De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Verlichting

2 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Barend

Berichten:
1

Geregistreerd:

Goedemiddag,

ik heb een aquarium juwel rio 180 met t8 verlichting.
nou heb ik gehoord dat je het beste uv lampen erin kan stoppen is dat zo?? voordeel zou zijn betere plantengroei en helder water.
lamp zou een beetje paars roze kleur geven. is dat zo???
en wat zou een leuke lamp zijn voor de avond uurtjes? (een led strip?)
mvg barend22


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Voor zover ik weet, zijn UV lampen niet bedoelt als verlichting in aquarium.

Er zijn UV lampen die bedoeld zijn om algen en bepaalde stoffen uit het water te vernietigen. Door een gedeelte stroomt het water langs de UV lamp die gedeeltelijk onderwater zit. Al het water wat langs de UV lamp komt wordt gedood, alle vrij zwevende micro-organismen in het water. Het dood zelfs parasieten zoals witte stip. Dit is dus niet bedoeld als verlichting, maar om algen te bestrijden.

Die UV lampen werken goed, als je echt niet weet hoe je van een algenplaag moet afkomen. Maar het is niet de beste manier om algen te bestrijden. Omdat je daarmee niet het probleem oplost, waardoor algen tevoorschijn komt. Het beste is om algen te bestrijden op de manier waardoor ze ontstaan. Voor iedere algensoort werkt het bestrijden weer anders. De ene algensoort kan je beter bestrijden door minder licht, de ander door minder plantenvoeding.

Wat je moet weten over aquariumverlichting.

De plantengroei wordt bevorderd met rood en blauw licht. Deze kleuren bevorderen de lengte en breedte groei van de planten.

Lengte - Stengel van plant
Breedte - Bladeren van plant

Veel licht kan algen veroorzaken. Blauwlicht bevorderd ook algengroei. Dus het is beter om verlichting te nemen waar meer rood dan blauw in zit. De kleur is dan vaak paars, of oranje van kleur, alleen zal de kleur-gloed ook goed te zien zijn in de aquariumbak.

Niet iedere aquariaan vindt dit mooi. Je moet de kleurcombinatie goed afwegen, want sommige speciale plantengroei TL's zijn erg veel gekleurd, dat het voor de plantengroei wel goed is, maar ook het uiterlijk van je aquarium verpest. Een paarse gloed ziet er vreemd en niet natuurgetrouw (realistisch) uit.

Helder water krijg je eigenlijk vanzelf wel, als de planten het goed doen, maar ook een goed werkend filtersysteem is daarbij belangrijk.

Led verlichting is erg leuk om te gebruiken als sfeerverlichting. Je kan dit uitstekend gebruiken in de avond. Leuk voor de kamer en je aquarium toont daarbij gelijk heel anders.

De vissen krijgen dan ook wat meer rust, als de led verlichting niet te fel is. Het is mooi te combineren.

Ik zelf heb dit ook. Via een tijdschakelaar wordt de verlichting geregeld, zo heb ik er geen omkijken naar. Overdag staan de TL's aan, in avond schakel dit uit en krijgt de kamer een kleurrijk geheel, dankzij de led verlichting.

Gemiddeld mag aquariumverlichting 8 uur tot 10 uur branden, maximaal 12 uur. Meer dan 12 uur op een dag is zinloos, omdat planten niet meer assimileren. Bij langer licht profiteren algen van het lichtoverschot.

Steun ons op social media