg.
Fijn dat je reageerde en dat het bij dus gaat met een 190L.
Ik hoop dat er nog meer mensen reageren en dat mijn afweging makkelijker wordt

Steun ons op social media