De aquarium discussieplein voor aquarianen met tropischevissen

Terug

Onderwerp:

Otocinclus Affinis (dwergalgeneter)

4 berichten • Pagina 1 van 1

#1

Door:
Kitty Ferko

Berichten:
2

Geregistreerd:

Ik heb een vraag over de dwerg algeneters:

Heb voedertabletten geef er 1 om de dag, maar ze nemen de tijd om ze te vinden en hebben moeite om ze op te eten. Zwemmen er langs en laten het dan weer liggen. En de guppen die ook in aquarium zitten happen er ook naar (het is een gevecht tussen die 2 soorten), terwijl ze zelf ook gevoerd worden met kleine korrels.
- Aquarium is nog maar 3 weken, met veel plantjes halen ze dan genoeg te eten (algen) eruit voor voldoende voeding?
- Hoe voorkom je de guppen het eten opeten voor de algeneters?
- Heb gelezen dat ze ook komkommer lekker vinden, is dat zo?
- Kienhout schijnt goed voor ze te zijn, is dat nodig?

Vriendelijke groet, beginner!


#2

Door:
René de Ruiter

Berichten:
393

Geregistreerd:

Wat je kan doen, is het voer tussen plantjes verstoppen. Beetje onder de stengels van de plant uit het zicht van de guppy's.

Wanneer je dit doet en je guppy's komen op je hand af, dan gebruik je de andere hand met wat voer erin om ze naar de andere kant te lokken, zodat je tijd krijgt om het te verstoppen op de plek waar de dwergalgeneter bij kan.

Je kan ook kienhout of een steen schuin tegen de zijkant of achterwand aan plaatsen, zodat er een kleine opening aanwezig blijft. Daar leg je dan het voer, de dwergalgeneter weten op één of andere manier altijd wel de weg te vinden. Alsof hun neus ruiken waar het voer is.

Probeer daarna het ook altijd op dezelfde plek te houden, dat is makkelijk, zodat je altijd kan zien of ze wel genoeg eten.

Algen voertabletten zijn nodig, of je moet zorgen dat er wat groene algen in je aquarium blijven.

Komkommer, dat is ook een goede oplossing om je Otocinclus Affinis, dwergalgeneters te voeren. De guppen lusten het ook wel, maar er zal meer tijd voor je algeneters zijn om een stukje ervan op te peuzelen.

Komkommer kan je verzwaren door theelepeltje erdoor te prikken. Neem gewoon een flink stuk komkommer en schil het een klein beetje. Verse groenten wordt bespoten, maak het altijd onder waterkraan goed schoon. De groente mag best een paar uur in het water blijven, maar haal het er daarna wel weer uit.

Stukje tomaat zijn guppen soms erg verzot op.

In kienhout zitten voedingstoffen die algeneters goed kunnen gebruiken. Maar of de allerkleinste algeneter dit doet, dat weet ik niet. Ik heb zelf ook Otocinclus Affinis, dwergalgeneters en een grotere. Ik heb de kleinste soort nog nooit op het hout gezien, wel de grotere exemplaar. Maar bij mij kan het zijn dat de grote algeneter de kleintjes van het hout wegjaagd. De grote algeneter zit namelijk altijd op het hout.

Maar, nog iets leuks om te weten misschien. Vrijwel alle algenetende vissoorten, ook de Otocinclus Affinis eet normaal voer.

Ze hebben een zuignap bek waarmee ze algen kunnen schrapen van de ruit en planten, maar kunnen ook normaal voer eten.

Wanneer vlokvoer, of diepvriesvoer zoals rode muggenlarven op aquariumbodem terecht komt dan zullen ze daar ook van eten.

De algeneter moet wel algenvoer hebben. Dit moet als basisvoer gegeven worden en mag beslist niet ontbreken.

Maar het moet niet alleen maar algenvoer zijn, algeneters zijn alleseters (omnivoren), met als basisvoer algen. Dus lekker afwisselen met algentabletjes, komkommer, vlokvoer, diepvriesvoer ect.

Otocinclus Affinis zijn leuke bijvissen. Ik heb 6 dwergalgeneter, maar wil het uitbreiden naar 8 stuks.

#3

Door:
Kitty Ferko

Berichten:
2

Geregistreerd:

Bedankt voor de info. Ga me best doen, leuke visjes zijn het die dwergalgeneters. Ik heb ook nog een appelslak die vindt hun vlokken ook erg lekker en komkommer, dus lastig zal het blijven.... Maar onder kienhout in een hoekje is ook een oplossing, ik ga aan de slag.
Vriendelijke groet, beginner!

#4

Door:
Rodrick Pante

Berichten:
6

Geregistreerd:

Hey kitty ik geef mijn algeneters ook komkommer en spinazie vinden ze supergoe, wat ik ook wel een tof artikel vond was dit: http://www.hobbykwekers.nl/artikelen/vissenvoer/1841-het-zelf-maken-van-groente-fruit-wafers dit is een artikel voor zelf je wafeltjes te maken, heb het gedaan en zowel mijn garnalen als mijn vissen weten het te lusten grtjes

Steun ons op social media