De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

TL verlichting

5 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Erick Mostert

Berichten:
83

Geregistreerd:

Weet iemand hoeveel branduren er staan voor juwel t5 balken?


#2

Door:
Meester in de hobby

Berichten:
149

Geregistreerd:

De t5 lampen gaan meer dan 10.000 branduren mee. De ouwe t8 planten lampen moest na een jaar vervangen worden en de nieuwe t5 gaat 2 jaar mee. Het zijn dan ook ideale lampen voor een echte planten bak vanwege de hoge lichtopbrengst, dat je zeker niet kan gebruiken in een amazone bak met weinig of geen plantjes.

#3

Door:
Erick Mostert

Berichten:
83

Geregistreerd:

Bedankt meester. Dus eigelijk is led (nog) niet in staat om t5 definitief de nek om te draaien?

#4

Door:
Erick Mostert

Berichten:
83

Geregistreerd:

Meester, gelijk nog een vraag. Hoe zit het dan met die zgn kunstmatige zons op- en ondergang. Is dat reƫel of een commercieel rookgordijn van de led-industrie?


#5

Door:
Meester in de hobby

Berichten:
149

Geregistreerd:

Hoi erick!
of led de t5 de nek omdraaid kan ik niet zeggen dat zal de toekomst uitwijzen. als het aan mij ligt wel liever vandaag dan morgen. ik heb zelf mijn t5 lichtbak weten te ruilen met mijn buurman voor zijn t8 lichtbak. juist omdat ik een nhamunda biotoop aquarium heb, en mijn buurman juist weer wel wat aan de t5 met zijn gezelschaps aquarium.
ik heb vervolgens de reflector geperforeerd en onderste boven aan mijn balken bevestigd om zo op de goedkoopste manier de bak te dimmen. en heb ook nog twee kleine goedkopen ledstripjes van de doe het zelf zaak opgehangen die weer voor de zgn kunstmatige zons op- en ondergang zorgen een uur voor en na dat de t8 aan en uit gaat gaan ze aan en weer en uit. op die manier breng ik ook rust in mijn aquarium voor mijn dicusvissen want het licht schiet niet in eens uit, en voorheen schokken ze daar nog eens van.
en of met led dimmen een commercieel rookgordijn van de led-industrie is... nou nee! want Voor onze aquaria zijn ondertussen diverse toepassing mogelijkheden bedacht. Van een eenvoudig nachtlampje tot complete computer gestuurde programma's die zonsopgang en -ondergang simuleren en zelfs een bewolkte dag kunnen na bootsen. Voor elk biotoop kun je een programma laten draaien die de lichtomstandigheden precies nabootst en dat was buiten het ombouwen of aanschaffen van zo'n lichtkap verder niet mogenlijk met t5 of t8 om te dimmen.
De voordelen van led verlichting ten opzichte van tl verlichting zijn enorm. Ik zet ze even op een rijtje:
-Een led lamp heeft een gemiddelde levensduur van 30.000 tot 50.000 uur!. En de ontwikkeling gaat zo snel dat de levensduur van nieuwe generaties alleen maar langer word
-Een led verlichting verbruikt veel minder stroom. En is daardoor veel zuiniger dan gewone tl verlichting.
-Er is minder warmte ontwikkeling.
-Led verlichting is dimbaar. en geeft rust in de bak
-RGB led's bevatten bijna het gehele kleurenspectrum van de zon. Behalve infrarood en schadelijke UV licht. Het is bewezen dat planten het heel goed doen onder deze led's.
-Hierdoor kunnen planten nog beter gedijen en krijg je minder kans op algen in het aquarium.
-Kleuren van de vissen worden prachtig onder led verlichting.
-Veiligheid! Led werkt op 12 V en dit is een veilige spanning waardoor er geen kans is op een elektrische schok.

Nadeel: de aanschaf is best wel prijzig. Maar kan wel een aanzienlijke stroombesparing opleveren waardoor de investering snel terug verdient word.
nou ik hoop dat het duidelijk voor je is met deze lap tekst een dat je bedenkt of je gewoon je t5 houd voor een planen bak of dat je toch maar naar led gaat voor b.v een amazone biotoop.
mvg harald( ps je mag ook harald zeggen ipv meester hihihi.

Steun ons op social media