De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Pantsermeerval man

3 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
H. Dekker

Berichten:
2

Geregistreerd:

Goedendag allemaal,
in mijn bak huist een pantsermeerval man met een eigenwijs karakter. steeds als ik heb schoongemaakt en alles op z'n plaats is begint hij met herinrichten. je zou denken dat de lavastenen de planten wel kunnen vast houden, maar hij ziet kans ook die te verplaatsen. dus drijven er steeds weer planten rond.
weet iemand hoe hem tot rust te brengen, of hoort dit bij deze vissoort? (hij heeft hout om te knagen en krijgt speciaal voer of b.v. komkommer)


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Bij mij doet die dat als ik hem te weinig voer heb gegeven. Dan wroet die alles door, alles kan dan overhoop liggen.

Een pantsermeerval eet overigens niet alleen algenvoer en komkommer. Het is een alleseter maar de basis moet algenvoer zijn. Dus ook tussendoor kun je hem ander zinkend voer aanbieden en soms eens wat diepvries rode muggenlarven. Dit vindt ook ook altijd erg lekker.

Er bestaat ook algenvoer-tabletten waarin houtvezels zitten. Een stuk hout is nodig, maar zulke tabletten erbij is altijd nog beter.

Maar dat gedrag, wat je bij de pantsermeerval beschrijft gebeurt bij mij niet alleen als hij tekort komt met voeren. Hetzelfde gebeurt bij mij ook als de meerval geen goede schuilplek kan vinden.

Zonder schuilplek graaf hij de aquarium zandbodem onder de steen weg en worstel zich eronder met gevaar voor eigen leven. Want de steen kan ook daardoor omvallen.

Ik heb op verschillende manieren schuilplekken voor de meerval gemaakt. Eerst heb ik stenen opgestapeld waardoor er kieren tussen zitten waar hij zich in kan verschuilen. Dit ging een tijd goed, maar vond dit niet fijn met aquarium schoonmaken.

Daarna heb ik hem onder het filterhuis laten komen door wat zand weg te halen. Hierdoor ontstond een goede donkere verstop plek.

Hierna heb ik een speciaal decoratie stuk gekocht, die bedoeld zijn voor pantsermeervallen. Het is een keramische buis in de vorm van een stuk nep hout. Daar zijn 3 verschillende afmetingen van. In de grootste afmeting past hij prima. Enkel kon ik hem niet mooi in aquarium kwijt.

Nu per toeval heb ik nog een goede schuilplek weten te maken. Ik heb sinds kort veel planten op de achterwand vastgebonden. Sinds kort merk ik dat de pantsermeerval zich daar ook graag in schuil houdt.

De schuilplek moet voor hem donker zijn en het liefst voldoende groot waar heel zijn lichaam kan schuilen. Ook merk ik dat hij zich veel vaker laat zien als hij een goede schuilplek heeft en weet dat hij daar vlug naartoe kan als er gevaar dreigt.

Mijn meerval is altijd op zijn hoede. Hoort of ziet hij iets dan is die al meteen vertrokken ondanks die nu altijd voldoende afwisseling van eten krijg en een aantal mooie verstop plaatsen heeft in aquarium. Maar gelukkig laat die nu alle planten, stenen in aquarium op zijn plek.

Wat ook handig kan zijn om planten vast te binden met een stukje touw aan een klein steentje. Ik doe dit aan van die ronde oranje steentjes die je soms meekrijg bij het kopen van nieuwe planten. Met een beetje zand erover zie je er niets van en de planten staan wat steviger op zijn plek. Bij mij is dit eigenlijk niet meer nodig, door zijn schuilplekken laat die alles met rust.

#3

Door:
H. Dekker

Berichten:
2

Geregistreerd:

Hallo René,
ten eerste dank voor je uitgebreide reactie.
zo te lezen doe ik niet heel veel verkeerd, zo'n koker heeft meneer ook(hij heet Willem trouwens;-) )
en voer komt hij ook niet tekort. hij heeft nu de aanval ingezet op mijn nieuwe planten. en zorgt zo voor gesprekstof. ik wilde het al eerder doen, maar ik ga nog meer planten zetten. eens kijken wat dat oplevert. ik ben benieuwd.
groet, Henny

Steun ons op social media