De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Stofzuiger voor aquarium

3 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
René Harleman

Berichten:
1

Geregistreerd:

Opzoek naar een oplossing om een bodem schoon te maken van een aquarium die 130 cm hoog is 93 cm breed en 80 diep.

Een rot maat om schoon te maken. Wij zijn op zoek naar een stofzuiger die voor deze hoogte goed werkt.

Ben zelf bezig geweest om er een te maken. Heb een pompje gekocht merk eden 135 met een in en uitloop van 19mm.

Bij de inloop een slang van 80 cm daaraan een buis van 20 mm. werkt helaas niet denk pompkracht te laag.

Heeft iemand een idee om dit op te lossen.
Of is voor deze diepte iets te koop
Groetjes René


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Voor zo'n diepte zal je weinig vinden. Ik heb zelf al heel wat bodem schoonmakers gebruikt.

De elektrische stofzuiger met batterijen. Een stofzuiger met aandrijving van luchtpomp. Een grind zuiger (gravel cleaner).

Deze zijn allemaal superhandig maar heb uiteindelijk toch maar gekozen voor de normale emmer met stuk tuinslang.

In begin was het wel flink wennen, want het lijkt makkelijk als je het iemand ziet doen. De eerste keren ging bij mij dan ook flink fout.

Bij de eerste keer was ik zo druk met het bodem schoonmaken bezig dat ik de emmer vergat en overliep. Ook het vasthouden ging soms lastig. Ik vergat mijn vinger aan het uiteinde te houden terwijl ik de slang uit aquarium haalde en spoot het aquariumwater door heel de kamer.

Na een maandje oefenen ging het beter. Nu gebruik ik het zonder erbij na te denken, het gaat volledig automatisch.

De truc is om te beginnen met een dunne slang. In begin is het handig om een iet al te dikke slang te gebruiken. Zodat je wat meer tijd hebt en het geen water kliederboel wordt. Hier kwam ik later eigenlijk pas achter.

Ik raad je eigenlijk deze techniek aan. Water hevelen met een stuk slang en emmer werkt super goed. Met de dikte van de slang bepaal je hoe snel het water uit je aquarium wegloopt. Dit bepaald dus ook de zuigkracht waarmee je de bodem kan schoonmaken.

Oefen eerst met het waterhevelen zelf. Later als je dit gelukt is probeer je ermee de bodem te stofzuigen.

Later als je eenmaal doorhebt hoe het waterhevelen werkt kan je zelfs een stok erbij gebruiken. Je kan aan de slang een stok vast plakken met tape, zodat je makkelijk in je diepe aquarium de bodem kan raken.

Met stok moet je wel een kraantje erbij gebruiken. Een kraantje die je aan het begin van de slang vastmaakt, zodat je het hevelen kan stoppen wanneer je wilt. Omdat je met de stok niet met je vingers bij het uiteinde kan komen.

Ik gebruik een emmer als wateropvang, maar nog makkelijk is om de slang naar buiten door het raam te laten lopen. Het aquariumwater is goed voor de buitenplanten. Maar je kan ook de slang naar de toilet toe leiden, waar het vuile aquariumwater in weg kan lopen.

Het aanhevelen doe je gewoon met de mond. Door een flinke haal eraan te nemen begint het water op gang te komen. Gelijk daarna stoppen natuurlijk want anders krijg je het water in de mond.

Met één krachtige keer aanzuigen kan je het water al laten hevelen. Als je dat niet lukt dan kan je ook al van te voren water in de slang doen en dan pas in aquarium houden. Als je dan de uiteindes loslaat stroomt het water zonder aanzuiging uit aquarium.

Kijk anders eens op Youtube. Daar vind je veel filmpjes met voorbeelden hoe je het water kan hevelen met slang en emmer.

#3

Door:
Poppe Schuitema

Berichten:
2

Geregistreerd:

Ik heb zelf een bodemzuiger gemaakt van een hevelpompje een stukje pvcbuis en de bovenkant van een klein petflesje
https://goo.gl/photos/vyN1CDBXmH9hi6nS9

Steun ons op social media