Menu visaquarium
De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen
13 berichten • Pagina 1 van 2
#1
12-01-2015 - 22:11:47
Door:
Patrick Kap
Berichten:
6
Ik heb een probleem met mijn aquarium ( beginner). ik heb een blijvend probleem dat mijn planten constant verkleuren naar zwart en langzaam afsterven. ( mogelijk op te lossen door lampvervanging) maar daardoor heb ik wel last van een zuurstof-tekort. ik gebruik mijn filter om zuurstof te creëren door deze net boven het oppervalk te laten stromen. vanmorgen was mijn filteruiteinde onderwater beland en lag er 1 vis dood aan het oppervlak door (denk ik) verstikking. Daarnaast lag er eentje die langzaam naar boven kwam drijven en op zijn zij ging maar nog momenteel hersteld lijkt. heb gelijk water ververst en mijn filter verschoond en goed gezet. Mijn eerste vraag is of deze vis het gaat redden en wat ik eventueel nog aan mijn planten kan doen? Nu is eveneens het water erg troebel en kan er vrij weinig in zien. hierover heb ik het een en ander gelezen en dat kan wegzakken, maar heeft iemand nog enige tips? en weet iemand of het een verstandig idee om morgenochtend het hele aquarium goed schoon te maken en het al het water te verversen? hierna voeg ik ook altijd bacteriën toe aan het water.
Tevens is nu na het verversen van het water de NO3 en NO2 waarde te hoog. Redden ze het tot de ochtend?
Patrick
#2
13-01-2015 - 07:25:12
Door:
Meester in de hobby
Berichten:
149
Beste patrick.
je planten die zwart worden en langzaam afsterven is een teken dat je een Kaliumfosfaat (KH2PO4) overschot heb.
wat is jou po4 waterwaarde.
aangezien dat je spreekt over een no2 tehoog, dan denk ik eerder dat je vissen aan een no2 vergiftiging lijden dan aan zuurstof gebrek.
en dat klopt ook wel met het fijt dat je heel je aquarium verschoond en je filter terwijl je ook bacteriën heb toegevoegd in je aquariumwater die dus geen kans krijgen om hun werk te doen.
Hoe filter je Patrick, mechanisch of biologisch.
je aquariumwater en filter krijg op deze manier geen kans om te rijpen als steeds je bacteriën het niet overleven.
dus het probleem van je no2 zit in je filter.
Bij het verversen van het water, met wat voor water ververs je dat kraanwater of wat anders? Ivm de hoog no3 gehalte.
mvg
#3
13-01-2015 - 08:28:27
Door:
Patrick Kap
Berichten:
6
Dank voor de reactie, ik ververs het water met water uit de koi vijver die we buiten hebben dus daar zal het zeker he niet aan liggen. En mijn filter is mechanisch. Heb gisteren ook gelijk een aantal druppels bacterierijk water toegevoegd.
Maar dus voorlopig niet het filter schoonmaken, water verversen en bacteriën toevoegen om het probleem te verhelpen?
#4
13-01-2015 - 12:30:52
Door:
Meester in de hobby
Berichten:
149
Dat verklaart waarschijnlijk de hooge no3 waarde.
Test je het water wel voor dat je het in je aquarium gooit.
dan zal ik als ik jou was ook maar effe de fosfaat testen.
en wat is de reden dat je kiest voor mechanisch filtering en geen biologische.
als je nu nog een te hoge no2 test in je aquarium dan zal ik als ik jou was je water verversen en je filter voor een deel van biologische filtermateriaal voorzien en hierop de bacteriën verdelen.
vervolgens blijf je van de draaiende filter af en test je de aankomende week je no2.
en als die ligt blijf stijg dan ververst je weer een 30% water, net zolang totdat je geen hoge no2 meer in je aquarium heb.
dan pas ben je zeker dat je bacteriën hun werk doen om afvalstoffen om te zetten van nh4 naar no2 tot het eind product no3.
maar test voor dat je dat doet toch maar effe je vijverwater zodat je zeker weet wat je in je aquarium gooit.
want als je water ververs en je meet een hoge no3 in je aquarium dan had dat ververste dus een te hoge no3 waarde.
en vijver water is nog geen aquariumwater.
mvg
#5
13-01-2015 - 14:41:01
Door:
Patrick Kap
Berichten:
6
Het was eerlijk gezegd niet bij me opgekomen het vijverwater te controleren. Het leek mij hoe dan ook beter dan kraanwater. De reden waarom ik mechanisch heb gekozen is omdat dit filter simpelweg bij het aquarium kwam. Ik heb deze in de zomer via via overgenomen van een kennis. Zulk biologisch materiaal kan ik gewoon bij de dierenspeciaalzaak halen lijkt me. Is het ook verstandig een extra waterplant te halen of kan ik dat beter achterwege laten? Ik heb gisteravond en vannacht ieder uur een lichte hoeveelheid bacteriën toegevoegd in de hoop dat dit zou helpen.
Is het eventueel ook verstandig de bodem (grindlaag) schoon te maken of kan ik zoiets beter laten?
#6
13-01-2015 - 19:10:34
Door:
Meester in de hobby
Berichten:
149
Gaat het hier om een juwel filter systeem en juwel aquarium en zo ja welk type, of en externe filterpomp die naast je aquarium op de grond staat.
en hoe is nu de filter opbouw kwa inhoud.
als je nu geen plantjes meer in je aquarium heb staan dan kan je er een klein aantal bij kopen maar staat er al wat in dan zou ik hier effe mee wachten.
ik zou eerder als ik jou was gaan afvragen of je toch niet beter dan gewoon kraanwater moet gebruiken, persoonlijk zou ik dat in dit geval dat wel doen.
ieder uur wat bacteriën toevoegen heeft niet zo heelveel zin als je mechanisch filter.
Mvg
#7
13-01-2015 - 22:08:59
Door:
Patrick Kap
Berichten:
6
Nee, ik heb geen juwel-systeem. Dit heet de Tico? heeft een eigen filtertje. Er zitten nog wel planten in en die groeien nog wel hier en daar. Ik heb vandaag bij de lokale dierenspeciaalzaak een middeltje gehaald : easy life Filter medium. dit helpt tegen de No2 en NO3 en brengt de vissen tevens tot rust. Op dit moment blijven ze ook rustig en doen geen gekke dingen. ik merk ook aan de teststaafjes dat de waarden dalen sinds ik vandaag kraanwater heb gebruikt. (vijverwater is dus inderdaad niet geschikt voor het aquarium.) deze bacteriën laat ik vannacht rustig inwerken en morgenochtend ververs ik een deel van het water weer en in de middag ( ben helaas tussendoor elders gevraagd) reinig ik de hele bodem en ververs ik wederom het water.
#8
13-01-2015 - 22:45:11
Door:
Meester in de hobby
Berichten:
149
Beste patrick.
hier effe snel een reactie voordat ik ga slapen.
ververs alleen het water als die no2 nog te hoog is, want die is de boosdoener van de vergiftiging.
Teveel onnodig waterverversing werkt ook averechts op de waterwaardes, dus alleen als het nodig is.
Is het een klein filter met een sponsje er in of zitten er meerdere lagen filtermatriaal in en hoeveel ltr is de aquarium eigenlijk.
ik vraag dat om een er een beeld bij te krijgen ivm het biologische filteren.
En ook zo dat ik weet waar we over praten.
mvg
#9
14-01-2015 - 15:41:44
Door:
Patrick Kap
Berichten:
6
Het is een 20L tank met een gelaagd filtersysteem. Ik heb vanochtend de tank met rust gelaten en zag zojuist toen de tank ietwat helderder geworden is het probleem: mijn filter kan waarschijnlijk de tak niet aan en er is een ophoping op en in de bodem gekomen van ontlasting en vuil. Dit heb ik er direct uitgeschept en ze lijken nu na een kleine 20 minuten al weer licht te herstellen. de ademhaling wordt lichter en ze eten algen van de bodem en planten. ze worden ook gelijk een stuk actiever. ik weet niet of het op dit moment een goed idee is om de vissen even over te scheppen met wat water en de planten naar een andere bak zodat ik de bodem kan schoonmaken. mening?
#10
14-01-2015 - 17:56:18
Door:
Rhandy Fielemon
Berichten:
2
De NO2 (nitriet) en NO3-waarde (nitraat) zijn het belangrijkst, omdat deze veel invloed heeft op de gezondheid van je vissen. De NO2-waarde moet onder 0,3 blijven. Als hij boven de 1 komt begint het gevaarlijk te worden voor je vissen, en een waarde boven de 3 is dodelijk. Als de NO2-waarde te hoog is moet je water verversen (30 tot 50%). Blijf dit dagelijks doen tot de waarde weer goed is.
De NO3-waarde mag maximaal 20mg/l zijn, als hij hoger is kun je last krijgen van algvorming en kunnen je vissen zelfs sterven. Je kunt de waarde verlagen door water te verversen. Is je NO3 structureel te hoog, koop dan wat extra (snelgroeiende) planten en geef je vissen minder voer. In pas opgestarte aquaria komt vaak een nitrietpiek voor. Het is daarom belangrijk dat je je bak eerst zo'n twee weken in laat draaien voor je vissen koopt.
Pagina waardering
Aquarianen
Rico:
Sinds vanochtend heb ik ineens deze witte vlek op het glas. Er af poetsen lukt niet iemand een idee wat er aan de hand …
Grote witte vlek op glas aqaurium
Sjaantje Seelen:
Hallo ,ik heb jonge visjes maar ze laten de appelslakken niet met rust,ook heb ik raceslakken erin zitten,ook daar …
Visjes bijten appelslakken
Bart Hulsbosch:
Even een vraag, Sinds 7 weken heb ik een nana cube 40 liter aan het draaien. Nou geef ik de juiste voedingsstoffen …
Startend aquarium
Visziekten
Aquarium visziekten
Boek over ziekten en aandoeningen van vissen in vijvers en aquaria.
Aquariumplanten
Aquariumplanten van A-Z
Boek over tropische zoetwater aquariumplanten. Een onmisbare bron van informatie met 200 soorten waterplanten voor tropische aquaria.
Mijn dierenwinkel