De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Platy meerdere ziektesymptomen

3 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Patricia Kuipers

Berichten:
2

Geregistreerd:

Hallo,

Mijn platy heeft ziekteverschijnselen=

-uitpuilende ogen
-rode kieuwen
-snel ademen
-altijd op bodem en zéér tam.

Wat kan het zijn???


#2

Door:
Patricia Kuipers

Berichten:
2

Geregistreerd:

Nu krijgt hij ook witte flodders op zijn huid. En hij groeit raar. Zijn snuit is helemaal naar boven geknikt!

#3

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Dit lijkt enorm op een Nitriet probleem. Een hoge nitriet waterwaarde is dodelijk voor vissen.

Nitriet blokkeert het zuurstof naar de hersenen. De vis gaat snel ademen, krijgt rode kieuwen. Hij kan zich schuren over stenen en doodstil op de bodem hangen.

In startend aquarium, pas opgestart, beginnend aquarium zitten er nog weinig nuttige bacterie in de filtermaterialen van het filter. Hierdoor stijgt de nitrietgehalte en is er ook kans op hoge nitrietpieken. Daarom is het altijd belangrijk om een aquarium eerst 3 weken zonder vissen in te draaien. Zodat het filtersysteem genoeg tijd krijgt om in de filtermaterialen voldoende nuttige bacterie te verzamelen.

Bij teveel schoonmaken worden deze nuttige bacterie ook weer snel afgebroken, deze kunnen doodgaan. Daarom mag nooit teveel in een aquarium worden schoongemaakt, in belang dat er altijd voldoende nuttige bacterie in het filter blijft zitten.

Bij een goed ingedraaid aquarium zullen er na lange tijd ook nuttige bacterie in de bodem raken. Dus dan kan het aquarium wel tegen een stootje. Maar het blijft altijd voorzichtig zijn met de waterwaardes.

Wat je moet doen bij een nitriet probleem, is zorgen dat je zo snel mogelijk meer nuttige bacterie in je aquarium filter ziet te krijgen. Dit kun je doen door meer filtermateriaal erbij te proppen, liefst filterwatten, wit filtermateriaal.

Daarnaast kun je een waterverbeteraar gebruiken, die zijn speciaal bedoeld om het indraaien van het aquarium te versnellen. Deze breken ook slechte stoffen af die in het water zitten.

Waterverbeteraar voor startend aquarium:
?product=waterverbeteraar

Maar als de nitriet waterwaarde zodanig ernstig hoog is, dan is het zelfs noodzakelijk om heel veel water te verversen. Alleen het probleem wat je dan hebt is dat je dus ook weer die nuttige bacterie dood die juist zo belangrijk is. Dus in zeer ernstig geval zou je 50% van de waterinhoud moeten vernieuwen en dan ook die waterverbeteraar erbij moeten gebruiken.

Steun ons op social media