Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
6 berichten • Pagina 1 van 1
#1
13-05-2022 - 14:17:47
Door:
Emma Rosa
Berichten:
3
Goedendag,
Ik ben nieuw in de hobby en ik ben bezig met mijn aquarium opzetten (80Lx35Dx50H). Ik heb een idee voor een visbestand maar ik weet niet of het dan te vol is. Hier hoor ik graag jullie advies over.
1x Maanvis: (blushing, Black veil of blue pinoy)
1m, 2f Goerami's: (dwerg, parel of honing)
1m, 2f Antennebaarsje of apistogramma borellii
2m, 2f Pauwooggrondel
4/6 Indische modderkruiper
6 Corrydora's of 1 kleine blijvende Zuignapharnasmeerval (pleco)
6 Nerita slakken
8 Ayamaru-regenboogvis, als er plek over is.
Of 2 soorten goerami's als dat kan.
Excuses als de vertalingen naar het Nederlands niet helemaal kloppen.
Ik had online gelezen dat al deze vissen bij elkaar kunnen en in deze maat tank zolang er maar genoeg verstopplekken zijn. Maar ik wilde het toch even laten checken.
Hopelijk hoor ik snel terug,
Mvg,
Emma
#2
13-05-2022 - 20:29:51
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Maanvissen horen niet alleen, ze zullen sterven, vereenzamen en niet meer eten, en daardoor langzaam weg kwijnen omdat die er niet tegen kunnen om alleen in een aquarium zonder eigen soortgenoten te zitten. Maanvissen zijn ware groepsdieren (scholenvissen) en moeten minimaal in een paartjes gehouden worden: een mannetje tenminste samen met een vrouwtje, of in een grote groep, hoe groter de groep hoe fijner ze het hebben. Maanvissen nemen veel ruimte in je bak in. Ik zou die maanvis niet nemen.
Het is ook beter om niet het antennebaas te nemen. Het zijn wel hele mooie vissen. Maar ze leven nooit lang, omdat ze teveel doorgekweekt zijn en daardoor zijn het te zwakke vissen geworden die snel gevoelig zijn van verkeerde watersamenstelling en daardoor doodgaan. Je zal die niet lang houden, zijn te overgevoeilig geworden. Ze gaan heel snel dood, helaas. Dus ik zou ze niet nemen, ook al zijn ze prachtig om te zien.
Jouw regenbogen zijn toffe vissen, en zeer sterk. Ze hebben wel veel zwemruimte nodig, het zijn vissen die in natuur graag tegen waterstroming in zwemmen, zijn hele goeie zwemmers die graag lange banen zwemmen. Dus te veel in je bak betekend ook te weinig ruimte voor deze vissen. 8 stuks is best veel voor in die bak, hoeveel het er wel moeten zijn is lastig in te schatten. Ik heb er ooit 2 gehad in een 190 liter. Ze waren prachtig en apart. Begin er met een paar, en je kan dat groepje later zelf uitbreiden naar 8 stuks als daar de ruimte dan nog voor is.
Pauwooggrondel heb ik geen verstand van, kan daar niets over zeggen. Misschien kunnen die bij regenboogvissen, dat weet ik niet.
De slakken die je neemt kunnen prima samen.
Gouramis, zijn ook erg leuk, ik zou zelf niet allerlei soorten bij elkaar zetten, maar wel 1 soort kiezen. De honing gourami is mijn favoriet. Zelf zou ik 1m en 3f er van nemen, zodat de vrouwtjes iets meer rust blijven houden, dit zeg ik uit mijn ervaring. Schattige beestjes zijn het.
Indische modderkruipers is ook geen probleem, alleen met de regenboogvissen weet ik niet of dat een probleem kan worden. Aangezien de regenboogvis een behoorlijk grote vis is, past de modderkruiper in de bek van een regenboogvis? Meestal als de bek groot genoeg is, dan is de kans dat de vis ze gaat eten. Alles wat leuk beweegt is voor elke vis interesant genoeg om uit te proberen zegmaar. Je zou dat even nog wat dieper moeten uitzoeken of die passen bij regenboogvissen. Maar met voldoende schuilplekken denk ik zelf dat het geen probleem hoeft te zijn.
Dus, maanvis niet doen. Antennebaasje niet doen. is mijn advies, en even opzoeken of de modderkruiper bij regenbogen kunnen.
De hoeveel vissen je neemt moet je zelf uitzoeken. Dat is altijd te moeilijk inschatten, omdat elk aquarium anders is ingericht, denk aan stenen, planten, je filter die ruimte in neemt. enz. Dus of er voldoende ruimte is voor je vissen valt niet te voor mij en andere goed in te schatten.
Wat ik altijd als advies geef is het volgende:
Kies 1 vissoort uit die je het allerleukst vind die je het graagst wil hebben. Kijk bij die favoriete vis welke waterwaardes die willen, en welke soort aquarium die het graags wil, hoe het ingericht moet worden voor die vis die je het graagst wil hebben. Is het een vis die graag veel planten wil, dan moet je vissen erbij zetten die ook graag veel planten wil hebben.
Is het een favoriete vis die graag veel stenen wil, dan moet je vissen kiezen die ook graag in een aquarium met stenen wil, zegmaar. Zo kun je al heel makkelijk uitzoeken welke vissen bij jouw meest favoriete vis erbij passen.
Ook met gedrag en waterlagen kun je dan beter inschatten. Bijvoorbeeld, in jouw bovenste laag heb je nog geen vissoort gekozen. Je hebt namelijk verschillende vissen die op de bodem leven, of graag bovenin zwemmen, en je heb vissen die in het midden zwemmen, of vissen die in meerdere waterlagen graag zwemmen. Dat moet je allemaal een klein beetje mee berekenen met welke vissoorten je gaat kiezen.
1 ding is altijd zeker, teveel vis is nooit goed en krijg je altijd problemen door, denk aan visziektes, stress, en vissen die daardoor niet meer willen eten. Te veel is nooit goed, te weinig zwemruimte daar maak je de vis nooit blij mee. Zegmaar. Dus mijn advies is altijd, bij het kopen van een aquarium kies je de meest favoriete vis, die zet je in je aquarium. Later kun je dan als je een beter overzicht heb, en dus zie hoe je vissen het in je aquarium doen er nog een andere vis bijzetten. Zo bouw je jouw eigen mooie utopia aquarium in. Langzaam opbouwen naar een ideale onderwater wereld voor de vissen waar je dan veel plezier aan kan beleven.
Het kopen van alle vissen in 1 keer heb je kans dat je het overzicht kwijtraakt en dat moet je zien te voorkomen. Langzaam opbouwen van je aquarium is ook leuker om te doen. Als je dan een nieuwe vis later erbij ga kopen beleef je weer het plezier van je nieuwe vis. Als je alles in 1 keer erin doe, dan beleef je eigenlijk zeg maar het plezier maar 1 keer.
Ook is het beter om rustig aan je aquarium op te bouwen, zodat het filter voldoende kan blijven draaien. Omdat het filter enorm belangrijk is. Je moet je heel goed inlezen over hoe het filter werkt, het indraaien van het aquarium is bij een nieuw aquarium heel belangrijk.
Hoop dat je iets heb aan mijn informatie. Ik weet dat het in begin niet altijd ophelderend klinkt, of soms niet leuk is als een vis niet aangeraden word. In ieder geval is de maanvis NOT done, in jouw aquarium. Die moet je vooral niet nemen. Je aquarium is daar niet geschikt voor, te klein, maar ook 1 maanvis kan niet. Die horen in een groep, en bij die regenboogvissen word het te druk vanwegen het gedrag en karakter van vis voor maanvissen. Omdat de regenboog graag snel hard zwemt of een keer een lange baantje wil zwemmen. Maanvissen zijn enorm rustige vissen, die blijven vaak heel lang hangen op 1 plek en bewegen weinig, maar maanvissen willen om zich heen veel rust hebben en eisen daarom veel aquariumruimte op. Een maanvis koppeltje (man, vrouw) past alleen in een aquarium van minimaal 200 liter met een 60cm hoogte.
#3
14-05-2022 - 20:44:20
Door:
Emma Rosa
Berichten:
3
Heel erg bedank voor de uitgebreide reactie.
Dat word helaas geen maanvis dan. Al had er een grotere tank gepast had ik die genomen maar helaas.
Heeft u toevallig nog advies over de Dwerg Goerami?
Ik heb gelezen over een ziekte dus ik vraag me af of het waard is om die te nemen en of die ziekte ook andere vissen effect. Het internet heeft geen strak antwoord voor me.
Groet, Emma
#4
14-05-2022 - 22:25:44
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Dwerg gourami kan inderdaad last krijgen van buikwaterzucht. Heeft ook weer te maken dat het een zwakkere vis is, wellicht door het doorkweken van de vis.
Er zijn twee verschillende buikwaterzucht ziektes, 1 door bacterie fout, en andere is echt een ziekte. De laatste die is besmettelijk en kunnen andere vissen ziekmaken, maar de echte ziekte variant die komt gelukkig niet heel vaak voor. De bacterie ziekte die komt wel vaak voor, maar die is dus niet besmettelijk. Als de vis aan buikwaterzucht lijd is ook NIET makkelijk te verhelpen met medicijnen, dat gaat bijna nooit, in de meeste gevallen gaat de vis dan gewoon dood. Meestal helpen we de vis er dan bij om hem uit zijn pijn te verlossen.
Want bij buikwaterzucht krijgt de vis een extreem dikke buik, dit komt vaak omdat dan de organen binnen in de vis kapot zijn en niet meer goed functioneer, waardoor de vis enorm BOL word en zichzelf van binnenuit opblaas, explodeer, zeg maar om het duidelijk uit te leggen, zodat je er een voorstelling van kan maken.
De buikwaterzucht variant die het meeste voorkomt, die komt vaak door te slecht waterkwaliteit (door slechte bacterie). Hierdoor gaan zijn organen kapot, eerder dan bij andere vissen.
Het probleem is dat beginnende aquariumhouders zich niet goed inlezen over hoe het filter werkt. Hierdoor ontstaan er slechte waterkwaliteit en slechte bacterie, die invloed hebben op de vissen. Er zijn nog veel meer vissen die ook dit zelfde probleem kunnen krijgen door de slechte waterkwaliteit. Vooral vissen die levendbarende zijn, zijn hier kwetsbaar voor.
Het is dus erg belangrijk dat je iets over het aquariumfilter moet weten. Het grootste probleem wat de meeste beginners doen is te veel schoonmaken in hun filtersysteem. Dat mag niet, omdat in de filtersponzen belangrijke goede bacterie komen te zitten die het water zuiver en veilig maken voor de vissen. Zo komt het er een beetje kortweg op neer, om het wat duidelijk te maken.
De meeste beginners denken dat een vis als het ware op kraanwater leeft, zeg maar. Zij maken dan lekker hun aquarium FLINK schoon omdat het er dan weer lekker mooi en schoon uitziet, en nemen gelijk ook hun hele filter mee om lekker schoon te maken. Maar vergeten er dan bij dat je dan enorm veel GOEDE bacterie die in je bodem en filter leven daarmee dood maakt, die goede bacterien zijn juist heel belangrijk om het water veilig te maken voor je vissen. In de bodem en in het filter zitten belangrijke bacterie die het aquariumwater veilig houden voor je vissen.
Dat is ook de reden waarom een nieuw aquarium altijd eerst ZONDER vissen de eerste 3 weken moet indraaien en je pas daarna een paar vissen in kunt plaatsen, zodat er in de eerste weken voldoende goede bacterie in de filtermaterialen terecht kunnen gaan komen, en ook in de bodem komen die goede bacterie te zitten. Bij te weinig goede bacterie in het filter zul je in een nieuw aquarium vaak zien dat het water een witte waas bij de lichtbron (lamp) te zien is, als er voldoende goede bacterie in het filter komt zal het water vanzelf glas helder gaan worden en de gevaarlijke nitriet-waterwaarde zal naar waarde: 0 gaan. Als de nitriet verdwenen is het veilig om er vissen in te doen, maar niet te veel vissen er dan gelijk in plaatsen, het beste is langzaam een paar vissen erin doen, en een week daarna desnoods weer een paar. Zodat je langzaam de bezetting opbouwt en het filter tijd krijgt om nog meer goede bacterie in het filter te verzamelen, en in de bodem.
Hoe langer je aquarium draait hoe meer nuttige bacterie er in je bodem en filter komen, die dus het water perfect maakt voor je vissen, en dit voorkomt dat je vissen ziek worden en ook kan die deze buikwaterzucht variant daarmee voorkomen. Maar 100% zekerheid is er nooit uiteraard, omdat de vis namelijk ook al van zichzelf toen je hem kocht al problemen kan hebben, omdat het kan zijn dat het bij de verkoper of kwekerij al fout is gegaan.
In ieder geval is de truc van het aquariumhouden zit hem erin dat je nooit zomaar aan je filter moet zitten. Je zorg eerst dat de allerbeste filtermaterialen erin komen te zitten, zorg voor voldoende filtratie en waterdoorstroming, en als dat klaar is dan kom je niet meer aan je filter, en als de waterdoorstroming minder word doordat je filter vervuild raakt, dan pak je maar 1 stukje filtermateriaal eruit en die maak je enkel maar schoon. Dus je doet NOOIT teveel in je filter zeg maar schoonmaken, omdat je daarmee zorg dat je altijd voldoende nuttige bacterie in je filter blijft houden.
Dit is ook de reden waarom we maar zo'n 10% of hooguit 20% van het water per week mogen verversen. Want bij teveel nieuw vers water bij de schoonmaak DOOD je ook weer veel goede bacterie in je filter, en dat is slecht. Door maar 10% tot 20% aan te houden zorg je dat er altijd voldoende goede bacterie in je filter in leven blijft, en blijft je aquariumwater daardoor beter stabiel.
Hiermee voorkom je stress bij de vissen, en heb je minder kans op allerlei ziektes bij je vissen en zal je minder last hebben van slechte bacterie in het water.
Als je dit in de gaten houd, heb je meer kans dat je vis geen last krijgt van die buikwaterzucht die ontstaat uit die slechte bacterie. Maar de Dwerg gourami blijft dus wel een iets meer gevoeligere vis voor buikwaterzucht, gelukkig is deze variant niet besmettelijk en lopen niet al je andere vissen gevaar op.
#5
14-05-2022 - 23:17:34
Door:
Emma Rosa
Berichten:
3
Oke nogmaals heel erg bedankt voor de uitleg. Voor al het filter per deel schoonmaken had ik nog niet gehoord. Alleen de tip om het niet op dezelfde dag als water verversen te doen.
Ik zal de gourami wel niet als eerste vis nemen als die zo gevoelig is.
Nog een keer bedankt voor uw tijd in de reactie.
#6
14-05-2022 - 23:20:34
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Geen dank Emma, succes!
Pagina waardering
Aquarianen
Monique Anthonio:
Goedendag allemaal, ik heb sinds een paar maanden 2 clownbotias in mijn aquarium die het tot voor kort goed deden maar …
Zieke clownbotia
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel