De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Platy blijft bovenaan bij de pomp hangen

3 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Patrick Vandormael

Berichten:
1

Geregistreerd:

Goedendag, ik heb een 100l aquarium met daarin een stuk of 22 kleine visje en 2 algeneters. Nou is er een platy die continu met zijn rechterzij bovenaan tegen de pomp aan gaat liggen, maar als ik langsloop schiet de vis richting mij voor eten en daarbij vertoont hij een fit en gezonde uitstraling en gedrag. ook zijn er 2 andere platy's die (zoals het lijkt) beestje/parasieten eraf proberen te pikken! nu weet ik dat als een vis ziek is hij/zij onder aan de bak gaat liggen of gewoonweg niet recht meer kunnen zwemmen, maar deze platy vertoont ander gedrag.
weet iemand misschien waarom de vis na het eten (wat hij goed doet) gelijk weer richting de pomp zwemt om alvorens daar weer een beetje te gaan hangen (tegen de pomp aan met zijn rechterzij)?
voor verdere vragen? stel ze gerust, want heb nog vrij weinig ervaring met het behouden van een aquarium, maar doe mijn best!

mvg

Patrick


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Kijk eens of je aquariumbodem niet te vervuild is geraakt. Haal is een groot deel van de bodem open of zuig dit met een slang en emmer is uit je aquarium met water hevelen. Laat het grind of zand in de emmer naar beneden zakken. Gooi alleen het water terug in aquarium, zodat je alleen het zand of grind in de emmer overhoudt. Je kan aan het water zien of het vervuild is doordat er dan allerlei troep in te zien is. Maak het zand en grind in de emmer schoon en gooi het ook weer terug in aquarium. Je kan daarbij een theekopje gebruiken om uit de emmer te scheppen.

Want ik heb mij ooit is verkeken en merkte op dat de bodem zodanig vervuild was geraakt zonder dat ik dit kon zien aan de bovenkant van de aquariumbodem. Hierdoor ging de vis zich ook anders gedragen en zwom dicht aan wateroppervlakte vlak bij de filterpomp.

Daarnaast is het belangrijk om niet teveel aan een aquarium schoon te maken. Wekelijks 10% water hevelen en soms de bodem voor een klein deel schoonmaken. Dus nooit alles in één keer, zeg maar.

Ook niet het filter telkens schoonmaken, een filter werkt het best als je daar zo min mogelijk aan zit.

Het kan ook zijn dat de vis toch een soort zwemblaas probleem of buikwaterzucht heeft. Maar ik zou eerst het bovenstaande aanhouden en kijken of dit bij jouw aquarium van toepassing is. Want de waterkwaliteit is namelijk altijd het eerste waar jezelf iets aan kunt doen. In veel gevallen raken vissen ziek door vervuiling of juist door teveel schoonmaak.

#3

Door:
Amber Braun

Berichten:
9

Geregistreerd:

Het kan natuurlijk ook zijn dat hij de pomp leuk vind en er mee speelt. alleen als dit zich een tijdje blijft voordoen lijkt dit me niet echt het geval

Steun ons op social media