Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
3 berichten • Pagina 1 van 1
#1
21-07-2015 - 00:12:41
Door:
TJee Vee
Berichten:
1
Ik zou graag starten met kweken van visjes, als kleine bijverdienste maar vooral als grote passie!
Maar nu vroeg ik me af hoe ik daar aan begon, en vooral, welke visjes ik mee zou starten om te kweken (geen guppy's, molly's, etc..)
Dankje ^^
#2
21-07-2015 - 22:21:34
Door:
René de Ruiter
Berichten:
202
Ik ben zelf geen hobbykweker maar kan je wel wat informatie geven over het kweken.
Gourami vissen lijken mij zeer leuke vissen die net even iets groter zijn dan de standaard visjes die je opnoemt. De honinggourami is bijzonder leuk van vorm, best wel apart. Je hebt er ook een aantal verschillende kleuren in.
Belangrijk is om te kiezen voor een vis die niet zo bijzonder moeilijk is om te kweken. Van de gourami soorten weet ik dat niet.
Op zich kan je gelijk met discussen beginnen. Daar is de verkoopsprijs interessant van dan welk ander visje dan ook. Met welke vis je ook gaat kweken, het is uiterst belangrijk dat je de uiteindelijk gekweekte vissen kan verkopen, anders zit je met een volle bak in de maag.
Discussen zijn niet zo moeilijk als ze beweren, alleen moet je wel eerst goed verdiepen in de eisen die een kweekvis stelt. Het belangrijkste is de vitamines die ze nodig hebben.
Ik ben een groot fan van maanvissen en kan je daar weer wel wat informatie over geven.
Er zijn vele verschillende maanvis soorten. Ze kweken vrij gemakkelijk en kan daardoor een interessante kweekvis zijn.
Ik heb al enig ervaring met het eigen kweken. Het is wel zo, dat je dan een groot aquarium nodig hebt. Een aquarium wat iets hoger is dan normaal (hoogte: 60 centimeter). En het liefst zelfs meerder aquaria. Maar bij het kweken van vissen heb je bijna altijd wel meerdere bakken nodig.
De maanvis zet vele eitjes af en worden larven die later kleine maanvisjes worden.
Het beste is om gelijk met een grote groep volwassen maanvissen te beginnen omdat deze vissoort van nature in groepen leven. De groep maken vanzelf wel koppeltjes en gaat vrij snel. Het moeten mooie exemplaren zijn waarvan je gezonde maanvisjes overhoud.
Je gebruikt een kegel waar een maanvis-koppel hun eitjes op af kunnen zetten. Deze zet je gewoon midden in het aquarium. De kegel is handig omdat je deze later uit het aquarium kan halen en gemakkelijk kan overplaatsen in ander aquarium.
In beide aquaria moeten alle waterwaardes wel hetzelfde zijn, anders zal er weinig van de eitjes overblijven. Maar je kan ook desnoods gewoon de maanvissen zelf allemaal overplaatsen en de eitjes op de kegel in de andere bak laten zitten, het is maar net wat je wilt.
In het aquarium waar de eitjes zitten, daar moet je zorgen dat het water wat aangezuurd wordt. Zodat er veel eitjes goed blijven, anders kunnen de maanvis eieren beschimmelen en houdt je er uiteindelijk maar weinig maanvisjes aan over.
Bij het opkweken van de inmiddels kleine geworden maanvisjes, die los beginnen te zwemmen moet je zorgen dat deze heel goed gevoerd worden. Vele malen kleine porties per dag. Dit vraagt dus ook aardig wat tijd aan je.
Maar je zou in principe ook een voerautomaat kunnen inschakelen en de voer porties afstemmen aan de hoeveelheid vissen. Mijn voorkeur gaat dan uit naar een voercarrousel, omdat daar kleine bakjes in een cirkel aan hangen waar je in ieder bakje weer ander voer kan doen. Tevens omdat het voer in de bakjes langer goed blijft. Dit heeft te maken met vocht en waterverdamping van het aquarium.
Het beste voer is levend voer, liefst Artemia, maar dit moet wel afgewisseld worden met soms wat ander voer. Rode muggenlarven, watervlootjes, elk ander klein voer is goed. Hoe beter het voer is hoe sneller ze groter groeien. Dan zijn de kosten voor het opkweken van de maanvissen ook weinig en verdien je er meer op terug.
Het voeren moet vaak gebeuren, omdat maanvissen anders groeiachterstand krijgen wat je terug kan zien in de verhouding van de ogen en vissenlichaam.
Maar het allerbelangrijkste is om de maanvissen later te kunnen verkopen. Daar moet je een goed adres, een aquariumwinkel voor vinden of veel mensen zoeken die de maanvissen willen kopen.
Dit is echt enorm belangrijk, omdat als ze nog klein zijn er nog wel vraag naar is. Als de maanvissen te groot worden dan zal er weinig koop interesse overblijven.
Vrijwel alle aquarianen, zowel beginners als gevorderden zien het liefst de aangekochte maanvis in hun eigen aquarium verder opgroeien dan dat ze gelijk een volwassen exemplaar mee naar huis krijgen.
De bak inrichting voor de maanvissen kan vrij eenvoudig zijn. Liefst juist zo min mogelijk in de bak zodat je goed de vissen kan blijven onderhouden en observeren in de bakken.
Ik geloof dat de meeste mensen wel de originele maanvissoort het liefst heeft. De Koi maanvis staat volgens mij op de twee plaats als meest geliefde maanvissoort. Je zou daar onderzoek naar moeten doen om te zien welke maanvis het best in grote hoeveelheden zal verkopen.
Je kan ook kiezen voor een andere vissoort waarvan de verkoopsprijs ook interessant is, maar meestal zijn de dure vissen die te koop worden aangeboden ook de moeilijkste om mee te kweken of waar zelfs helemaal niet mee gekweekt kan worden.
#3
12-08-2015 - 11:36:48
Door:
Jolanda Wisseborn
Berichten:
60
Het kweken van vissen Is altijd leuk maar zou eerst eens ervaring opdoen met bv levendbarenden. Die hebben minder eisen nodig maar kan je bv wel oefenen met levend voer maken zoals zelfgekweekte artemia. Dit Is soms lastig omdat vele merken niet altijd even uitkomen zoals op de verpakking staat. Jongen krijgen Is vaak het gemakkelijkst maar ze goed op laten groeien Is soms toch wel moeilijk.
Dit geld overigens voor gourami's hetzelfde. Zij zijn eierleggend en in het begin zijn de ukken echt speldeknopjes, dan Is levend voer bij deze vissen ( wil je aardig wat over houden) wel belangrijk.
Er zijn genoeg leuke vissen om eens uit te proberen maar meestal Is er toch een voorkeur, verdiep je eerst eens in wat je echt wil gaan kweken. Weet je dit uiteindelijk zoek dan zo veel mogelijk info over de visjes ;)
De keus zou best eens moeilijk kunnen worden. Het allerbelangrijkste Is;
Mensen hebben allemaal hun ervaring, neem tips mee maar zorg voor jouw eigen ervaring start. Wat werkt voor een ander, hoeft niet altijd voor jou te werken. Succes met de keuze.
Pagina waardering
Aquarianen
Monique Anthonio:
Goedendag allemaal, ik heb sinds een paar maanden 2 clownbotias in mijn aquarium die het tot voor kort goed deden maar …
Zieke clownbotia
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel